Saldu, rūgštu, kartu. Ar tikrai tai skaniausia kava?

Saldu, rūgštu, kartu. Ir visa tai vienu metu. Ar galite įsivaizduoti, kad taip apibūdinamas geros kavos skonis? Būtent pagal tai buvo vertinami dalyviai savaitgalį Lietuvoje vykusiame Kavos ruošimo čempionate. Bet kaipgi tokią kavą išvirti?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2014, 12:25 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:44 PM

Svarbi kiekviena smulkmena

Dalyviai turėjoi per 15 minučių paruošti po 4 identiškus espreso, kapučino ir savos kūrybos gėrimo puodelius. Kompetetingi teisėjai vertino skonį, kokybę, techninį darbą ir kavos skirtinguose puodeliuose identiškumą. Lietuvos Ypatingos kavos asociacijos vadovas Darius Vėželis atskleidė, kas vertinimo komisijai buvo svarbiausia:

„Teisėjai ragaudami vertina kavos aromatą, ilgai išliekantį skonį ir techninį pasiruošimą. Svarbu yra viskas: profesionalumas, kavos technikos išmanymas, aistra kavai, sugebėjimas laiku ir tobulai paruošti keturis identiskus skirtingų rūšių gėrimus.

Net teisėjai yra kelių kategorijų: skonio ir technikos. Vertinama nuo kavos malūno nustatymo parametrų, kavos dozuotės iki kavos išbėgimo laiko. Vertinant skonį svarbiausia yra balansas: puodelyje turi būti saldumo, rūgštumo ir juodojo šokolado kartumo. Šių trijų elementų dermė vadinama kavos kūnu.“

Baristos - kavos ruošimo profesionalai

Kavos ruošimo čempionatas - tai „Kavos kultūros dienų“ – didžiausios kasmetinės kavos šventės Lietuvoje, viena dalių. Ši šventė, Lietuvoje rengiama kasmet nuo 2008-ųjų, šiemet vyko balandžio 11-13 dienomis prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ Vilniuje.

Tuo pat metu, kai geriausi kavaviriai rungėsi Kavos ruošimo čempionate, vyko ir Piešimo pieno puta bei Kavos ragavimo čempionatai, kavos mugė ir atviros pamokos.

„Čempionatus organizuojame ne tik todėl, kad norime išsirinkti geriausią ar rūpi sužinoti mūsų baristų - kavos ruošimo profesionalų pasiruošimą, – sakė SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) koordinatorius Lietuvoje D.Vėželis. – Dalyvaudami tarptautiniuose turnyruose, bendraudami su patyrusiais teisėjais, baristos pasisemia neįkainojamos patirties, pasitikėjimo savo jėgomis, tokiu būdu jiems atsiveria nauji keliai ir užsimezga pažintys su pasaulinio lygio kavos meistrais.

Matome tendencijos, kaip vystosi ir kur eina kavos pasaulio bendruomenė. Ir visa tai tam, kad kavos mėgėjai galėtų mėgautis tik gera kava. Džiaugiamės, kad tiek daug žmonių susirenka stebėti konkursus. Tai puiki galimybė visiems susipažinti su baristos darbu, išmokti pažinti gerą kavą, pamatyti, kaip kava turi būti ruošiama ir patiekiama, kad vėliau kavos pardavimo vietose galėtų reikalauti geriausios kokybės.

Manau, kad tai itin aktualu, nes Lietuvoje situacija keičiasi – vartotojai atranda daug kavos rūšių, domisi, daugiau perka ir atsirenka aukštos kokybės kavos pupeles, įsigyja ir kavos įrangą namams, kuri taip pat nuolat tobulėja, “ – sakė nacionalinis Ypatingos kavos asociacijos koordinatorius.

„Aš kasmet su malonumu imuosi „Kavos kultūros dienų" organizavimo darbų, – sakė ilgametė šventės rengėją Violeta Masteikienė, viešosios įmonės „GMM projektai“ vadovė, – laikau tai geresnės visuomenės ir atsakingo verslo projektu – kuomet verslas vienijasi siekdamas tobulėti vardan geresnės kokybės vartotojui“.

Lietuvos pripažinimo ženklai

Į Lietuvą teisėjauti kasmet atvyksta pasauliniu mastu pripažįstamos, daug pasiekusios kavos verslo žvaigždės. Antrus metus iš eilės teisėjų komandoms vadovavo vienas iš SCAE įkūrėjų ir kavos ruošimo čempionatų sumanytojas bei iniciatorius Alfas Krameris iš Norvegijos.

Per metus jis įvertina 2000 – 3000 čempionatų dalyvių iš daugiau nei 20 šalių. Kiti profesionalai atvyko iš Švedijos, Vokietijos, Italijos, Vengrijos, Estijos ir kitų valstybių. Į teisėjų komandą įsiliejo ir buvusių Lietuvos čempionatų nugalėtojai ir laureatai: Domas Balandis („Paulig“), Laimonas Kubilius („Kavos bankas“), Mindaugas Ryškus („King Coffee Service“), Vytautas Kratulis („Šviežia kava“) ir kiti.

Šiemet renginys buvo tarptautinis – be Lietuvos kavos ruošėjų, čempionatuose rungėsi baristos iš Latvijos ir Estijos, lietuvaičiai, dirbantys Anglijoje ar Airijoje. Kaip sakė čempionatų organizatorė V. Masteikienė, susidomėjimas kavos kultūra auga ne tik mūsų šalyje, tačiau ne visur baristos turi galimybių išbandyti save ir tobulinti savo meistriškumą: „Džiugu, kad Lietuva tampa ta šalimi, kur renkasi geriausi, dalijamasi naujausiomis žiniomis ir tendencijomis.“

Čempionatų metu baristos dirbo su aukščiausio lygio įranga (kavos virimo aparatais, malimo malūnais). „Dalla Corte“, „Mahlkonig“. „Garsūs prekiniai technikos ženklai, prilyginami automobilių pramonėje mersedesams, yra pripažinimo ženklas,“ – pastebėjo D.Vėželis. – Lietuviškas čempionatas atitinka pasaulinius standartus ir iš atvykstančių teisėjų girdime, kad organizavimo lygis yra labai aukštas, vertinimas korektiškas ir teisingas, nes teisėjauja ne vien Lietuvos teisėjai.

Taip išvengiame bet kokio protegavimo ar interesų susikirtimo. O išaugęs čempionato lygis įpareigoja puikiai pasiruošti ir baristas.“

Ragaujant reikia atskirti kavos rūšį

Piešiant pieno puta siekiama, kad piešinėlis puodelyje kuo tiksliau atitiktų piešinį iš anksto pateiktoje nuotraukoje.

Antrą kartą organizuojamame Kavos ragavimo čempionato esmė yra iš trijų vienodai paruoštų kavų išskirti tą, kuri yra kitos rūšies. Čempionato nugalėtoju tampa tas dalyvis, kuris per trumpiausią laiką teisingai išrenka skirtingą kavą iš 8 komplektų.

Šiemet kavos ruošimo čempionato nugalėtojas vyks į Pasaulio čempionatą Riminyje (Italija), o piešimo pieno puta ir kavos ragavimo čempionai – į pasaulinius čempionatus Australijoje.

Čempionų gretas papildė nauji vardai

Geriausios kavos ruošėjos vardą pelnė Lietuvos kavos scenos naujokė – Vaiva Maškovaitė, Kavos ruošimo čempionate dalyvavusi svečio teisėmis, nes gyvena ir dirba Londone, „Harris+Hoole" kavos bare.

Vaiva sakė, kad kava yra tai, kuo ji gyvena ir kvėpuoja. Puikiai pasirodžiusi ir Kavos ragavimo čempionate, ji per visas turnyrų dienas stebino gera nuotaika ir puikia savitvarda. „Ko čia jaudintis, jei darai, tai ką tikrai myli,“ – užtikrintai laurus susirinko naujoji čempionė.

Lietuvos Piešimo pieno puta (latte art) čempionato nugalėtoja – Ramunė Turlienė iš įmonės „Šviežia kava“. Ramunė laimę šiame čempionate bandė ne pirmą kartą – tai trečiasis ir sėkmingas baristos bandymas.

„Kava turi būti ne tik skani, bet ir gražiai paruošta,“ – įsitikinusi čempionė. Anksčiau ji yra sakiusi, kad „kurti reikia su malonumu, ir mėgavimasis neturi būti trumpas.“ Ir šiemet ji liko ištikima savo įsitikinimui: „skubėk lėtai“, kuris visiškai pasitenkino.

Lietuvos kavos ragavimo čempionas – Arnas Urbanavičius“ iš „Coffee Inn“. Ilgą laiką šiai įmonei kavos čempionatuose niekas neatstovavo, Arnas nutarė grąžinti „Coffee Inn“ vardą tarp ugdančių geriausius kavos ruošėjus. „Ir skrudintojus, – pridėjo naujasis čempionas, – galima sakyti, kad barista dirbu porą metų, bet pusę metų mokausi kavos skrudinimo subtilybių ir šį čempionatą atėjau jau su savo skrudinta kava“.

Ieškantys išskirtinės kavos buriasi po SCAE vėliava

Žmones, ieškančius aukščiausios kokybės kavos, vienija SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Tai yra nuolatos auganti organizacija, kurios tinklas driekiasi ne tik per Europą – daugiau nei 70-yje pasaulio šalių yra registruotų narių, kurie aktyviai dalyvauja renginiuose, domisi kavos pasaulio naujienomis, tendencijomis ir raida, tuo pačiu dalinasi savo kraštų patirtimi.

35 nacionaliniai skyriai užtikrina galimybę patenkinti vietos narių poreikius, atsižvelgti į nacionalines kavos vartojimo tradicijas. SCAE koordinatorius Lietuvoje D.Vėželis supažindino su pagrindiniais asociacijos uždaviniais. „Tai oficiali ir daugelio šalių vyriausybių pripažįstama organizacija. Kartu su Amerikos ypatingos kavos asociacija užsiima lobistine veikla, gindama kokybiškos kavos pozicijas rinkose ir siekdama pašalinti iš jos prastos kokybės gaminius.

Daug dėmesio skiriama edukacinei veiklai. Sukurtos mokymo ir atestavimo programos visiems kavos verslo sektoriams – nuo kavos skrudinimo iki darbo bare. SCAE iniciavo ir prižiūri šešis pasaulinius čempionatus, kuriuose dalyvauja nacionalinių čempionatų nugalėtojai. Čempionatus organizuoja WCE – „World coffee events – bendra Europos ir Amerikos ypatingos kavos asociacijų įmonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.