Velykų stalą praturtins kiaulpienės ir dilgėlės

Velykų stalą praturtinti gali ne vien margučiai ir pagal tradicinius receptus paruošti valgiai, bet ir patiekalai, pagaminti iš miške, palaukėse ar jūsų sode šiuo metu žaliuojančių ir vitaminais gausių augalų. Kad iš kiaulpienių, garšvų ir dilgėlių lapų paruoštos salotos ir padažai įtinka net didžiausiems smaguriams, buvo galima įsitikinti Kaune Pažaislio vienuolyne įsikūrusiame svetingumo komplekso „Monte Pacis“ restorane.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 18, 2014, 8:09 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:04 PM

Jo virtuvės šefas Darius Dabravolskas, pasitaręs su žolininku Mariumi Lasinsku, paruošė netradicinę vakarienę.

Į ją susirinkę kviestiniai svečiai ragavo garšvų ir kiaulpienių lapų salotų su ridikėliais, morkomis, grūdėtąja varške bei moliūgų putėsiais.

Jiems taip pat buvo patiekta garuose ruošta menkė su daržovėmis, dilgėlių padažu ir šių augalų kremu.

Vietoje įprastos kavos svečiai mėgavosi iš nepražydusių kiaulpienių šaknų paruoštu karštu gėrimu, kurio skonį pabrėžė kiaulpienių žiedų medus.

Desertui buvo pasiūlyta kavos miuso su juodųjų serbentų padažu ir ožkos sūriu. Jis pagardintas dilgėlių lapais.

„Garšvų ir dilgėlių lapai – sveikatos ir energijos eliksyras. Juos valgant pavasarį organizmas jėgas atgauna be jokių dirbtinių maisto papildų. O kiaulpienės – tikras energijos užtaisas. Vos nutirpus sniegui jau galima skinti jaunus kiaulpienių lapus, paskui mėgautis žiedais, o šiems nužydėjus, toliau kramsnoti lapus ir kasti šaknis“, – aiškino žolininkas.

Kiaulpienėse yra daug vitaminų C ir E, karotino, geležies, kalcio, fosforo, magnio druskų.

Šių augalų žiedus galima tiesiog skinti ir valgyti, iš jų galima ruošti padažus, kurie paskanina užkandžius, karštus mėsos ar žuvies patiekalams. Kiaulpienių žiedus tinka dėti į pavasarines salotas, iš jų gaminamas medus, net vynas.

M.Lasinskas restorano šefą ir visus susirinkusius mokė, kaip pasiruošti kvapnų kiaulpienių šaknų gėrimą.

Žolininko teigimu, kasti reikėtų dar nežydinčių arba jau pražydėjusių augalų šaknis, jas nuvalyti, nuplauti, išdžiovinti ir sumalti kavos malimo mašinėle. Toks gėrimas ne tik stiprina imuninę sistema, bet padeda, kai sunegaluoja skrandis ar virškinimas.

Žolininkas šiuo metu ragino nepamiršti pasiruošti dilgėlių, garšvų, daigintų kviečių, saulėgrąžų ir kitų augalų lapų bei stiebų kokteilių, žalių sriubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.