Ar nupirktumėte kavinėje puodelį kavos nepažįstamajam?

Ar turite paliktos kavos? Šis klausimas įprastas daugelyje užsienio kavinių, kur už kavą neįstengiantys sumokėti lankytojai tikisi dosnumo iš galinčių tai padaryti. Ar „Paliktos kavos“ akcija prigytų Kaune?

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Apr 20, 2014, 8:05 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:50 PM

Net jeigu kišenėje švilpauja vėjas, ne vienoje Italijos ar Prancūzijos kavinėje galima pasimėgauti puodeliu garuojančios kavos, arbatos ar net lėkšte sriubos. Tokių kavinių ir restoranų lankytojais tampa senjorai, menininkai, studentai, kartais elgetos.

Galimybė gurkšnoti paliktos kavos atsiranda tuomet, kai sumokėjęs už kelis puodelius kavos kavinės lankytojas išgeria vieną, o kiti atitenka nepažįstamiesiems.

„Paliktos kavos“ akcija šįmet pirmąsyk Lietuvoje pradėta Alytaus kavinėse. Kauno kavinių šeimininkai ir lankytojai apie galimybę nupirkti bei palikti kavos kitiems girdėję nedaug.

Prie akcijos nesidėtų

Kalniečių mikrorajone įsikūrusio restorano vadovas verslininkas Gediminas Juodeika nesutiktų prisidėti prie akcijos.

„Kauniečiai pernelyg konservatyvūs, kad vaikytųsi tokių vakarietiškų tradicijų. Manau, norinčių vaišinti svetimus žmones kava atsirastų nedaug, o ateinančių ir laukiančių, kol kažkas teiksis jos nupirkti, būtų dar mažiau. Jeigu matau, kad į restoraną atėjo tvarkingai atrodantis žmogus, kuris neturi pinigų kavai, pats jį pavaišinu“, – tvirtino G.Juodeika.

Kavinių tinklo vadovas Darius Vėželis mano, jog dauguma lietuvių dar nėra pribrendę iki tokio lygio socialinio aktyvumo, kad nupirktų ir paliktų kavos puodelį skurstantiems. Be to, ne vienam vyresnės kartos žmogui ateiti ir paprašyti paliktos kavos reikštų paminti savo orumą.

„Kad tai taptų visuomenės norma, turi praeiti dar šiek tiek laiko“, – įsitikinęs verslininkas.

Baimintųsi būti apgauti

Senamiestyje įkurtos kavinės šeimininkui Ąžuolui Gaižučiui „Paliktos kavos“ akcija atrodo priimtina. Menininkų ir senjorų, pageidaujančių išgerti kavos, pasimėgauti pyragėliu ar sukirsti sriubos, tačiau to padaryti neišgalinčių, atsiranda kasdien. Bent keletą tokių žmonių per dieną vaišina kavinė. Ar atsirastų daugiau geraširdžių kauniečių, paaiškėtų paskelbus akciją.

„Iš anksto spręsti sunku. Manau, be problemų vieną ar kelis puodelius kavos paliktų į kavinę užsukantys užsieniečiai. Daugelis kauniečių abejotų, ar jų palikta kava bus pasiūlyta tiems, kuriems skirta, ar tokiu būdu kavinė nemėgina apgaudinėti lankytojų“, – sakė verslininkas.

Žaliakalnyje įsikūrusio restorano savininkė Danutė Varnienė mano, jog „Paliktos kavos“ akcija didesnes pajamas gaunantiems žmonėms būtų puiki galimybė parodyti kilniaširdingumą, o skaičiuojantiems kiekvieną centą – ištrūkti iš kasdienybės.

„Tokia akcija Kaune prigytų lengvai. Išleisti net ir nepažįstamam žmogui kelis litus kavai daugeliui miestiečių nėra problema. Galimybe pagurkšnoti kavos tikrai pasinaudotų senjorai, ypač inteligentija, kuriai šiuo metu nėra lengva pragyventi“, – sakė D.Varnienė.

Pasisėdėjimas taptų švente

Kito šiame mikrorajone veikiančio restorano įkūrėja Ieva Kepežinskaitė įsitikinusi, kad galėtų būti paskelbtas į „Paliktos kavos“ akciją įsitraukusių kavinių, kurias reikėtų pažymėti specialiu ženklu, sąrašas.

„Per mėnesį užmokėti už vieną ar kelis papildomus puodelius kavos daugeliui dirbančių žmonių paprasta. O tiems, kurie gali kava pasimėgauti, išėjimas į restoraną tampa švente“, – sakė mergina.

Vienuolyne įkurto restorano šeimininkė Indra Ramanauskienė mano, kad prie nemokamo kavos ar arbatos puodelio kauniečiai galėtų maloniai pabendrauti su bendraminčiais. Ypač tai aktualu sekmadieniais, kai daugelis vyresnio amžiaus žmonių lankosi bažnyčioje.

„Norinčių sulaukti tokio gerumo kauniečių netrūktų. Dažna senučiukė, sukrapščiusi pinigų kavai, negali nusipirkti pyragėlio“, – sakė kaunietė.

Nupirktų ne visi

Kirpėjas Karolis Murauskas sakė, jog važinėdamas po įvairias užsienio šalis yra girdėjęs apie paliekamą kavą. Jeigu tokia galimybė atsirastų Kaune, vyras ir jo bičiuliai dažnai paliktų kavos neišgalintiems jos įsigyti.

Smulkiojo verslo atstovė Ligita Matinaitė mano, jog kauniečiai nepirks kavos visiškai nepažįstamiems žmonėms.

„Man ši mintis neatrodo priimtina. Jeigu žmonės neturi pinigų vaikščioti po kavines, kavos gali išgerti namuose. Eiti ir klausti, ar kas nors paliko kavos puodelį, yra žema“, – įsitikinusi mergina.

Kaunietė pensininkė Regina Jurgaitienė galimybe išgerti paliktos kavos neatsisakytų pasinaudoti. Moteris su draugėmis mėgsta išeiti pasižmonėti, nes per dienas sėdėti namuose pensininkei nusibosta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.