„Švyturio“ aluje – Lietuvos pievų medus

Pasaulyje populiarus, ne tik gurmanų, bet ir paprastų alaus mėgėjų vertinamas medaus alus pristatytas ir lietuviams. „Švyturio“ tradicinę kolekciją papildęs naujasis riboto leidimo „Korio“ alus nustebins medaus ir imbierų skonių natomis.

Naujasis alus dera ir prie desertų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naujasis alus dera ir prie desertų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

Apr 26, 2014, 12:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:58 AM

„Tęsdami ilgametę veiklą su didžiuliu pasididžiavimu pristatome dar vieną „Švyturio“ naujieną – „Korio“ alų, nefiltruotą medaus lagerą, pagardintą imbierais.

Tikiuosi, kad šis alus bus garbingas mūsų kolekcijos narys, tiks ir išskirtinio skonio, ir tradicinio alaus mėgėjams“, – susirinkusiems svečiams sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Naujovė – iššūkis aludarei

R.Viršilas ir kiti bendrovės atstovai garsius žmones pakvietė į naujojo alaus pristatymo vakarą sostinės restorane „Soul & Pepper“, įsikūrusiame prekybos centre GO9. Į jaukų vakarą atvykusios viešnios ir džentelmenai turėjo galimybę pirmieji paragauti naujojo gėrimo.

Svečiai „Švyturio“ aludarių alaus kultūros puoselėjimą ir naujus šio gėrimo stilius bei skonius įvertino teigiamai – nesiskirstė iki vėlumos.

Vyriausioji bendrovės aludarė Džuljeta Armonienė svečius ragino paragauti naujojo alaus ir patiems pajusti jo skonių gamą. Moteris pasakojo, kaip sukūrė „Korio“ alų, kuriame dera medaus aromatas ir imbierų aštrumo užuominos.

„Šis produktas mums buvo tikrai didelis iššūkis, – kalbėjo Dž.Armonienė. – Svarstėme, ar susidorosime su užduotimi, ar sugebėsime suvaldyti ne tik medaus, bet ir imbierų fermentaciją, ar gausime rezultatą, kurio tikimės. Šiandien siūlome įvertinti, kaip mums pavyko.“

Saldumas – iš Lietuvos pievų

Naujausią savo kūrinį vyriausioji „Švyturio“ aludarė paskyrė pavasariui. Mat medus šiam alui atkeliavo tiesiai iš mūsų šalies pievų.

„Korio“ alaus skonyje juntamas karčiųjų apynių poskonis, susipinantis su sodriu medaus saldumu. Alus yra gana tiršto, drumsto medaus ir šviesaus gintaro spalvos ir išsiskiria intensyviu vasaros laukų gėlių medaus aromatu.

Alus su medumi šio gėrimo mėgėjams dažnai atrodo perdėtai saldus ar net per stiprus. Daugelis medaus alaus rūšių iš tiesų yra klampios, tirštos.

Tačiau „Korio“ alaus kūrėjai tiki, kad jiems to pavyko išvengti – „Švyturio“ tradicinei kolekcijai būdinga harmonija leido aludarei iš 13,3 proc. tirštumo misos išvirti stiproką, bet ne per sunkų alų. „Medus, kaip ir alus, yra gyvas organizmas. Į misą šio lietuviško geltonojo aukso dedame ne per daug. Subrandinę šio alaus nefiltruojame, todėl savo išvaizda jis kiek primena medų.

Man buvo nemenkas išbandymas sufermentuoti alų žemutinės fermentacijos būdu ir su medumi, ir su imbierais“, – dalį naujos receptūros paslapčių atskleidė Dž.Armonienė.

Pavyko iš antro karto

Vyriausioji „Švyturio“ aludarė pasakojo, kad naujojo alaus gamybai nereikėjo atnaujinti turimos įrangos. Bet naujasis „Korio“ alus pareikalavo daug rankų darbo, kantrybės ir kruopštumo.

Nuo sausio mėnesio pradėjusi eksperimentuoti aludarė buvo patenkinta tik antrosios gamybos rezultatu – tada skonis jai atrodė subalansuotas ir harmoningas.

„Pirmą kartą nepavyko padaryti taip, kad būtų stipriai juntami imbierai. Be to, labai sugaišome rinkdamiesi medų – norėjome, kad jis būtų iš gėlių, be jokių neįprastų poskonių, kvapų. Čia mums labai pagelbėjo ir bitininkai“, – pasakojo Dž.Armonienė.

Aludarė juokėsi, kad ji ne itin mėgsta medų, tačiau rezultatu yra patenkinta. „Aromatingas, malonus, subalansuotas“, – paprašyta trimis žodžiais apibūdinti „Korio“ alų sakė Dž.Armonienė.

Aludarė patikino, kad šį alų gali ragauti ir medui alergiški žmonės.

Parduotuvėse šis alus turėtų pasirodyti gegužės mėnesį. Pirmoji partija – 200 tūkst. butelių – jau laukia savo pirkėjų. Tokio pat dydžio antroji partija jau fermentuojama talpyklose.

„Korio“ alus yra supilstytas į „Švyturio“ tradicinės kolekcijos reljefinius butelius.

Džiaugiasi ir bitininkai

Bitininkas Tomas Balžekas alaus pristatymo metu pasakojo, kad jo šeimoje bitininkystės tradicijos jau labai senos. Vyras tvirtino, kad bitės į savo darbą įdeda daug begalinės meilės ir nepamatuojamo darbštumo, todėl jis tiki, jog naujasis „Korio“ alus perims šias savybes.

„Mažai kas drįsta eksperimentuoti su medumi. Džiaugiuosi, kad aludarė Džuljeta išdrįso imtis šio iššūkio“, – sakė bitininkas ir pasakė tostą už bičiuliavimąsi.

Tinka prie rytietiškų patiekalų

Vakaro svečiai įdėmiai klausėsi ir alaus someljė bei virtuvės meistro Donato Dabrovolsko. Jis susirinkusiesiems pagamino keturis užkandžius, kurių skonį padėjo atskleisti naujasis „Korio“ alus.

Svečius jis pasitiko su gaiviomis šviežių agurkų lazdelėmis, pagardintomis medumi su miško čiobreliais. Vėliau visiems buvo pasiūlyta paskanauti brandintų lašišų kąsnelių su raudonų paprikų pudra, su imbierais ir medumi marinuotų ant žarijų iškeptų kiaulienos kąsnelių.

Desertui virtuvės žinovas pasiūlė klasikinio medaus pyrago. D.Dabrovolskas pasakojo, kad naujasis alus puikiai dera ir su kitokiais desertais: biskvitais, keksais, kreminiais ir medaus pyragėliais.

„Naujasis „Korio“ alus puikiai tiks prie baltos mėsos ir užkandžių. Jis nuostabiai papildys ir aštresnius rytietiškus patiekalus, pavyzdžiui, kinų virtuvės maistą“, – pasakojo Donatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.