Brokoliai
Jei būtų renkama turtingiausia vitaminais daržovė, brokoliai būtų ant aukščiausio pakylos laiptelio. Suvalgę 100 gramų brokolių gausite būtiną vitamino C ir karotino dienos normą. Ši daržovė padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir net apsaugoti nuo vėžio.
Morkos
100 gramų morkų tris kartus viršyja būtiną dozę beta karotino, kuris stabdo vėžį. Morkos - puiki priemonė nuo neramaus miego, spuogų.
Lęšiai
Labai maistingi, reguliuoja storosios žarnos funkciją. Lęšiai - puikus maistas nėščioms moterims. Be to, mažina cholesterolio kiekį.
Ridikėliai
Suaktyvina tulžies veiklą, tuština tulžies pūslę, valo visą organizmą ir laiduoja gerą atmintį.
Pomidorai
Jų sudėtyje esama beta karotinui giminingos medžiagos, bet žymiai veiksmingesnės medžiagos. Apsaugo kūno ląsteles, mažina vėžio ir širdies infarkto riziką. Mitybos ekspertų teigimu, geriausia valgyti virtus pomidorus, - pomidorų padažą ar gerti sultis.
Svogūnai
Stabdo piktybinių auglių augimą, mažina cholesterolio kiekį ir neleidžia susidaryti kraujo krešuliams. Svogūnai taip pat neleidžia kauptis skysčiui audiniuose.
Paprastasis pankolis
100 gramų paprastojo pankolio turi 93 miligramus vitamino C, 6 miligramus vitamino E ir 2,7 geležies. Jis sužadina virškinimą ir suaktyvina tulžies išsiskyrimą. Geriausia valgyti žalią. Paprastasis pankolis gelbsti nuo galvos skausmų, menstruacinio pobūdžio negalavimų, pašalina šleikštulį.
Obuoliai
Jų sudėtyje yra daugiau nei 300 biologiškai aktyvių medžiagų. Vienas obuolys turi 20 miligramų vitamino C ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų - visa tai prilygsta 1500 miligramų sintetinio vitamino C poveikiui. Be to, obuolys mažina cholesterolio kiekį ir padeda esant vidurių užkietėjimui.
Spanguolės
Vargu ar daug kas žino, kad jų sudėtyje esama medžiagos, kuri atitolina senatvę, neutralizuoja laisvuosius radikalus. Be to, raudonos spanguolės uogos turi natūralių antibiotikų poveikį ir apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų. Mitybos ekspertai pataria kasdien išgerti 1 stiklinę (200 gramų) spanguolių sulčių.
Braškės
Turi antibakterinį poveikį ir padeda kepenims bei tulžies pūslei atlikti savo funkcijas. Braškės turtingos geležimi, magniu, fosfatais. Šios uogos - veiksminga priemonė nuo aukšto kraujospūdžio ir šlapimo pūslės uždegimo.
Greipfrutai
Šių vaisių sudėtyje esama daug antioksidantų ir cheminių medžiagų, kurios mažina cholesterolio kiekį. Stiprina kepenų funkcijas ir padeda šalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas. Labai naudingi asmenims, turintiems antsvorio.
Mėlynės
Priklauso prie svarbiausių gydomųjų maisto produktų. Šių uogų sudėtyje esama vėžį stabdančių ir antibakterinį poveikį turinčių cheminių medžiagų, kurios žarnyne kovoja prieš koli bakterijas ir padeda gydyti skrandžio opas. Mėlynės mažina cukraus kiekį kraujyje.
Imbieras
Turtingas biologiškai aktyviomis medžiagomis, kurios mažina cholesterolio kiekį ir apsaugo nuo vėžio. Imbieras turi antiseptinio poveikio ir labai padeda rytais, kai kamuoja šleikštulys.
Serbentai
Pirmiausia raudonieji serbentai sužadina virškinimo procesą, valo kraują, mažina uždegiminius procesus virškinamajame trakte.
Mangai
Geltonas mangas, kurio sudėtyje yra 2,8 miligramo beta karotino, 39 miligramai vitamino C ir 1 miligramas vitamino E, priskiriamas prie 10 didžiausių vitaminų tiekėjų. Gerai veikia virškinimo sistemą.
Riešutai
Lazdynų ir valakiniai riešutai turi pakankamai vitamino E, vertingų žmogaus organizmui nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir balastinių medžiagų. Be to, mažina cholesterolio kiekį.
Apelsinai
Praturtina organizmą vitaminu C, kaulus stiprinančiu kalciu, turi gerą poveikio imuninei sistemai ir kepenims.
Raudonoji paprika
Puiki imuninę sistemą stiprinanti daržovė. Ji turtinga balastinėmis medžiagomis, padeda sergant reumatu ir esant dujų susikaupimui virškinamajame trakte.
Svarainiai
Suaktyvina virškinimą ir kepenų funkciją. Turtingi A, B ir C vitaminais, taip pat kalciu, variu, geležimi ir magniu.
Vynuogės
Skatina šlapimo išsiskyrimą, aktyvina virškinimą. Tamsios vynuogės turtingos chemine medžiaga, kuri teigiamai veikia širdį ir kraujo apytaką.
Parengė Ona Kacėnaitė