Kantrybės reikalaujantis A.Užkalnio patiekalas (receptas)

Manęs dažnai klausia, bandydami pašiepti: vertini restoranus, esi jų siaubas ir palaima – o kas tau tokią teisę suteikė? Ir ką pats pagamintum?

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

2014-05-01 08:00, atnaujinta 2018-02-14 10:32

Klausimas, žinoma, yra kvailas, nes juk neprivalai būti gėlininkas ir pats auginti gėles, kad atskirtum gerą tulpę nuo nuvytusios. Teisę vertinti suteikia tai, kad turiu gomurį, o pavalgęs restorane susimoku. Gyvenimas paprastesnis, nei jūs manote. Aš susigalvojau būti vertintojas ir esu. Man maistas patinka arba nepatinka.

O žinote, iš kur mano įtaka? Ji ateina iš jūsų – kai aš parašau, jūs skaitote ir tikite, nes dalydamasis savo įspūdžiais nemeluoju ir mainais į restorano pinigus ar nemokamą maistą reklamos apžvalgų nerašau.

Tačiau ar moku pats ką nors pagaminti, be omleto, kiaušinienės ar sumuštinių su šonine arba mėsainio? Taip, moku. Nors gaminu retai ir iš esmės esu vieno patiekalo virėjas. Todėl apie jį šiandien ir papasakosiu. Tai nėra labai sudėtingas patiekalas, jį gaminant reikia daugiau kantrybės nei specialių įgūdžių.

Patiekalas yra itališki-amerikietiški mėsos kukuliai su pomidorų padažu, patiekiami su makaronais. Užtruksite tris keturias valandas. Tai patiekalas ypatingai progai, nors vizualiai yra paprastas.

Reikės:

 kilogramo geriausios kiaulienos išpjovos

 100 gramų lašinių

didelės česnako galvutės

1 litro skardinės konservuotų pomidorų (su odele arba be jos – nesvarbu)

1 litro pomidorų tyrės (passata)

 maždaug 100 ml pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus (extra virgin olive oil)

 saujos pankolių sėklų

pluošto šviežių bazilikų (kokių 20 lapų)

 200 gramų tamsaus cukraus, kuo tamsesnio, tuo geriau (geriausiai tinka juodasis „Demeraros“ cukrus)

 žiupsnelio kuo rupesnės, kuo stambesnių kristalų jūros druskos

 500 gramų makaronų penne – storų vamzdelių

Ruošimo būdas

Pradėkite nuo padažo. Kuo ploniau supjaustykite česnaką. Daugelyje receptų rašoma – užteks skiltelės česnako, bet jūs jų neklausykite. Aš česnakų ir bazilikų dedu gal 10 kartų daugiau, nei reikalaujama įprastiniuose receptuose, ir dar niekas nesiskundė. Galiausiai tai nėra įprastas receptas. Tai mano receptas.

Česnako skilteles sudėkite į didelį puodą ir užpilkite alyvuogių aliejumi – tegu kaista ant lėtos ugnies, kol šiek tiek paruduos, bet neperdeginkite. Tuomet suverskite pomidorus, tyrę, sumeskite suplėšytus bazilikų lapelius ir virkite ant labai silpnos ugnies. Kuo ilgiau virs, tuo bus geriau.

Saują pankolių sėklų kuo geriau sugrūskite grūstuvėje, kad būtų susmulkintos beveik iki dulkių. Kai kurios sėklytės gali likti, tačiau ne per daug. Jas naudosime kukuliams.

Sumalkite mėsą ir lašinius – bus faršas. Galima faršo nusipirkti, bet gatavas Lietuvoje jis visada bus per riebus. Visada. Į faršą įmaišykite pankolių, barstydami ir minkydami, barstydami ir minkydami. Nuo jų kukuliai įgaus itališką kvapą.

Dabar kantrybės. Imdami trimis piršais gumulėlį faršo, tarp delnų susukite kukulius. Kadangi jie turės būti mažyčiai (maždaug didelės vyšnios dydžio), jums tai atims daug laiko. Čia išeis kokie pora šimtų kukulių, ir kiekvieną jūs turėsite su meile susukti tarp delnų.

Tuo metu pomidorų padažas tegu verda toliau. Paragaukite ir supilkite kelis didelius valgomuosius šaukštus cukraus. Išmaišykite. Paragaukite. Jei malonaus saldumo nejusti, dar reikia cukraus. Padažas turi būti maloniai salstelėjęs. Kiek reikės cukraus, priklausys nuo pomidorų rūgštumo.

Dabar kukulius šiek tiek apkepinkite ant keptuvės su alyvuogių aliejumi, gerokai užbarstę rupios jūros druskos. Neskrudinkite labai stipriai, tegu tik šiek tiek apkepa. Kiaurasamčiu pasemkite, kad riebalų nepatektų į puodą, ir meskite kukulius į kunkuliuojantį pomidorų padažą (į vieną keptuvę visi kukuliai netilps, todėl reikės tai daryti per kelis kartus).

Štai beveik ir viskas. Tegu dabar kunkuliuoja ir tirštėja. Trys valandos nuo virimo pradžios yra gerai. Užteks ir dviejų, bet kur jūs skubate?

Prieš valgydami išvirkite makaronus – tiksliai tiek laiko, kiek parašyta ant pakelio. Pirkite geriausius ir brangiausius, kokius tik rasite: jie bus tinkamo kietumo. Keli sutaupyti litai jūsų neišgelbės, o skoniui poveikis bus dramatiškas. Pomidorų tyrė (passata), atvirkščiai, tiks bet kuri – net ir pati pigiausia bus tinkama. Kad tik būtų pagaminta Italijoje.

Dabar jau tikrai viskas. Nupylę vandenį, dėkite ant lėkštės makaronus, ant viršaus užpilkite samtį padažo (padažo tikrai liks kitai dienai ir tada jis bus dar gardesnis, tereikia pašildyti ant silpnos ugnies). Kiti siūlys sumaišyti padažą su makaronais jau puode. Ne, ne šitam patiekalui. Čia pilu padažą ant viršaus.

Užsigerti labiausiai tinka Pietų Italijos ‘Primitivo’ vynuogių vynu, kurio natūralus saldumas tiksliai atitiks saldoką pomidorų padažą. Šios vynuogių veislės vynas Lietuvoje nepaprastai išpopuliarėjo per pastaruosius keletą metų, todėl jo rasite be vargo – tik nepasiduokite pagundai ir nepirkite pigesnio nei 40 Lt butelio: pigesnis jis turbūt bus pernelyg vandeningas ir nesugebės tinkamai susidoroti su šiuo maistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.