Saldžiųjų bulvių patiekalai - jaunystės eliksyras

Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius ne vienus metus kieme augina topinambus. Šįmet vyras nutarė šias daržoves pasodinti po šiaudais ir tikisi sulaukti gausaus derliaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

May 24, 2014, 1:47 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:52 PM

Iš šių daržovių kaunietis moka paruošti daug gardžių patiekalų, be to, saldžiosios bulvės ir žalios yra gardžios. Bet jas galima ir kepti, virti, iš jų spausti sultis ar ruošti salotas.

Derlius – dirvos paviršiuje

„Topinambus įprastai vadinu saldžiomis bulvėmis. Šiuos neįtikėtinų formų, išsiklaipiusius šakniagumbius ypač vertinu dėl to, kad jie labai skanūs ir nereikalauja ypatingos priežiūros“, – kalbėjo S.Sidaravičius.

Kaunietis topinambus valgo žalius, keptus, virtus, spaudžia sultis, o milteliais skanina sriubas ir pyragus. Jie tinka ir grožio procedūroms.

Topinambas – bulvinė ar šakniagumbinė saulėgrąža, dar vadinama žiemine bulve ar žemės kriauše. Jos gimtinė yra Šiaurės Amerika, o į Europą daržovė atvežta XVII amžiuje.

Egzotiškieji šakniagumbiai S.Sidaravičiaus kieme puikiai auga ir dera maždaug dešimtmetį. Daržovės užauga net iki 600–800 gramų svorio.

Ligi šiol vyras topinambus augino lysvėse. O šį pavasarį nusprendė imtis naujo šių daržovių auginimo būdo – ant kompostu ir pelenais patręštos, tačiau nekastos dirvos sukalė medinę dėžę, į ją sudėjo iš anksto paruoštus sėklinius topinambų gumbus. Juos užklojo maždaug 15 centimetrų storio šiaudų ir šieno paklotu. „Esu taip auginęs paprastas bulves, todėl tikiuosi, kad tokiu principu užaugs ir topinambai. Po šiaudais daržovių nereikia nei kaupti, nei laistyti, o derlius turėtų būti ne žemėje, o dirvos paviršiuje“, – aiškino kaunietis.

Kasa prieš pat naudojimą

Dalies rudenį nenukastų lysvėse augančių topinambų gumbus kaunietis kasa nuo ankstyvo pavasario, nes palikti žiemoti augalai ištveria šalčius.

Nors žiemą šakniastiebiai gerai išsilaiko palikti žemėje, nukasti jie greitai genda.

„Iškastų saldžiųjų bulvių ilgai laikyti negalima, nes jos apvysta, greitai sudygsta, todėl valgyti netinka. Dėl šios priežasties kastuvėlį ar mažą kauptuką į rankas imu ir lysvės link traukiu tik prieš pat naudodamas topinambus“, – sakė S.Sidaravičius

Norint daržoves išlaikyti kelias dienas, jas reikia suvynioti į drėgną rankšluostį ir įdėti į šaldytuvą. Rūsyje, specialiai paruoštame drėgname smėlyje ar durpėse, topinambus galima laikyti mėnesį ir dar ilgiau.

Iš gumbų ruošia traškučius

S.Sidaravičius yra išbandęs daugybę topinambų ruošimo receptų. Paprasčiausias jų – daržoves gerai nuplauti ir net nenuskutus žievės supjaustyti žalias. Šios daržovės puikiai tinka gardinti salotoms. Dažnai vyras šakniagumbius kremta ir vienus. Kad nepatamsėtų, juos deda į parūgštintą ar pasūdytą vandenį.

„Topinambai taip pat tinka gardinti troškiniams, ypač jie skanūs pakepinti su svogūnų laiškais ar sūriu. Saldžių šakniagumbių milteliais gardinu sriubas, blynus, sausainius ar pyragus“, – pasakojo S.Sidaravičius.

Vyras moka paruošti saldžius topinambų traškučius: šakniagumbius nuplauna, plonai supjausto ir išdžiovina. Tokiam skanėstui nereikia druskos, aliejaus ar prieskonių.

Topinambų traškučiais pirmąkart vaišinami S.Sidaravičiaus bičiuliai retai atspėja, iš ko traškučiai pagaminti.

Valo organizmą ir lygina odą

Nuo seno žinoma, kad topinambai pasižymi maistinėmis ir gydomosiomis savybėmis.

Juose gausu vitaminų B1, B2, C, insulino ir fruktozės, mineralų bei mikroelementų, ypač kalio druskos, kuri iš organizmo šalina nereikalingą skystį.

„Dar vaikystėje girdėjau, kaip vadovaudamiesi liaudies medicinos patarimais mano tėvai topinambų gumbų košele gydė nudegimus, o nuovirais ir sultimis – opas ir žaizdas. Šių augalų lapus sumaišę su šiltu moliu jie malšino sąnarių ir raumenų skausmą“, – tikino S.Sidaravičius.

Vyras patarė topinambų neatsisakyti jaunystę išaugoti trokštančioms moterims, nes jie ne tik valo organizmą, bet ir yra puiki priemonė nuo raukšlių.

Šių daržovių sultimis reikėtų keliskart per savaitę prausti veidą arba paruošti kaukę. Į tarkuotų topinambų košę reikia įlašinti kelis lašus alyvuogių aliejaus, užtepti ant veido ir palaikyti apie 20 minučių.

Topinambai su sūriu

Patiekalui reikės: 500 g topinambų, 150 g fermentinio sūrio, 3 kiaušinių baltymų, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų grietinės, 2 šaukštų džiūvėsių, druskos.

Topinambus nuskuskite ir smulkiai supjaustykite, įdėkite sviesto ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Karštus sugrūskite, sumaišykite su gerai išplaktais baltymais ir grietine, suberkite 100 g tarkuoto fermentinio sūrio.

Į sviestu išteptą ir džiūvėsiais pabarstytą formą sukrėskite masę. Paviršių apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu. Kepkite orkaitėje maždaug pusvalandį.

Gardžios salotos

Patiekalui reikės: 2–3 vidutinio dydžio topinambų, 2 nedidelių pomidorų, 2 agurkų, 5–6 ridikėlių svogūnų laiškų, salotų lapų, druskos, pipirų, krapų, petražolių, 2–3 šaukštų majonezo arba pusės citrinos sulčių.

Topinambus ir agurkus stambiai sutarkuokite, supjaustykite ridikėlius ir sumaišyti su smulkintais svogūnų laiškais, krapais, druska, pipirais, pagardinkite majonezu arba citrinos sultimis. Masę sudėkite į salotų lapais išklotą lėkštę. Patiekalą papuoškite petražolėmis ir pomidorų skiltelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.