Romo karalystės svečius pasitinka spalvingi drugeliai

Jei kada pirkote „Angostura“ romo butelį, tikėtina, kad ant jo etiketės pamatėte drugelį. Ką jie turi bendra su į daugiau nei šimtą šalių eksportuojamais gėrimais? Atsakymas atsiskleidžia Trinidado ir Tobago sostinėje, už maždaug šimto metrų nuo vietos, kurioje distiliuojamas šis romas.

"House Of Angostura" romo ir aromatinio kartimo gamintojai šįmet mini verslo įkūrimo 190 metų sukaktį.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" romo ir aromatinio kartimo gamintojai šįmet mini verslo įkūrimo 190 metų sukaktį.<br>R.Zilnio nuotr.
Aromatinis "Angostura Bitters" kartimas šiandien parduodamas daugiau nei 150 šalių.<br>R.Zilnio nuotr.
Aromatinis "Angostura Bitters" kartimas šiandien parduodamas daugiau nei 150 šalių.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" nupirkta drugelių kolekcija - viena svarbiausių pasaulyje.<br>R.Zilnio nuotr.
Muziejuje galima rasti ir seno romo baro kopiją.<br>R.Zilnio nuotr.
Muziejuje galima rasti ir seno romo baro kopiją.<br>R.Zilnio nuotr.
Dainos apie romą Trinidade ir Tobage populiarios ne vieną dešimtmetį.<br>R.Zilnio nuotr.
Dainos apie romą Trinidade ir Tobage populiarios ne vieną dešimtmetį.<br>R.Zilnio nuotr.
Visa romo distilerijos istorija - lyg ant delno.<br>R.Zilnio nuotr.
Visa romo distilerijos istorija - lyg ant delno.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" romo ir aromatinio kartimo gamintojai šįmet mini verslo įkūrimo 190 metų sukaktį.<br>R.Zilnio nuotr.
"House Of Angostura" romo ir aromatinio kartimo gamintojai šįmet mini verslo įkūrimo 190 metų sukaktį.<br>R.Zilnio nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Pasaulio barmenų čempionato laimėtojas australas Mike'as Tomasicius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Pasaulio barmenų čempionato laimėtojas australas Mike'as Tomasicius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Muziejaus eksponatai sudomino pasaulio barmenų čempionato dalyvius.<br>"House Of Angostura" nuotr.
Daugiau nuotraukų (23)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Port of Speinas (Trinidadas ir Tobagas)

Aug 11, 2014, 1:09 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:43 AM

Nors „Angostura“ pavadinimas šiandien turbūt labiausiai žinomas būtent dėl romo, šio prekės ženklo istorija prasidėjo nuo kito produkto.

Kai Trinidado ir Tobago sostinės Port Of Speino pakraštyje privažiuoji prie įmonės „House Of Angostura“ biuro ir muziejaus, pasitinka didžiuliai ženklai, pristatantys aromatinį kartimą „Angostura Bitters“.

Kelis lašus kvapnaus tamsaus skysčio trinidadiečiai (ir ne tik jie) deda ne tik į kokteilius, bet ir į sriubas, salotas, pyragus ir net mėsainius.

„Kai dar buvau vaikas, šio kartimo visada būdavo namie. Tai – unikali Trinidado kulinarijos paveldo dalis. Praėjus keliems dešimtmečiams, galiu būti šios legendos dalimi. Geras jausmas“, - šypsosi „House Of Angostura“ direktorius Robertas Wongas.

Šiandien „Angostura“ gaminiai yra vienas Trinidado ir Tobago simbolių. Įdomioji dalis – jų istorija prasidėjo kitoje valstybėje.

Vokiečių medikas Johannas Gottliebas Benjaminas Siegertas devynioliktojo amžiaus trečiame dešimtmetyje tapo Simono Bolivaro armijos Venesueloje vyriausiuoju chirurgu, dirbusiu Angosturos mieste (dabar šis miestas vadinasi Siudad Bolivaru).

Kareivius kamuodavo skrandžio negalavimai, tad gydytojas pradėjo eksperimentuoti su žolelėmis, ieškodamas virškinimą pagerinančio derinio. 1824-aisiais jis atrado tai, kas ir dabar yra “Angostura Bitters” recepto pagrindas.

Tikinama, kad šį receptą šiandien žino tik penki žmonės – taip saugomasi nuo kopijų ir padirbinėjimo. Ar „House Of Angostura“ vadovas – vienas iš tų penkių laimingųjų?

„Negaliu atsakyti. Net ir tai, kas tie penki žmonės, yra paslaptis“, - atsiprašė R.Wongas.

Verslas kartimo išradėjui sekėsi puikiai. Į Angosturą atplaukdavo laivų iš viso pasaulio, jūrininkai dažnai skųsdavosi skrandžio bėdomis.

Netrukus J.G.B.Siegertas pradėjo savo produktus eksportuoti į Trinidadą ir Angliją, o 1850-aisiais atsisakė gydytojo praktikos – pernelyg daug laiko užėmė aromatinio kartimo gamyba.

1870-aisiais jam mirus, verslą perėmė brolis ir sūnus. Dėl politinio nestabilumo Venesueloje 1876-aisiais fabrikas buvo perkeltas į Trinidado sostinę – ir šią šalį garsina iki šiol.

Dar devynioliktame amžiuje tarptautinėse parodose išgarsintas kartimas sulaukė didžiulio populiarumo – jį iš Trinidado užsakinėjo Ispanijos, Prūsijos karaliai, Didžiosios Britanijos monarchas Jurgis V. 1985-aisiais dėmesio ženklą parodė britų karalienė Elizabeth II, pati apsilankiusi „House Of Angostura“ fabrike.

Prie „Angostura“ logotipu pažymėtų produktų prisidėjus įvairioms romo rūšims, o pastaraisiais metais – ir limonadui su kartimu „Lemon Lime Bitters“, šiandien šį ženklą galima pamatyti parduotuvėse daugiau nei 150 pasaulio šalių, tarp jų – ir Lietuvoje.

„Tai tikras Karibų jūros regiono romas, distiliuojamas būtent Trinidade ir Tobage.

Kai keliauju po pasaulį, dažnai girdžiu patį geriausią komplimentą. Žmonės sako, kad „Angostura“ galima rasti visur, o skonis niekada nesiskirs – nesvarbu, perki parduotuvėje Trinidade ar penkių žvaigždučių viešbutyje Monte Karle“, - sako 2012-aisiais vadovavimą kompanijai perėmęs R.Wongas, joje dirbantis jau 24 metus.

Jis neabejoja - kad suprastum romo istoriją, pravartu jo atsiradimo vietą pamatyti savo akimis.

„Tradicija yra svarbus dalykas. Romas įaugęs į Trinidado istoriją. Pavyzdžiui, yra šimtai populiarių dainų, kuriose apie jį dainuojama.

Bet, pavyzdžiui, viena didžiausių mūsų eksporto rinkų – Australijoje, o Pietų Afrikos Respublikoje gėrimai su kartimu irgi puikiai prigijo.

Bet būna ir sudėtingesnių rinkų. Pavyzdžiui, iškart žinojome, kad nebus lengva Rusijoje. Šios šalies gyventojai yra pripratę prie degtinės. Kita vertus, kartos keičiasi, rusai daugiau keliauja, atsiranda noro išbandyti kažką naujo.

Kinai, pakilus ekonomikai, iškart perėjo nuo vietinės gamybos gėrimų prie labai brangių – konjako, viskio. Žinoma, yra ir tokių šalių, kurios pačios gamina romą – sudominti jamaikiečius ar kubiečius yra nelengva“, - pasakojo „House Of Angostura“ vadovas.

Po karšta Karibų saule gyvenimas – lyg vienas ištisas vakarėlis. Pasakojama, kad Trinidado gyventojai kartais linksminasi kelias savaites iš eilės. Šalies miestuose vykstančiuose festivaliuose dažnai pamatysi vėliavą su „Angostura“ logotipu. Romas, kurio parduodama daugiausia - „Forres Park Puncheon“ pavadintas 75 procentų stiprumo gėrimas. Net ir patys trinidadiečiai įspėja turistus su juo elgtis atsargiai.

Visi sutikti įmonės darbuotojai serga savo darbu. Vyriausiasis distilerijos romo specialistas Johnas Georges'as sako, kad kiekvieną romą galėtų nesunkiai palyginti su atskiru muzikos žanru. R.Wongas – kad nekeistų šio darbo į jokį kitą: „Trinidade ir Tobage yra ir puikus naftos verslas, bet jis manęs netraukia“.

„Romo rūšis skirtingoms rinkoms pristatome, įvertinę jų poreikius. Jis ir vartojamas skirtingai. Aš, pavyzdžiui, romą geriu gryną, bet daugybė žmonių jį vartoja kaip kokteilių sudedamąją dalį.

Aromatinį kartimą irgi galima vartoti įvairiai. Pavyzdžiui, vakar valgiau sočią vakarienę, naktį prabudau, nes sustojo skrandis. Išgėriau taurelę kartimo ir vėl nuėjau miegoti. Kartais jį tiesiog geriu su vandeniu“, - šyptelėjo R.Wongas.

Kuo čia dėti drugeliai ant romo butelių? Jų atvaizdais „Angostura“ puošia kai kurių romo rūšių etiketes, nes būtent drugelių įvairovė yra vienas dalykų, dėl kurių biologai puikiai žino Trinidadą.

Įsitikinti galima savo akimis. „House Of Angostura“ muziejuje galima pamatyti ne tik daugybę senų romo statinių, butelių, net devyniolikto šimtmečio baro kopiją ar „Angostura“ legendos pradininko portretus.

Didžiulės muziejaus salės sienos dekoruotos taip, kad pasijustum it atogrąžų miške. Tarp jų – stendai su viena įspūdingiausių pasaulyje drugelių kolekcija.

Malcolmas Barcantas buvo knygos apie Trinidado ir Tobago drugelius autorius, visą gyvenimą paskyręs jų tyrinėjimui. Nuo mažens tuo susižavėjęs trinidadietis atrado ne vieną naują drugelių rūšį, už savo veiklą jam skirtas aukščiausias šios šalies valstybinis apdovanojimas.

1974-aisiais jo surinktą daugiau nei 8 tūkstančių drugelių kolekciją nusipirko „House Of Angostura“. Šiandien ją galima pamatyti didžiausioje šios įmonės muziejaus salėje.

Ir, beje, niekur kitur pamatyti turbūt ir nebus galima. Iškilmingai pažadėta, kad kolekcija niekada neiškeliaus iš Trinidado. Pasakojama, kad sykį „House Of Angostura“ drugelius paskolino kito muziejaus ekspozicijai – ir trejus metus vargo, norėdami ją atgauti.

Žiūrėdamas į spalvingus drugelius, gali nesunkiai užsimiršti ir tarp jų praleisti valandą. Į muziejų užsukusius kas antrus metus rengiamo pasaulio barmenų čempionato „Angostura Global Cocktail Challenge“ jais žavėjosi kaip maži vaikai – sako, kad tokį poveikį kolekcija daro kone kiekvienam lankytojui.

Šalies gamtos pasididžiavimas rado vietą greta romo statinių ir didžiulės distilerijos. Du reiškiniai, kuriais žymi šį Karibų jūros valstybė, šiandien yra šalia. Ir tai atrodo labai logiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.