Arkliena delikatesu jau tampa ir Lietuvoje

Išgirdę žodį – „arkliena“ dar ir dabar ko gero daug ima raukytis arba ir mandagumo nustemba. Tačiau nei šis žodis, nei iš arklienos gaminami patiekalai neturėtų kelti jokių keistų ar nemalonių asociacijų, jei žmonės bent kiek susipažinę su kulinarijos istorija. Bet kokie arklienos patiekalai nuo seno daugelyje pasaulio šalių laikomi delikatesais.

Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (22)

Birutė Vyšniauskaitė

Aug 28, 2014, 6:48 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 10:02 PM

Tuo ketvirtadienio vakarą galėjo įsitikinti į Vilniaus Senamiestyje įsikūrusiame „Ramados“ viešbučio restoraną „Imperial“ susirinkę tarptautinės „Gurmanų gildijos“ („Chaine de Ritisseurs“) Lietuvos padalinio („Bailliage Lituanie“) atstovai.

Skanauti galima tik Vilniuje

„Daugelyje pasaulio šalių arkliena labai mėgstama ir jos vartojimas turi senas tradicijas. Itin arkliena populiari Italijoje, o ypač – Emilijos-Romanijos, Sicilijos ir Sardinijos regionuose. Ten iš arklienos gamina troškiniai, dešrelės, kepsniai ir saliamio dešra. Dėl to, kad ypatingai liesa ir iš visų mėsos rūšių turinti daugiausiai vitamino B12, arkliena vertinama Japonijoje. Nors Prancūzija garsėja, kaip gurmanų Meka, tačiau šioje šalyje arkliena kelia neigiamų asociacijų dar nuo imperatoriaus Napoleono laikų, kai jo kariai sunkiomis karo sąlygomis būdavo priversti žudyti savo arklius ir valgyti jų mėsą, vietoj prieskonių vartodami paraką“, – apie arklienos istoriją pasakojo „Ramados“ savininkas ir „Gurmanų gildijos“ Lietuvos padalinio valdybos narys Olegas Vasinas, savo šeimynai kiekvieną sekmadienį ką nors gaminantis iš arklienos.

Jis apgailestavo, kad Lietuvos arklienos augintojai dėl skeptiško lietuvių požiūrio į šią mėsos rūšį priversti daugiau nei 90 proc. skerdienos išvežti į kitas Europos šalis.

„Mūsų viešbučio restoranas perka arkliena iš vietinių augintojų, bet atsitinka kartais ir taip, kad lietuviškos arklienos tenka atsiveži iš Italijos“, – šyptelėjo O.Vasinas.

Jis taip pat pridūrė, kad gurmanai arklieną vertina dar ir dėl to, kad labai lengvai virškinama. Jei jautiena suvirškinama per 24 valandas, tai arklienai – pakanka vos trijų valandų.

Gildijoje – išskirtinis dėmesys maistui

„Į tokius renginius, kaip šiandienos, kai patiekiami išskirtiniai patiekalai ir prie jų priderinti vynai mūsų „Gurmanų gildijos“ nariai skirtinguose restoranuose arba viešbučiuose renkasi karta per mėnesį. Kai degustuojami vynai, prie jų parenkami tokie patiekalai, kad neužgožtų vynų skonio. Šiandien buvo atvirkščiai – vynai buvo derinami prie arklienos patiekalų. Labai džiaugiamės, kad vynus sutiko parinkti viena labiausiai patyrusių vynų žinovių Lietuvoje Jolanta Smičienė“, – prieš iškilmingą vakarienę kalbėjo „Gurmanų gildijos“ valdybos narys, vienas žinomiausių gurmanų Lietuvoje Vytas Kabašinskas.

Jis kartu su kolegomis skanavo ir vertino „Imperial“ restorano šefės, vienos labiausiai tituluotos šefės Lietuvoje, Aldonos Gečienės ir jos komandos pagamintų patiekalų – arklienos pašteto su armanjaku, arklienos tar-tar iš restorano meniu, arklienos troškintos Amarone vyne, vytintų, džiovintų ir rūkytų arklienos delikatesų. Pagrindiniu patiekalu buvo arklienos didkepsnis su avižų risotto ir voveraitėmis bei užkeptais cukinijų žiedais, įdarytais ožkos sūriu.

Prabangią vakarienę vainikavo obuolių desertas – karamelizuoti kalvadose obuoliai, obuolių creme brulee, obuolių ir migdolų keksas.

„Vakarienę ruošėme beveik visą dieną, o arklieną teko ruošti iš vakaro. Su manimi virtuvėje dirbo dar trys restorano virėjai“, – kukliai apie savo darbą sakė A.Gečienė.

Vakarienėje dalyvavę dvidešimt keturi „Gurmanų gildijos“ atstovai buvo sužavėti šios garsios šefės patiekalais.

„Esu tikras, kad Aldona galėtų rasti darbo bet kuriame garsiausiame Europos restorane. Bet, jei ji dirba Vilniuje, tai, vadinasi jai čia – ir gerai, ir įdomu, o mums didžiulė garbė ir malonumas ragauti jos šedevrų“, – negalėjo A.Gečienei pagyrų V.Kabašinskas.

Lietuvos gurmanai – išprusę

Lietuva yra 81-a valstybė pasaulyje, 2006 m. prisijungusi prie tarptautinės Gurmanų gildijos, vienijančios daugiau nei 24 tūkst. narių.

„Mūsų tikslas – tapti tarptautinės gastronomijos visuomenės dalimi, suburti profesionalus ir mėgėjus, kurie domėtųsi kulinarijos menu bei maisto kultūra. Be to, „Gurmanų gildija“ visame pasaulyje siekia skatini gastronomijos meno vystymąsi, rengiant gurmaniškus pietus ar vakarienes. Būdamas užsienyje, niekada nepraleidžiu progos apsilankyti kokiame nors išskirtiniame restorane, pabendrauti su ten besilankančiais „Gurmanų gildijos“ atstovais“, – sakė V.Kabašinskas.

Jis taip pat priminė visiems pasaulio gurmanams privalomas taisykles: vynas nemaišomas su vandeniu, ant stalo visada turi būti vandens, troškulys malšinamas vandenius, o, norint pasimėgauti gėrimu, renkamasi vyno, nepatariama ant stalo dėti druskos arba pipirų, patiekalai ruošiami geriausių meistrų, todėl negalima abejoti jų darbu, prie stalo nerūkoma. Tai leidžiama tik po kavos. O kavos niekada neprašoma po pirmojo patiekalo. Prie stalo nediskutuojama. Taip pat nemandagu pakilti nuo stalo, kai keičiami patiekalai (išskyrus atvejus, kai būtina). Atsiradus pasaulyje naujoms technologijoms į gurmanams privalomas taisykles buvo įrašyta dar viena – prie stalo išjungti mobiliuosius telefonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.