Apie Korfu salą plaukusiame laive - pamišę dėl maisto

Tradicinės darbo sąlygos – ne mums! Į galvą šovusios minties apie gyvenimą jachtoje nebepaleidome: juk tik plaukdami galėjome iš tolo įvertinti Jonijos jūroje esančios Korfu salos grožį, o naktys jūroje po žvaigždėtu dangumi tapo didžiausia dovana romantikams. Tokia kelionė buvo nemenkas išbandymas nedidelėje erdvėje su tais pačiais žmonėmis praleisti 24 valandas per parą, septynias dienas iš eilės. Per savaitę sugriovėme ne vieną tradicinį maisto gaminimo stereotipą.

Išlipęs į krantą Graikijoje A.Ivanauskas kaskart skubėdavo į turgų pirkti šviežių produktų.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Išlipęs į krantą Graikijoje A.Ivanauskas kaskart skubėdavo į turgų pirkti šviežių produktų.<br>R.Daskevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alfas Ivanauskas, specialiai LR, Graikija

Sep 13, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

Rugpjūčio pabaigoje su Virtuvės mitų griovėjų (VMG) komanda išvykę į Graikiją ir savaitę jachta plaukdami aplink Korfu salą, dar vadinamą Kerkyra, žavėjomės ne tik salos bei jūros grožiu, bet ir graikiškomis vaišėmis.

Bene geriausia kelionės taisyklė, kurią įvedėme, tai „pasakai – padarai“. Jos laikantis kiekvienas, garsiai pasvajojęs: „Kaip dabar norėčiau kavos“, tai ir turėdavo padaryti ne tik sau, bet ir komandos nariams.

Prieš mus keliavusi grupė jachtos svečių knygoje paliko mums linkėjimą sugriauti mitą, kad tarkuotas ar šiaudeliais pjaustytas maistas yra skanesnis nei pjaustytas kubeliais.

Laivo „Sailing Chefs“ įgula – Domas Vyšniauskas ir Laurynas Grizas – dėl savo aistros jūrai ir maistui pamišusi kaip ir mes. Jų dėka greitai pripratome prie nuolatinio jachtos siūbavimo ir išmokome gyvenimo atviroje jūroje taisykles.

Paaukoję seniui tradicines atnašas (senas jūreivių prietaras: kaskart palikdamas krantą turi į jūrą išpilti taurę gėrimo), palikome Kerkyros, svarbiausio salos miesto, uostą.

Visą savaitę jachtą krante prišvartuodavome tik trumpam – kad papildytume vandens ir maisto atsargas.

Net tokie paprasti dalykai kaip maisto pirkimas plaukiant jachta turi būti gerai apgalvoti: atsargų visada turėjome pirkti tiek, kad pakaktų dviem paroms. Jachtos šaldytuvas buvo nedidelis, tad didžiąją maisto dalį turėjo sudaryti greitai negendantis maistas.

Dienomis nardydavome, žvejodavome, o ką tik ištrauktas žuvis ruošdavome vakarienei. Laivui siūbuojant turėjome išmokti elgtis su savo įrankiais: kas su peiliais, kas – su filmavimo kameromis.

Surengėme net fotosesiją po vandeniu! Dar vieną epizodą filmavome užlipę ant įspūdingo grožio uolos, į kurią dėl jūros ežių gausos kapitonas leido kopti tik su specialia neslystančia avalyne.

Nors vaizdai gniaužė kvapą, prisipažinsiu: žinojimas, kad jei bent pusę metro žengsiu atgal, kaipmat nuo uolos nusirisiu į vandenį, ruošiant maistą neleido per daug atsipalaiduoti.

Kaskart priplaukę prie kranto anksti rytą skubėdavome į turgų. Graikijos turgavietėse įsigyti švieži produktai įkvėpdavo išbandyti viską ir gaminti nuolat.

Net gerai žinomos graikiškos salotos, vietos žmonių visuomet daromos tik su žaliomis paprikomis ir būtinai Kalamatos alyvuogėmis su kauliukais, dėl produktų puikumo negalėjo įkyrėti.

Dieną kepinant saulei labiausiai norėjosi maitintis salotomis, tad visiems patiko ir tradicinė graikiška tabulė: ją galima gaminti iš kvietinių kruopų ar bulguro (apdorotų kvietinių kruopų), taip pat iš kuskuso, maišant su šviežiais pomidorais, agurkais, prieskoninėmis žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.

Juk saloje auga daugiau nei trys milijonai alyvmedžių.

Sotus mėsos troškinys su makaronais

Vienas didžiausių Kerkyros kulinarinių pasididžiavimų – sotus veršienos arba gaidžio mėsos ir pomidorų padažo troškinys, patiekiamas su makaronais.

Troškiniui reikės:

1 kg nedideliais gabalėliais pjaustytos mėsos

pusės puodelio alyvuogių aliejaus

4 susmulkintų vidutinio dydžio svogūnų

5–6 gvazdikėlių

2 cinamono lazdelių

ketvirtadalio šaukštelio paprikų miltelių

druskos ir pipirų

1 šaukšto pomidorų pastos

1 puodelio konservuotų pomidorų (be sulčių)

1 puodelio raudonojo vyno

500 g makaronų

1 puodelio tarkuoto sūrio (graikai dažniausiai naudoja vietinį, tačiau jį galima keisti ir parmezanu)

Įkaitinkite keptuvę ir alyvuogių aliejuje apkepkite mėsą – ji turi parusti, bet viduje likti iki galo neiškepusi. Mėsą sudėkite į didelį puodą. Toje pačioje keptuvėje iki geltonumo apkepkite svogūnus, suberkite juos į puodą su mėsa. Sumaišykite mėsą su svogūnais, supilkite vyną, gvazdikėlius, paprikų miltelius, berkite druskos ir pipirų. Viską virkite, kol išgaruos vynas. Įdėkite pomidorų pastą ir viską dar pavirkite. Suberkite pomidorų kubelius, dėkite cinamono lazdeles ir įpilkite tiek šilto vandens, kad apsemtų mėsą.

Palikite viską troškintis ant vidutinės ugnies valandą ir 15 min. ar kol mėsa suminkštės, o skystis sutirštės. Išimkite gvazdikėlius ir cinamono lazdeles. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Iš puodo išimkite mėsą, o padažą palikite – į jį sudėkite makaronus. Išmaišykite ir patiekite makaronus, ant viršaus uždėję mėsos ir pabarstę tarkuotu sūriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.