Kuo išskirtinis nekeptas tortas? Varškę gaminkite patys

Nekepti varškės tortai dažniausiai gaminami vidurvasarį, kuomet daržų lysvės raudonuoja nuo sunokusių uogų. Tačiau net ir atėjus rudeniui arba žiemai šeimos šventės desertui kuo puikiausiai tiks šis gaivus varškės tortas.

Neįprastas šis tortas dar ir tuo, kad varškę teks pasigaminti patiems iš riebaus pieno ir grietinės.<br>N.Degutienės nuotr.
Neįprastas šis tortas dar ir tuo, kad varškę teks pasigaminti patiems iš riebaus pieno ir grietinės.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:45 PM

Jį pagaminsite tiek su mėgstamais šviežiais vaisiais ar uogomis, tiek su džiovintomis slyvomis, razinomis, spanguolėmis.

Neįprastas šis tortas dar ir tuo, kad varškės masę teks pasigaminti patiems iš riebaus pieno ir grietinės. Užtai vanile kvepianti varškės masė nustebins ne tik savo skoniu, bet ir šilkine konsistencija.

Nekeptas varškės tortas su želė ir  vaisiais bei uogomis

Pagrindui reikės:

1 pakelio sausainių "Gaidelis" 50 g sviesto

Varškės masei reikės:

1,5 l natūralaus riebaus pieno

1 pakelio vanilinio cukraus arba šaukštelio vanilės pastos

500 ml grietinės (25%)

5 didelių kiaušinių

250 g sviesto

1 stiklinės cukraus pudros

1 stiklinės šviežių ir/arba džiovintų vaisių ir uogų (šilauogių, braškių, džiovintų slyvų, razinų, spanguolių ar kitokių)

Želė sluoksniui ir papuošimui:

2 pakelių mėgstamo skonio želė (braškių, aviečių, apelsinų)

Šviežių uogų arba vaisių dekoravimui

Išklokite pergamentiniu popieriumi torto nusegamais kraštais formos dugną. Labai smulkiai susmulkinkite sausainius, išlydykite sviestą ir viską sumaišykite.

Šiuo mišiniu išklokite formos pagrindą ir kad viskas suliptų ir tolygiai pasiskirstytų, paspauskite bulvių trintuve.  Padėkite į šaldytuvą, kad stingtų.

Supilkite pieną į didelį puodą ir suberkite vanilinį cukrų, užkaiskite. Dubenyje gerai išplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su grietine.

Kai pienas užvirs, supilkite grietinės ir kiaušinių masę į puodą su verdančiu pienu, iki minimumo sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kad masė pavirstų "varške".

Tik nemaišykite, kaitinkite apie 15 min. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Didelį sietą išklokite marle ir supilkite pasigamintą "varškę", palikdami pusvalandžiui, kad visas nereikalingas skystis išvarvėtų ir siete liktų tik vanilinės "varškės" biri masė.

Dideliame dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) sumaišykite minkštą sviestą su cukraus pudra iki purumo. Į sviestą dėkite po šaukštą pasigamintos "varškės" masės ir kiekvienąkart gerai išmaišykite, kad ingredientai susijungtų. Taip sumaišykite visą likusią "varškę".

Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu ir kelias minutes palaikykite, kad suminkštėtų.

Nusausinkite, slyvas supjaustykite gabaliukais. Uogas nuplaukite, nusausinkite, stambesnes (pvz., braškes) supjaustykite gabaliukais. Visas uogas ir džiovintus vaisius įmaišykite į varškės masę ir viską uždėkite ant paruošto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą.

Želė pakelius suberkite į ką tik užvirusį ir nuimtą nuo ugnies puodą su 2 stiklinėmis vandens.

Viską gerai išmaišykite, kol ištirps, ir palikite vėsti. Kai atvės ir pradės stingti, papuoškite tortą norimais šviežiais vaisiais, uogomis ir pamažu supilkite želė. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent kelias valandas, kol želė visiškai sustings.

Patiekiant peiliu apipjaukite kraštus, nuimkite formos kraštus, perkelkite ant serviravimo lėkštės ir papuoškite vaisiais ir uogomis.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.