Nori šviežios žuvies? Keli patarimai padės teisingai išsirinkti

Pasruvusi krauju, gleivėta, įkritusiomis akimis. Jei prekybos vietose randate tokią žuvį – aplenkite ją dideliu atstumu. Klaipėdos valstybinės kolegijos Technologijų fakulteto docentas mokslų daktaras Viktoras Liorančas davė kelis paprastus patarimus, kaip atskirti šviežią žuvį nuo nešviežios.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 11, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:44 PM

Pirmiausia, kokybiška žuvis nebūna kraujuota. „Kraujuoja tos žuvys, kurios buvo paliktos nugaišti, tai yra kurios nebuvo elektra ar kitu būdu apsvaigintos, bet paprasčiausiai užduso“, - aiškino specialistas.

Kol žuvis gaudo orą ir po truputį merdėja, trūkinėja jos kraujagyslės. Kraujas išsilieja tiek viduje, tiek išorėje. Dėl to žuvis trumpiau išlieka šviežia.

Jei žvejai užmuša žuvį vos ją ištraukę, ji ilgiau išlieka tinkama valgyti, būna skanesnė ir atrodo kur kas estetiškiau.

Kitas rodiklis yra gleivės. Kuo gleivėtesnė žuvis yra, tuo trumpiau ją bus galima valgyti. Ir atvirkščiai – kuo mažiau ant jos gleivių, tuo ji šviežesnė.

Šviežią žuvį taip pat galima atpažinti iš jos akių. Įdubusios, kraujuotos akys yra ženklas, kad žuvis nėra šviežia. Kuo švaresnės ir išgaubtesnės akys, tuo ilgiau galėsite žuvį vartoti.

Plekšnės kenkia sveikatai?

V.Liorančas patarė verčiau valgyti neplėšrias žuvis. Mat plėšriosios gali būti savyje sukaupusios daugiau kenksmingų medžiagų.

Taip pat jis nepatarė per dažnai valgyti plekšnių. „Jos plaukioja ant dugno. O būtent ten kaupiasi teršalai. Su žuvimi ir valgytojas gauna įvairių toksinų“, - aiškino mokslų daktaras.

Natūraliai užaugusi žuvis maistiniu požiūriu yra naudingesnė už dirbtinai užaugintą. Pastaroji yra maitinama specialiais pašarais, kurie neturi tiek žmogui naudingų medžiagų, kiek natūraliu maistu mitusi žuvis.

Dar vienas kriterijus – žuvies amžius. Kuo senesnė žuvis, tuo daugiau ji savyje bus prikaupusi užterštame vandenyje esančių nuodų. Ir priešingai – kuo jaunesnė, tuo bus sveikesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.