Aitrioji paprika
Suaktyvina virškinimą ir pagreitina metabolizmo (pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „virsmas, pokytis“, tai – medžiagų apykaita, cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma) procesus. Beje, žaibiškai – būtent dėl to suvalgius ką nors pagardinta aitriąja paprika užlieja karštis. Aitrioji paprika tinka visiems patiekalams: mėsos, žuvies, daržovių. Svarbiausia – jos neturi būti per daug, nes gali pakenkti skrandžiui.
Šis prieskonis padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje – jos perviršis dažnai tampa nereikalingų kilogramų priežastimi.
Cinamonu galima pagardinti kavą, apiberti košę su vaisiais, dietinį apkepą ir įvairius mažai kalorijų turinčius desertus.
Ciberžolės laikomos moterišku prieskoniu. Labai plačiai naudojamos kosmetologijoje ir praverčia stengiantis atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiuose prieskoniuose esanti unikali medžiaga kurkuminas užkerta kelią riebalų audinių augimui, dėl to jie sėkmingai naudojami gydant nutukimą. Šie augalai normalizuoja medžiagų apykaitą, šalina iš organizmo nereikalingus skysčius – taip padeda sumažinti svorį.
Ciberžolėmis gardinami mėsos, žuvies, ryžių ir daržovių patiekalai. Šių prieskonių beriama į žuvies marinatus, pyragėlius su daržovių įdaru. Jei būtina pasigaminti ką nors riebaus, į patiekalą įberkite ciberžolių. Šie augalai padės geriau pasisavinti riebalus, bet neleis jiems kauptis ant kūno.
Nereikia pamiršti, kad ciberžolės turi gana stiprų aromatą. Dėl to ketvirčio arbatinio šaukštelio pakanka keturioms porcijoms.
Pagreitina medžiagų apykaitą, vadinasi, padeda suliesėti. Imbiero šaknį dabar galima nusipirkti kone kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje ar turgavietėje.
Tik nepulkite prie didelių šaknų. Imbieras turi stipriai juntamą skonį ir kvapą, todėl patiekalams paruošti jo reikia labai nedaug.
Parengė Ona KACĖNAITĖ