Duonos kepimas Alesiai Mačiulis primena vaikystę Baltarusijoje

Nors parduotuvių lentynose – kalnai įvairiausios duonos, Alesia Mačiulis (36 m.) neretai ją kepa namuose. Šią vasarą vedusio verslininko Romualdo Mačiulio (31 m.) žmonos kepta duona nespėja sužiedėti, nes akimirksniu jos nelieka.

Vasarą susituokę vilniečiai Alesia ir Romualdas Mačiuliai puoselėja gražią kulinarinę tradiciją, vienijančią visą šeimą, – kepa naminę duoną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vasarą susituokę vilniečiai Alesia ir Romualdas Mačiuliai puoselėja gražią kulinarinę tradiciją, vienijančią visą šeimą, – kepa naminę duoną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Oct 28, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:27 AM

Paprasčiau būtų nusipirkti duonos nei susiruošti ją kepti, bet Alesiai negaila daugiau nei trijų valandų, praleistų virtuvėje. Per tą laiką ji ruošia tešlą, ją keliskart kildina, kol pagaliau pašauna į orkaitę, rašo „Lietuvos rytas".

Duonos kepimas moteriai – savotiškas ritualas, kurį atliekant nedera praleisti jokio elemento. Antraip duona nebūtų tokia gardi, kokią jai visada pavyksta iškepti.

„Pietauti galima eiti į restoraną, duoną pirkti tik parduotuvėje, bet tai visai kas kita, negu maistą ruošti namie ir jį valgyti. Juk ruošdama šeimai patiekalus žinau, ką dedu, kaip pavyks. Kokia nuotaika, tokia ir vakarienė.

Dėl duonos kepimo lygiai tas pat. Kepyklėlėse yra daugybė duonos rūšių įvairiam skoniui. Bet kepant duoną namuose laukia ilgas ritualas.

Nėra taip, kad staiga šovė į galvą: einu į virtuvę ir greitai iškepsiu duonos. Tam reikia pasirengti, nusiteikti ir žinoti, kokią kepsi. Man duonos kepimas susijęs su šeima, namų jaukumu“, – dėstė kulinarinio tinklaraščio laimesskonis.lt kūrėja A.Mačiulis.

Prisimena vaikystės šventes

Baltarusijoje gimusiai ir užaugusiai Alesiai kaskart, kai ji susiruošia kepti duoną, iškyla gražūs vaikystės prisiminimai.

„Gerai atsimenu, kai visi susirinkdavome pas močiutę, ji kepdavo kelis kepalus duonos, daug bandelių.

Mums, artimiesiems, kurių susiburdavo apie dvidešimt, tai būdavo šventė, o jai, žinoma, didelis darbas. Vaikai bėgdavo žiūrėti, kaip duona pašaunama į krosnį.

Namai prisipildydavo duonos aromato. Tai būdavo didžiausia vaikystės šventė“, – pasakojo A.Mačiulis, dabar gražias šventes ruošianti Romualdo vaikams iš pirmosios jo santuokos – keturmečiam Richardui ir dvejų su puse metų Victoriai.

Alesia pasidžiaugė, kad kai ji susiruošia kepti itališkas bandeles, Richardas ir Victoria skuba jai į pagalbą. Vaikai minko tešlą, nekantraudami laukia, kol ji pakils, delnuose formuoja bandeles, po to pro orkaitės stiklą stebi, kaip jos pučiasi. Ir, žinoma, labai laukia, kada kepiniai iškeps.

A.Mačiulis dažnai kepa ir itališką duoną su džiovintais pomidorais ir čiobreliais, nes ją labai mėgsta visa šeima.

Vos duona, ištraukta iš orkaitės, atvėsta, jos staiga ir nelieka, mat ji aromatinga, sodraus skonio, puri.

Kodėl orkaitė geriau nei duonos kepimo krosnelė?

Nors A.Mačiulis turi duonos kepimo krosnelę, retai ją naudoja. Sykį pabandžiusi elektrinėje krosnelėje iškepti forminės duonos, Alesia nusivylė kokybe. Kadangi duona kepdama labai išsipūtė, ją pirmiausia nebuvo lengva išimti iš krosnelės. O skonis nebuvo toks, kaip kitus kartus orkaitėje keptos tos pačios receptūros duonos.

„Itališką duoną su džiovintais pomidorais iškepti krosnelėje sunku dėl to, kad jos receptūra nepaprasta. Susiruošus ją kepti, būtina laikytis recepto punktų eiliškumo – tešla turi pakilti keturis kartus. Šito neįmanoma laikytis susiruošus kepti krosnelėje“, – pabrėžė Alesia, itališkos duonos kepimui sugaištanti tris su puse valandos.

Kepant duoną svarbiausia keliskart pakildinti tešlą, antraip kepinys bus susmegęs. Kadangi Alesios virtuvėje šilta, nes įrengtos šildomosios grindys, ji dubenį su tešla palieka ant stalo. Tačiau kitiems patartų tešlą kildinti orkaitėje, įkaitintoje iki 25–30 laipsnių.

„Šios duonos kasdien nekepu, nes bet koks maistas, jeigu jį valgai kiekvieną dieną, atsibosta. Duonos kepimas namuose turi sukurti šventę“, – įsitikinusi A.Mačiulis, perkanti duonos ir prekybos centre.

Virtuvė reikalauja kantrybės

Kartais Romualdas nori dažniau sukurti šventę ir pats pasiraitojęs rankoves ne sykį kepė itališką duoną. Vyras pripažino, kad jam ne taip gerai pavyko kaip žmonai.

Verslininkas virtuvėje įprastai skuba, nes neturi kantrybės ilgai laukti, kol tešla pakils tiek, kiek reikia. Bet taip pasielgęs gavo puikią pamoką – orkaitėje duona taip išsipūtė, kad išlipo iš skardos.

O sykį priedus – svogūnus ir pomidorus vyras supjaustė stambiais gabalais ir dėl to iškeptą duoną buvo sunku pjaustyti.

Be to, kad būtų greičiau, Romualdas subėrė į tešlą nekepintus svogūnus. Kas iš to išėjo? Valgant duoną svogūnai traškėjo tarp dantų. O kai juos pakepini ir sudedi į tešlą, ragaujant duoną svogūnų visai nejusti.

Lygiai tas pat ir dėl džiovintų pomidorų – kai jie smulkiai supjaustyti, tešloje plačiai pasiskirsto, kepant duonai išleidžia sultis ir ją nudažo rusvai. Jeigu jų visai nebūtų įdėta, kepinys būtų šviesus.

Be to, duonoje esantys smulkūs džiovintų pomidorų gabalėliai atstoja aromatingus prieskonius. Bet kepinys dėl to nebus nei sūrus, nei aštrus.

„Nors originaliame itališkos duonos recepte nebuvo česnakų, pabandžiau įdėti. Man česnakai patinka, o duonoje jų aitraus kvapo nejusti.

Būtinai prieš dedant į tešlą reikia pakepinti ir svogūną, ir česnaką“, – priminė Alesia.

Raminanti terapija po darbo dienos

Klausydamas, kaip žmona pakiliai kalba apie duonos kepimą, Romualdas neiškentęs įsiterpė: „Mane duonos kepimas ramina. Tai puiki terapija po darbo dienos.“

„Romualdas turi vieną problemą – nori greitai gauti rezultatą. Jis nenori laukti, nenori dėti kai kurių sudedamųjų dalių, kurių reikia pagal receptą. Tuomet jam patariu eiti į parduotuvę ir nusipirkti duonos, nes viskas bus paprasčiau“, – juokėsi Alesia.

Nuo receptūros mėgstantis nukrypti Romualdas kaskart sulaukia žmonos pastabos, kad taip elgtis galima tiktai verdant sriubą, o kepant duoną ir konditerijos gaminius reikia tikslumo. Todėl kepdami duoną jie sveria miltus, mieles, nes jų įdėjus iš akies tešla gali nepakilti.

Duona su saulėje džiovintais pomidorais ir čiobreliais

2 kepalams reikės:

Tešlai:

700 g kvietinių miltų

40 g šviežių mielių

250 g pieno

1 kiaušinio

2 šaukštų cukraus

1 arbatinio šaukštelio čiobrelių (pjaustytų)

druskos

juodųjų maltų pipirų

alyvuogių aliejaus

Priedai:

140 g džiovintų pomidorų

2 česnako skiltelės

6 bazilikų lapeliai

1 svogūnas

Smulkiai sukapokite česnaką ir bazilikus. Smulkiomis juostelėmis supjaustykite džiovintus pomidorus ir sumaišykite su bazilikais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, kai jis pagels, suberkite česnaką ir dar trumpai pakepinkite. Tada sumaišykite su džiovintais pomidorais ir bazilikais.

Sumaišykite mieles su šiltu pienu. Pridėkite šiek tiek miltų, kad tešla būtų skysta. Uždenkite ją ir pastatykite į šiltą vietą 30 minučių.

Tada suberkite likusius miltus, cukrų, druską, įpilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus. Išminkykite tešlą, uždenkite ir palaikykite šiltai 50 minučių.

Vėliau įmaišykite į tešlą priedus ir leiskite pastovėti dar 30 minučių.

Padalinkite tešlą į dvi dalis ir suformuokite du kepalus.

Paberkite miltų ant kepimo skardos, ant jos dėkite duoną, uždenkite plėvele ir leiskite dar 30 minučių pastovėti. Tada kepalus sudrėkinkite vandeniu, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite 40 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Įpusėjus kepimui uždenkite kepalų viršų kepimo popieriumi, kad pluta nesudegtų.

Šis receptas - iš kulinarinio tinklaraščio laimesskonis.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.