Keisčiausi valgiai pasaulyje – ne silpnų nervų žmonėms

Jeigu norvegams sukėlė pasišlykštėjimą mūsų lietuviškos rūkytos kiaulės ausys ar vėdarai, ką jie pasakytų apie lervas, jaučio sėklides ar kiaušinį, virtą nekaltų berniukų šlapime? Pasaulyje yra nemažai keistų delikatesais laikomų valgių, su kuriais supažindina telegraph.co.uk ir news.travel.aol.com. Pateikiame įdomių ir galbūt ne visai apetitą keliančių valgių pavyzdžius. Įspėjame – tiems, kurie turi silpnesnį skrandį, skaityti pavojinga. Ir prisiminkime amžiną patarlę – dėl skonio nesiginčijama.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:21 AM

Jeigu atsibodo įprasti kiaušiniai

„Tūkstančio metų senumo kiaušinis“  atrodo taip, kaip skamba jo pavadinimas. Kartais dar vadinamas šimto metų kiaušiniu ir panašiai. Jis yra populiarus Kinijoje, Vietname ar Tailande. Vištos, anties ar putpelės kiaušinis yra keletą savaičių ar net mėnesių brandinamas pelenų, druskos, negesintų kalkių, ryžių lukštų ir molio mišinyje. Tokio kiaušinio baltymas būna virtęs tamsiai ruda želė, turinčia stiprų sieros ar amoniako kvapą, o trynys dažniausiai įgauna tamsiai žalią spalvą ir būna kiek sūrus arba beveik beskonis.

Kitas kiniškas delikatesas taip pat privers nusipurtyti. „Tong zi dan“, arba „nekaltų berniukų kiaušiniai“. Tai kiaušiniai, išvirti mažų berniukų šlapime.

Balutas (filip., malaiz. balut – „įpakuotas“) – virtas anties arba vištos kiaušinis, kuriame jau yra susiformavęs gemalas. Balutas verdamas panašiai kaip kietai virtas kiaušinis ir valgomas šiltas. Populiarus Filipinuose, Kambodžoje, Laose, Vietname, ir Kinijoje.

 Pelių šlapimo ar gyvačių vyno?

Kitą kartą, kai susierzinsite, jog jums restorane atnešė taurę drungno baltojo vyno, džiaukitės, kad niekas nepasiūlė gyvačių vyno. Šis gėrimas populiarus tokiose šalyse kaip Kinija ar Vietnamas. Tikima, kad jis   padeda saugoti sveikatą, atgauti jėgas ir sustiprinti potenciją. Gyvačių vynas gaminamas dviem būdais: arba visa gyvatė užpilama ryžių vynu, arba sumaišant gyvatės skysčius, pavyzdžiui, kraują, su alkoholiu.

Kitas šiuose kraštuose populiarus gėrimas, kurio poveikiu sveikatai tikima ne mažiau, – vynas iš ką tik išsiritusių pelių šlapimo. Jo galite gauti Kinijoje ar Korėjoje

Vienas brangiausių gėrimų pasaulyje – „Black Ivory Coffee“ ženklu pažymėta kava. Jų pupelių kilogramas kainuoja apie 1100 JAV dolerių, mat jos gamybos būdas – ypatingas. Dramblių banda yra maitinama rankomis skintomis raudonosios kavos uogomis. Gyvūnų skrandyje ir žarnyne vaisių minkštimas suvirškinamas, o likusios kietos pupelės pašalinamos kartu su išmatomis. Darbininkai surenka dramblių mėšlą ir ištraukia iš jų kavos pupeles.

Keistenybės iš jūrų

Norėtumėte pabandyti gyvo aštuonkojo? Tradicinis Korėjos patiekalas, vadinamas „sannakji“, – mažais gabalėliais susmulkintas aštuonkojis, pateikiamas iškart, kol dar spurda.

Japonai didžiuojasi savo delikatesu – fugu. Labai nuodinga žuvis, kurios nuodai stipresni už kalio cianidą, tačiau tam tikru būdu paruošta laikoma didžiausiu delikatesu. Šiame amžiuje jau skaičiuojama daugiau kaip 20 aukų, kurios mirė Japonijoje suvalgiusios šios žuvies. Nepaisant to, norinčiųjų jos paragauti nemažėja.

Kitas japoniškas delikatesas vadinamas „Shiokara“. Žuvys, kalmarai ar kiti jūros gyviai fermentuojami savo pačių viduriuose. Nenuostabu, kad šis patiekalas trenkia dar iš tolo, o kiekvienas kąsnis užgeriamas stipraus gėrimo taurele.

Dar viena japoniška keistenybė – tuno akys. Šį vaikiško kumščio dydžio delikatesą gurmanai itin vertina. Jeigu nebaugina į jus iš lėkštės žvelgianti vakarienė, galite tuno akis išsivirti ir patiekti su česnaku ir sojos padažu.

Keistais žuvies patiekalais stebina ne tik azijiečiai. Islandų mėgstamas delikatesas – pūdytas ryklys. Rykliena įvyniojama ir užkasama žemėje. Palaikoma keletą mėnesių, ištraukiama, padžiovinama, o tuomet ja mėgaujamasi.

Švedų virtuvė neatsiejama nuo pūdytos, tiksliau, fermentuotos silkės. Jos kvapas toks stiprus, kad atidarius indelį jo turinio įmanoma paragauti tiktai lauke.

Į burną keliauja lervos, vabzdžiai, kirmėlės

Visi žinome, kad tekila gaminama iš agavos. Bet ar žinojote, kad meksikiečiai mėgaujasi ir lervomis, kurios dauginasi agavos šaknyse? Šį gardėsį jie vadina vabzdžių ikrais.

Vorai, žiogai ar skėriai vertingi tuo, kad juose yra daugybė baltymų, ir laikomi mėsos pakaitalu. Jie laikomi delikatesu daugybėje pasaulio dalių. Azijoje mėgstami skrudinti žiogai, o Meksikoje patiekiam si žaliąja citrina ir česnaku.

Kambodžoje populiarus delikatesas – kepti tarantulai, patiekiam su žaliosios citrinos ir juodųjų pipirų padažu. Korėjiečiai mėgaujasi šilkaverpių lervomis, vadinamomi „beondegi“.

O štai Australijos aborigenų mėgstamas patiekalas – baltos kelių mėnesių lervos.

Kas skaniau: gaidžių skiauterės ar jaučio sėklidės?

Islandijos virtuvėje delikatesu laikoma paukščio mormono širdis.  O Italijoje ar Prancūzijoje – gaidžių skiauterės. Italijoje iš gaidžio skiauterėlių gaminamas padažas „cibreo“.

O štai JAV prerijų austrėmis vadinamas patiekalas anaip nepriklauso jūros gėrybėms. Tai gruzdintos jaučio sėklidės – Vakarų Amerikoje kaubojų mėgstamas patiekalas, būtinas švenčių atributas.

Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.