Svarstyklės neatlaikė blyno-milžino svorio

Užgavėnių vakarą sostinėje buvo pasiektas rekordas – iškeptas sunkiausias Lietuvoje žemaičių blynas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-18 17:37, atnaujinta 2018-01-12 19:34

Naujojo rekordo liudininkais tapo ne tik šventiškai nusiteikę vilniečiai. Rekordui užfiksuoti buvo pakviesti du nepriklausomi ekspertai – virtuvės šefas, restorano „Bistro 1 dublis“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas ir bendrovės „Hubert Trading Baltic“ vadovas Laurynas Suodaitis.

„Didžiuojuosi tuo, jog nepamirštame papročių ir puoselėjame tradicijas. Džiaugiuosi, jog tokios iniciatyvos, kaip rekordinio blyno kepimas, padeda mums suprasti tikrąją Užgavėnių prasmę. Blynai – tai svarbiausias šios šventės akcentas, kuris simbolizuoja saulės sugrįžimą. Tikiuosi, jog rekordinis blynas šiemet atneš rekordiškai šiltą vasarą,“ – sakė L.Suodaitis.

Jam antrino D. Praspaliauskas, pabrėžęs, kad tokius renginius, skatinančius neužmiršti lietuvių puoselėjamų tradicijų, jis labai vertina. „Smagu, kad tiek daug žmonių neužmiršta mūsų tradicijų ir atvyko stebėti naujojo blyno rekordo. Dar nustebino, kad blynas buvo ne su mėsa, o su varške – sveikuoliškas ir tinkantis vegetarams,“ – šypsojosi D. Praspaliauskas.

Specialiai pagamintoje didžiulėje keptuvėje dar bekepant apie 13 kg sveriantį blyną-milžiną, prie stalo nusidriekė blyno ragautojų eilė.

Pasak bendrovės „Pontem" technologo Mindaugo Galvelio, mintis iškepti sunkiausią blyną kilo spontaniškai, dar likus savaitei iki Užgavėnių.

„Susisiekėme su Lietuvos rekordus fiksuojančia agentūra „Factum“ ir sužinojome, kad sunkiausio žemaičių blyno rekordas paskutinį kartą buvo pagerintas prieš dvejus metus Kaune, blynas svėrė daugiau kaip 7,02 kg. Tai mums pasirodė vieni juokai, todėl pasišovėme šį rekordą pagerinti,“ – sakė M. Galvelis.

Kai į sunkiausio Lietuvos žemaičių blyno rekordą pretenduojantis blynas baigė kepti, jo svorio neatlaikė tam paruoštos svarstyklės, todėl blyną teko padalinti į dvi dalis. Tada ir paaiškėjo, kad per 12,5 kg sveriantis žemaičių blynas yra naujasis rekordas, kurį dar turi patvirtinti agentūra „Factum“.

Blynui rekordininkui iškepti buvo panaudota per 10 kilogramų bulvių, apie 2,5 kg varškės, džiūvėsėlių ir prieskonių. Blynas buvo iškeptas per maždaug 50 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.