Jaskonių kaime iškepė šakotį milžiną

Šeštadienį kelias valandas Jaskonių kaime, Druskininkų savivaldybėje, sukosi ir sukosi storas strypas, ant kurio kepė gražuolis šakotis. Milžinišką kepinį pagaminti pasiryžo keturios patyrusios bendrovės „Romnesa“ šakočių kepėjos.

Rekordininką panešė vienuolika vyrų.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordininką panešė vienuolika vyrų.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Laužą kūreno beržo malkomis.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Laužą kūreno beržo malkomis.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Kepėjos šeštadieniui rengėsi ne vieną dieną ir gerai apgalvojo procesą.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Kepėjos šeštadieniui rengėsi ne vieną dieną ir gerai apgalvojo procesą.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Šakotį kepėjos liejo sluoksnis po sluoksnio. Jos tikėjosi iškepti 100 kilogramų svorio milžiną.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Šakotį kepėjos liejo sluoksnis po sluoksnio. Jos tikėjosi iškepti 100 kilogramų svorio milžiną.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Keturios kepėjos per 3,5 valandos iškepė iš 11 kibirų tešlos.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Keturios kepėjos per 3,5 valandos iškepė iš 11 kibirų tešlos.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordininko svoris kartu su specialiai jam pagamintu iešmu.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordininko svoris kartu su specialiai jam pagamintu iešmu.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordas užfiksuotas! Bendrovės vadovas Romualdas Spulis plačiai šypsojosi.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordas užfiksuotas! Bendrovės vadovas Romualdas Spulis plačiai šypsojosi.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordinis šakotis tuoj bus ragaujamas.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Rekordinis šakotis tuoj bus ragaujamas.<br>M.Rafanavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Genovaitė Rafanavičienė

May 30, 2015, 3:45 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 4:26 PM

Marytė Gudonienė, Aušra Cicėnienė, Inga Januškevičienė ir Jolanta Bimbarienė užmaišė vienuolika kibirų tešlos, įkaitino ugnį ir pradėjo nelengvą procesą. Moterys prisipažino, kad labai stengiasi dėl įrašo Guinnesso rekordų knygoje – nori, kad lietuviškas šakotis milžinas būtų pats didžiausias pasaulyje. Jo ilgis siekė net 3 metrus 70 centimetrų.

Šakočio svoris – daugiau negu 86 kilogramai. Lietuvių gaminys – net 30 kilogramų sunkesnis už Prancūzų kepinį, kuris iki šiol buvo rekordininkas. Švedai buvo iškepę aukščiausią šakotį pasaulyje. Lietuvės šeštadienį pranoko ir jį – bene 10 centimetrų.

Rekordinį šakotį specialiai jam pagamintame židinyje kepė daugiau kaip tris valandas, o vienuolika vyrų  nukėlę nuo tik jam skirto veleno kartu su keturiomis kepėjomis supjaustė ir išdalino žiūrovams.

Stebėti rekordo žmonių susirinko tiek daug, kad ir 3 metrų 72 centimetrų aukščio beveik 86 kilogramus svėrusio šakočio užteko paragauti gal tik kas penktam.

„Svečius vaišinti malonu, nors kaip verslininkui smagu būti tokį didžiulį ir parduoti.

Bet Guinnesso rekordų taisyklės reikalauja, kad rekordininkas būtų išdalintas. Iš karto pradėjome kepti tokio pat dydžio kitą, nes norime juo papuošti ką tik šioje kaimo turizmo sodyboje „Ignė“ atidarytą šakočių muziejų. Jis čia ryt jau stovės. Visi jį galės pamatyti ir pasimokyti patys kepti“, – sakė „Romnesa“ bendrovės vadovas Romualdas Spulis.

Prieš septynerius metus jos kepėjai Lietuvos rekordų knygą papildė 2,3 metro aukščio ir 67 kilogramų šakočiu, bet pagaliau nusprendė veržtis ir į pasaulio rekordų knygą.

Jei net nepavyktų ten būti įrašytiems, nepakartojamą reginį Druskininkų šventės dalyviams tikrai padovanojo.

R.Spulis sakė visą naktį meldęs gero oro, nes lietus ir vėjas labai trukdo kepti šakočius židinyje, nes reikia didelės pastovios kaitros. Kai rekordininkas ant veleno suko paskutinius ratus, nukrito atsitiktiniai keli lietaus lašai, net nespėję atgaivinti žiūrovų, jau spėjusių pavargti nuo seniai jaustų karštų saulės glamonių.

Dvyniams rekordininkams iš Ignalinos rajono, kur įsikūrusi pagrindinė „Romnesos“ gamybinė bazė, buvo atveži 578 kilogramai sumaišytos tešlos.

Kiekvienam šakočiui teko sumušti po 1700 kiaušinių (įmonė turi net kiaušinių daužytojo etatą), pridėti 63 kilogramus miltų, 49 kilogramus cukraus, ir dar 43 kilogramus kitų priedų – sviesto, grietinės, aliejaus.

R.Spulis teigė, kad „Romnesa“ savąjį šakočių receptą atrado išbandžiusi jų apie  šešiasdešimtį.

„Druskininkai šiam verslui labai tinkama vieta, nes čia mažiausias sezoniškumas. Gal tik porą mėnesių žiemą turistų daugiau sumažėja.

Ilgokai ieškojau savo verslo plėtrai, bet geresnės neradau. O dukra sėkmingai rūpinasi čia buvusiame sename malūne įkurtu viešbučiu, restoranu.

Nuolat rengiamos ir lietuviško kulinarinio paveldo -  šakočio parodomasis kepimas“, – pasakojo bendrovės „Romnesa“ įkūrėjas ir direktorius, tituluojamas šakočių karaliumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.