Saldumynų paslaptys su Liucina Rimgaile

Šiemet itin aukštų rezultatų tarptautiniame futuristinių buities prietaisų konkurse pasiekę Vilniaus dailės akademijos studentai galėjo mėgautis itin saldžiu dėmesiu. Jiems desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.

Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Bendromis jėgomis pasigaminę desertus studentai jais mėgavosi terasoje su vaizdu į Onos bažnyčią.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Bendromis jėgomis pasigaminę desertus studentai jais mėgavosi terasoje su vaizdu į Onos bažnyčią.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Desertų gaminimo kulinarines dirbtuves šiemet vedė „Liu Patty“ kepyklėlės įkūrėja, renginių organizatorė Liucina Rimgailė.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais..<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais..<br>Jurgos Mižutavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 11:49 AM

Kulinarinėje TV laidoje „Skonis“ išgarsėjusi moteris studentams pabrėžė kepiniams ir kremams vengianti naudoti sintetines medžiagas – skonius ir spalvas išgaunanti iš natūralių ingredientų. Karštą dieną į Vilniaus dailės akademijoje įsikūrusią „Electrolux maisto ir dizaino laboratoriją“ susirinkę Vilniaus dailės akademijos ir Kauno fakulteto dizaino studentai gaivinosi lengvai putojančiu greipfrutų, citrinų ir aviečių kokteiliu.

Konditerijos pomėgį iki verslo išvysčiusi L.Rimgailė studentams paaiškino klasikinius keksiukų gamybos principus, tačiau pasiūlė paeksperimentuoti su jų forma: įprastoje kepimo skardoje išlietą pistacijomis pagardintą tešlą jaunieji dizaineriai pjaustė į įvairias formas, tepė aviečių kremu, dekoravo pabarstukais.

Po to studentai ėmėsi dar dviejų gaivių vasarai itin tinkančių desertų: citrininės klasikinio itališko deserto interpretacijos bei mėlynių panna cottos. L.Rimgailė studentams priminė ir esminį gaminimo principą – nesiimti kepinių esant blogos nuotaikos. Bendromis jėgomis pasigaminę desertus studentai jais mėgavosi terasoje su vaizdu į Onos bažnyčią.

Padėkos vakarėlis dizaino studentams, dalyvaujantiems konkurse, rengimas kiekvienų mokslo metų pabaigoje. Pernai kulinarines dirbtuves jiems vedė „Kulinarijos studijos“ savininkas ir šedas Luca DeMarco, o 2013 m. – restorano „I Dublis“ savininkas ir šefas Deivydas Praspaliauskas.

Šiemet į „Electrolux Design Lab 2015“ geriausiųjų šimtuką (TOP-100) pateko net penki Lietuvos studentai, nurungę bent 1,5 tūkst. konkurentų iš įvairių šalių. Apskritai šiemet Lietuvos industrinio dizaino studentai konkursui pateikė rekordinį skaičių projektų – net 33.

Kasmet vis kitą temą skelbiantis konkursas šiemet pakvietė kurti tema „Sveiki ir laimingi vaikai“. Į geriausiųjų šimtuką šiemet pateko trys lietuvių pateikti maisto gaminimo kategorijos projektai: Agotos Rimšaitės „Maisto kalendorius“ (Food Calendar, dėst. Povilas Juškaitis), Simono Palovio BUD (dėst. Povilas Juškaitis) ir kauniečio Karolio Kasikausko VITAL (dėst. Saulius Jarašius).

Oro valymo kategorijoje konkurso komisija atrinko Dominyko Budino „Air Shield“ (dėst. Povilas Juškaitis) ir Valerijos Lazuchenkovos „Airy Leaf“ (dėst. Povilas Juškaitis).

Šie projektai toliau bus tobulinami su „Electrolux“ ekspertų pagalba, o vasarą bus paskelbti 25 pusfinalininkai. Konkurso finalas įvyks rudenį, viename iš Europos miestų. Nugalėtojas gaus 10 tūkst. EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę kompanijos dizaino centre.

Kuria vaikų sveikatai ir laimei

Kasmet vis kitą temą skelbiantis konkursas šiemet pakvietė kurti tema „Sveiki ir laimingi vaikai“ ir kelia klausimus, kaip sparčiai besikeičiančiame pasaulyje galėsime užtikrinti saugią ir lavinančią aplinką savo vaikams.

Koncepcijos gali būti kuriamos trijose kategorijose: maisto gaminimo, oro valymo bei drabužių ir namų priežiūros. Koncepcijos vartotojai gali būti visa šeima, kūdikiai, mažamečiai, moksleiviai, paaugliai, taip pat jų mamos ir tėčiai, siekiantys užauginti sveikas, aktyvias ir laimingas asmenybes.

Į geriausiųjų šimtuką šiemet pateko trys lietuvių pateikti maisto gaminimo kategorijos projektai: Agotos Rimšaitės „Maisto kalendorius“ (Food Calendar, dėst. Povilas Juškaitis), Simono Palovio BUD (dėst. Povilas Juškaitis) ir kauniečio Karolio Kasikausko VITAL (dėst. Saulius Jarašius).

Oro valymo kategorijoje konkurso komisija atrinko Dominyko Budino „Air Shield“ (dėst. Povilas Juškaitis) ir Valerijos Lazuchenkovos „Airy Leaf“ (dėst. Povilas Juškaitis).

Nuo automatinio dietologo iki virtualios degustacijos ir vitaminų „bombų“

Pasak A.Rimšaitės, šiandien ne visi tėvai išmano apie sveiką mitybą ir neturi laiko gilintis, todėl „Maisto kalendorius“ veikia kaip automatinis dietologas ir pagal kiekvieno šeimos nario mėgstamus produktus, svorį bei fizinį aktyvumą sudaro subalansuotą mėnesio meniu visai šeimai. Taip pat prietaiso pagalba vaikai gali peržiūrėti edukacinius filmukus apie maistingąsias įvairių produktų savybes ir gaminimo būdą.

D.Palovio prietaisas leidžia vaikams žaisti ragaujant įvairius maisto produktus bei patiekalus. „Žaidime vaikas tampa virtualios virtuvės šefu – jam yra pateikiamas platus maisto produktų, virtuvės įrankių ir kulinarijos receptų pasirinkimas. Bet kokį sukurtą ar jau esantį žaidime patiekalą vartotojas gali „paragauti“ su specialiu ragavimo įrankiu, kuris, įsidėjus į burną, siunčia tam tikrus signalus smegenims, stimuliuodamas skonio receptorius ir imituodamas skonį“, – sako BUD autorius. Pagal sumanymą, vienu metu virtualioje degustacijoje gali dalyvauti net penki šeimos nariai ar vaiko draugai. Šis prietaisas – tarsi pilotinis naujų receptų bandymas, taupantis laiką, maisto produktus bei energijos resursus.

K.Kasikausko prietaisas VITAL (Vitamins In Totally Awesome Level) padeda tėvams vaikus įpratinti vartoti maistingąsias medžiagas, neverčiant jų valgyti įprastų sveikų produktų, kurie daugeliui vaikų kelia kur kas mažesnį susižavėjimą nei greitojo maisto produktai ar saldumynai. VITAL gali nuskenuoti žmogų, t.y. nustatyti kokių vitaminų ir kt. medžiagų trūksta jo organizmui. Parodęs kokius produktus į jį sudėti, prietaisas iš jų išskiria tik reikalingas medžiagas ir suformuoja spalvotą želė konsistencijos kapsulę, kurios formą galima pasirinkti. Pasak autoriaus, ši technologiškai įdomi pramoga sudomintų vaikus ir įtrauktų juos į gaminimo procesą ir supažindintų su vertingomis maisto produktų medžiagomis.

Saugus ir lavinantis mikroklimatas vaikams

D.Budino suprojektuotas futuristinis vėžimėlis su oro filtravimo funkcija „Air Shield“ yra skirtas didmiestyje vaikus auginantiems tėvams. Jo gaubtas apsaugo vaiką nuo neigiamų aplinkos poveikių – oro taršos, ultravioletinių spindulių ir pan. Filtrams išvalius orą, kūdikiui sukuriamas saugus ir sveikas mikroklimatas. Vežimėlyje įtaisyti specialūs mikrofonai užtikrina garso ryšį tarp tėvų ir kūdikio, tačiau, norint vaiką užmigdyti, kartu leidžia eliminuoti aplinkos triukšmą kaip nepageidaujamą dirgiklį.

Mikroklimato iššūkius sprendžia ir V.Lazuchenkovos suprojektuotas oro valytuvas „Airy Leaf“, kuris kartu ir drėkina orą vaiko miegamajame. Jis turi jonizuojantį filtrą, kuris veikia įvairius taršos faktorius ir gali būti valdomas išmaniaisiais įrenginiais. Be to, prie vaiką lavinančios aplinkos sukūrimo jis gali prisidėti įvairiomis hologramomis ir garsais, taip pat sudaro sąlygas tėvams stebėti situaciją vaizdo ir garso priemonių pagalba. Šis reguliuojamo aukščio ir pasvirimo prietaisas, primenantis lankstų lapą, tinkamas ne tik kūdikiams, bet ir mokyklinio amžiaus vaikams. Be to, jis pasižymi itin tyliu veikimu, energijos tausojimu.

Šie projektai toliau bus tobulinami su „Electrolux“ ekspertų pagalba, o vasarą bus paskelbti 25 pusfinalininkai. Konkurso finalas įvyks rudenį, viename iš Europos miestų. „Electrolux Design Lab 2015“ nugalėtojas gaus 10 tūkst. EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę „Electrolux“ dizaino centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?