Kinų restorano pavadinimas nustebino kauniečius

Kodėl kinas savo restoraną galėtų pavadinti bijūno vardu? Pasirodo, ši gėlė, kurios gyvus žiedus kinai pirmą kartą pamatė apsigyvenę Kaune, o ne gimtinėje, yra nacionalinis jų šalies augalas.

Sutuoktiniai L. ir Č.Shengli savo kinų maisto restoraną nusprendė pavadinti gražiu ir romantišku lietuvišku vardu.<br>P.Mantauto nuotr.
Sutuoktiniai L. ir Č.Shengli savo kinų maisto restoraną nusprendė pavadinti gražiu ir romantišku lietuvišku vardu.<br>P.Mantauto nuotr.
Bijūnas yra nacionalinė kinų gėlė.
Bijūnas yra nacionalinė kinų gėlė.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jul 10, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:40 AM

Žvalgantis po Kauno centrą akis ne iš karto užkliūva už vieno restorano iškabos ir eksterjero. Tik pažvelgus atidžiau galima perskaityti, kad užeiga pavadinta gražiu lietuvišku pavadinimu „Bijūnas“.

Dar labiau nustebina prierašas, kad tai – kinų maisto restoranas. Taip pagarbą lietuviams ir lietuvių kalbai išreiškė Kaune įsikūręs virtuvės šefas Lin Shengli, kurį aplinkiniai vadina tiesiog Linu.

Šaknis leidžia Lietuvoje

Kaune įsikūręs L.Shengli pasakojo, kad iš pradžių atvykęs į Lietuvą dirbo kinų maisto restoranuose Vilniuje ir Klaipėdoje. Prieš 4 metus atvyko į Kauną.

Čia taip pat dirbo kitiems priklausiusiuose restoranuose ir tik prieš pusmetį atidarė savo užeigą. Dabar joje dirba pats, nes yra profesionalus virėjas. Jam padeda brolis Ali bei žmona Čafan.

Virtuvės šefas teigė, kad Kauną pasirinko dėl to, jog čia rado malonius žmones ir gražų, iš kitų išsiskiriantį miestą.

Gyvą gėlę pamatė Kaune

Sukdamas galvą, kaip pavadinti savo restoraną, Linas parinko jam „Bijūno“ vardą, nes bijūnas yra nacionalinė kinų gėlė.

Apie tai, kad bijūną lietuviai laiko tradiciniu savo darželių augalu, kinas sužinojo tik tada, kai tokiu vardu pavadino restoraną.

„Visi lankytojai, pastebėję pavadinimą, būtinai klausia, kodėl pasirinkome lietuviškos gėlės vardą. Tada pasakoju, kokia yra bijūnų istorija“, – sakė Linas.

Beje, jo žmona gyvus bijūnas pamatė tik Lietuvoje. Moteris šį pavasarį pastebėjo Laisvės alėjoje pardavinėjamus bijūnus ir suskubo jų įsigyti, nes Kinijoje šios gėlės jau yra tik simbolis – pamatyti jų augančių labai sunku.

L.Shengli sakė, kad restorano pavadinimas jį ir jo šeimą suartino su kauniečiais.

Lietuvišką žodį vertina

„Restoraną vadindami lietuviškai norime pagerbti tautą ir miestą, kuriame gyvename. Tai – pagarba kauniečiams, kurie labai puoselėja savo tradicijas. Lankytojai tai supranta ir mums dėkoja, kad užeigą pavadinome ne kokiu nors savo kalbos žodžiu“, – sakė kinas.

Kauniečiai, gerbdami tokį subtilų mandagumą, Linui pasakoja, ką lietuviškai reiškia jo vardas, ir moko kitų lietuviškų žodžių. Kol kas sėkmingiausiai Linui sekasi ištarti žodį „bijūnas“.

Bijūno žiedą vaizduoja ir ant monetos

Bijūnas Kinijoje laikomas gėlių karaliene. Augalas yra grožio, kilnumo, džiaugsmo, taurumo simbolis.

Šių gėlių žiedų piešiniais marginami tautiniai kinų drabužiai, jie vaizduojami paveiksluose, ant indų. Bijūnas vaizduojamas ir ant vieno juanio monetos.

Kinų mąstytojas Konfucijus dar prieš daugiau kaip 2500 metų skelbė, kad augalas turi gydomųjų galių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.