Virtuvės žinovus užbūrė pipirų iš Pietų Indijos skonis

Kylančia Anglijos kulinarijos žvaigžde prieš keletą metų išrinktas šefas Danielis Doherty, garsiajam A. Užkalniui populiarumu Latvijoje nenusileidžianti maisto tinklaraštininkė, knygų autorė ir žurnalo redaktorė Signe Meirane, vienas ryškiausių Estijos šefų Johannes Hõimoja, lietuvis, restoranų „Domm“, „La Provance“ ir „IDW Esperanza Resort“ svečiams gaminęs Justinas Kapkovičius ir dar keturios kulinarijos pasaulio žvaigždės iš Skandinavijos šalių rudens pradžioje susirinko Švedijoje, Geteborge.

Pipirai.
Pipirai.
Jautienos antrekotas.
Jautienos antrekotas.
Pipirų plantacija.
Pipirų plantacija.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 24, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 2:33 AM

Ten jie dalyvavo pipirų degustacijoje – jiems buvo pristatyta Lietuvoje kol kas labai mažai žinoma pipirų veislė – „Tellichery“.

„Pipirų rasime net ir retai gaminančių žmonių namuose. Jų indelis dedamas beveik ant kiekvieno restorano ar kavinės stalo. ^is prieskonis toks pat įprastas, kaip druska, ir apie jį daug negalvojama.

Jei dalis bent jau yra girdėję, jog juodasis, žaliasis ir baltasis pipiras yra to paties augalo vaisiai, tai apie tai, jog skirtingose pasaulio šalyse auginamos skirtingos šio augalo veislės ir jų vaisių skonis priklauso nuo ten vyraujančio klimato ir dirvos, nesusimąsto net virtuvės profesionalai“, – sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybai priklausantis Justinas Kapkovičius.

Pasak jo, degustacijos Švedijoje metu jis ir kiti virtuvės profesionalai iš skirtingų Europos šalių turėjo galimybę įsitikinti, jog savo dydžiu, o tai reiškia – didesniu piperino, lemiančio prieskonio aštrumą, ir aromatinių medžiagų, kurios susikaupusios pipiro luobelėje, kiekiu iš kitų šio augalo veislių išsiskiria „Tellicherry“ pipirai. Jie auginami Pietų Indijos Kerala provincijoje.

Jų skonis švelniai aštrus su daugiasluoksniu vaisių poskoniu. Naudojant juos maisto gamyboje, sodrus „Tellichery“ pipirų skonis neužgožia kitų patiekalo sudedamųjų dalių.

O vienas garsiausių šefų Anglijoje Danielis Doherty teigė, jog „Tellichery“ dėl savo intensyvaus skonio ir aromato turi būti naudojami kaip atskiras ingredientas, o ne kaip prieskonis.

Pasak šefo J. Kapkovičiaus, „Tellichery“ pipirus tinka naudoti gaminant jūros gėrybes, žuvį, kiaulienos ir jautienos patiekalus.

Šių produktų gavo paskutinėje pipirų degustacijos Švedijoje dalyje dalyvavę virtuvės vadovai.

Lietuvos atstovui – J. Kapkovičiui atiteko jautienos antrekotas, t.y. jautienos dalis tarp šonkaulių ir nugarkaulio, kurį šefas patiekė keptą su obuolių ir salierų tyre.

Jautienos antrekotas su obuolių ir salierų tyre

Ingredientai (4-iems žmonėms)

Jautienos antrekotas – 0,8 kg

„Tellicherry“ pipirai

„Maldon“ druska

Valyti salierų gumbai – 0,3 kg

Saldžiarūgščiai obuoliai – 0,4 kg

Svogūnai – 0,1 kg

Pienas – 0,05 kg

Grietinėlė – 0,05 kg

Sviestas – 0,2 kg

Nuo jautienos nuvalomas riebalinis sluoksnis – riebalai dedami į įkaitintą keptuvę. Ji po truputį judinama, kol riebalai išsilydo. Antrekotas apibarstomas „Tellicherry“ pipirais ir apkepinamas ant įkaitintų riebalų. Mėsa dedama į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepama apie 12–15 min.

Kol mėsa kepa, gaminamas garnyras. Į puodelį dedamas sviestas ir statomas ant mažos ugnies. Po truputį sviestas lydomas ir verdamas tol, kol šiek tiek paskrunda – tampa rudas ir įgyja riešutų kvapą.

Svogūnai supjaustomi žiedais ir apkepinami svieste, kitoje keptuvėje. Į ją dedami nuvalyti ir mažais kubeliais supjaustyti salierų gumbai – jie kepami, kol suminkštėja. Tuomet dedami nulupti ir kubeliais supjaustyti obuoliai.

Jiems kiek apkepus, pilamas pienas ir grietinėlė. Viskas šiek tiek paverdama ir sutrinama trintuvu. Trinant, pilamas rudas sviestas, pagal skonį dedama druskos ir „Tellycherry“ pipirų.

Iškepusi jautiena supjaustoma ir patiekiama su daržovių tyre. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.