Mėsos valgome tiek, kiek didikai prieš šimtą metų

Po kritikos lavinos Pasaulio sveikatos organizacija skuba švelnintini savo perspėjimą dėl didelės raudonos ar apdorotos mėsos įtakos susirgimams žarnyno vėžiu. Anot organizacijos, šią savaitę paskelbtos išvados nereiškia, kad reikėtų visiškai atsisakyti dešros ar kumpio, o tik mažinti jų vartojimą.

Tiek mėsos, kiek lietuviai valgo dabar, prieš šimtą metų galėjo valgyti tik 2-3 proc. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tiek mėsos, kiek lietuviai valgo dabar, prieš šimtą metų galėjo valgyti tik 2-3 proc. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Kasnikovskytė, ziniuradijas.lt

Nov 2, 2015, 2:08 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:29 AM

Daržovių, kaip atskiro patiekalo, valgymas mūsų regione atsirado tarpukariu. Turime vieną labai unikalų atvejį. Didžiausias Lietuvos indėlis į pasaulio vegetarystės istoriją – Fanios Levando knyga „Vilniaus vegetariškoji virtuvė“ – daugybė receptų ir visi vegetariški“, – laidoje „Žvilgsnis kalbėjo profesorius. R. Laužikas svarsto, kad greičiausiai sveikatai kenkia ne pati apdirbta mėsa, o jos priedai. „Kai mes kalbame apie šiuolaikinius rūkytus mėsos gaminius, tai jų gamybos technologija labai ženkliai pasikeitusi nuo tradicinės gamybos technologijos. Turbūt bėda ne pačiuose rūkytuose mėsos gaminiuose, o technologijoje, kuri perpildyta cheminių priedų, žmogaus organizmui kenksmingų medžiagų, ir vėžio priežastis gali būti čia.

Kiekvienas, kuris mėgsta mėsos gaminius, gali atlikti nedidelį tyrimą: bet kurio prekybos centro rūkytų gaminių skyriuje paskaityti etiketes. Užduotis labai paprasta – surasti mėsos gaminį be cheminių priedų“, – teigė R. Laužikas. Bet profesorius pripažįsta, kad mėsos lietuviai dabar valgo pernelyg daug, prieš šimtą metų tai sau galėjo leisti tik 2-3 proc. gyventojų: valdovas, keletas didikų ir pora pačių turtingiausių Vilniaus miestiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio