Apie tai, kaip išsirinkti tinkamą kavos aparatą biurui ar namams, pasakoja „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis, kuris kontrastui tarp kavos aparatų galimybių paryškinti pasakoja apie du kardinaliai skirtingos klasės aparatus – visiškai automatinius ir kavą per filtrą gaminančius aparatus ir pristato jų stipriąsias puses bei silpnąsias vietas.
Kavos asortimentas
Naudojant tiek automatinį, tiek kavą per filtrą gaminantį kavos aparatą, galima rinktis iš plačios pasiūlos kavos pupelių. Skirtingai nei kavos aparatai, kuriuose naudojamos pagalvėlės ar kapsulės, kuriems kavos asortimentas yra ribotas, šiems prietaisams kavos galima rasti įvairiausios.
Pasiruošimas kavos gamybai
Naudojant kavos aparatą su filtru, pirmiausiai reikia susimalti pupeles. Tam papildomai reikia turėti kavamalę bei mokėti ją susireguliuoti siekiant išgauti tobulą kavos aromatą. Kaip žinome, kavos aromatą lemia, kaip rupiai kava yra malama. Sumalus kavą, į aparatą reikia įstatyti filtrą ir į jį suberti reikiamą kiekį kavos. Jei kavos bus priberiama per daug ar per mažai, nuo to nukentės kavos aromatas.
Kavos gaminimas
Atlikus visus pasiruošimo darbus, reikia paspausti mygtuką kavos gamybai, palaukti kol vanduo užkais bei stebėti kaip iš lėto į talpą laša kavos gėrimas. Visas šis procesas gali užtrukti iki 20 minučių.
Kavą gaminant automatiniu aparatu, į talpą suberiamos kavos pupelės, kurių vėliau gali užtekti pasigaminti iki 20 kavos puodelių, pasirinkti, kokio gėrimo norima, pasirinkti pageidaujamą kavos stiprumą bei nuspaudus gaminimo mygtuką, stebėti kaip per 1 – 1,5 min paruošiamas pageidaujamas gėrimas bei reikiamas jo kiekis.
Automatiniuose kavos aparatuose dažnai būna įtaisytas pieno plaktuvas, kuris paruošia puikią pieno putą renkantis gerti „cappuccino“ ar „latte“. Jeigu turite aparatą, kuris gamina kavą per filtrą, norint pasiruošti šias kavos rūšis, plaktuvą reikia įsigyti atskirai.
Vienas iš svarbiausių kriterijų aromatingos kavos gamyboje – vandens temperatūra kavos gaminimo metu. Optimaliai ši temperatūra turi būti 92 laipsniai. Jei temperatūra bus keliais laipsniais aukštesnė ar žemesnė, kavos skonis bus sugadintas, neatsiskleis net pačios geriausios kavos skonis.
Tiek filtriniuose kavos aparatuose, tiek automatiniuose kavos aparatuose vandens temperatūra yra sureguliuota optimaliai.
Pagaminamos kavos specifikacijos
Ruošiant aromatingą kavą lemiamos įtakos gėrimui turi slėgis, per kurį gaminimo proceso metu yra išspaudžiama kava. Optimalus slėgis norint atskleisti kavos ypatumus bei aromatus, kurių fiksuojama arti 1000 – 16 bar. Norint modifikuoti slėgį, o tuo pačiu – gėrimo skonio ypatumus, automatiniuose kavos aparatuose tam yra specialiai integruotos reikiamos funkcijos.
Kavos aparatuose su filtru vanduo tiesiog supilamas, jis laša pro filtre esančią kavą. Reikiamo slėgio pasirinkimo galimybių šiuose prietaisuose nėra.
Kaip žinia, kofeino kiekis kavoje priklauso nuo to, kiek laiko vanduo turi sąlytį su kava, todėl kavą gaminant per filtrinį kavos aparatą, kofeino kiekis kavoje bus ženkliai didesnis nei kavoje iš automatinio kavos aparato, kuris gamybos procesą atlieka itin operatyviai.
„Keisčiausiai gali pasirodyti tai, jog kava, pagaminta per filtrą, atrodys švelnesnė, lengvesnė, nei kava iš automatinio kavos aparato, tačiau nereikia apsigauti – kofeino joje yra žymiai daugiau. Aišku tai palanku kavos mėgėjams, kurių pagrindinis kriterijus mėgaujantis šiuo gėrimu yra tas, kad šis procesas padėtų jaustis žvaliau“, – pasakojo I. Dombrauskis.
Kavos aparatų priežiūra
Kavos aparatai su filtru reikalauja mažiau priežiūros nei automatiniai, tiesa automatiniuose kavos aparatuose, nors ir valymas dažnesnis, jis yra pilnai automatizuotas, tuo tarpu turint aparatą su filtru šis procesas dažnai atliekamas rankomis. Ir iš vienų, ir iš kitų aparatų rekomenduojama nuolat pašalinti kalkes, kitaip kavos aparato eksploatacijos laikotarpis gali ženkliai sumažėti.
„Apibendrinant kavos aparatų pliusus bei minusus galima teigti, jog tiek vienais, tiek kitais kavos aparatais galima pasiruošti aromatingos kavos puodelį, tačiau naudojant kavos aparatą su filtru šis procesas užtrunka žymiai ilgiau nei atliekant tai automatiniu kavos aparatu. Žmonėms, besimėgaujantiems kavos gaminimo procesu bei turintiems tam pakankamai laiko, kavos aparatas su filtru bus puikus prietaisas, tačiau skubantiems ir aromatingo kavos puodelio norintiems greitai labiau patiks automatinis kavos aparatas“, – teigė I. Dombrauskis.