Dailininkės virtuvės šedevras – tikras smetoniškas „Napoleonas“

Pianisto Petro Geniušo (54 m.) žmona Kristina Norvilaitė (38 m.) švenčių stalui ruošia desertų karaliumi vadinamą tortą „Napoleonas“, kuriam gaminti skiria porą dienų. Abejingų Kristinos keptam tortui nebūna – po švenčių nelieka nė trupinėlio.

K.Norvilaitės tortas „Napoleonas“.
K.Norvilaitės tortas „Napoleonas“.
K.Norvilaitės iškeptas tortas „Napoleonas“ visada pradžiugina saldumynus mėgstantį sutuoktinį P.Geniušą.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Norvilaitės iškeptas tortas „Napoleonas“ visada pradžiugina saldumynus mėgstantį sutuoktinį P.Geniušą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Dec 20, 2015, 5:45 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:14 PM

Dailininkė K.Norvilaitė „Napoleono“ tortą išmoko kepti iš mamos, ši – iš savo mamos. Kristinos močiutė receptą sužinojo iš buvusios tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos šeimininkės.

Anuomet tortas „Napoleonas“ buvo kone vienas didžiausių skanėstų. Bėgant metams torto receptūra neišnyko, atvirkščiai, jų radosi net keli variantai.

Nauji receptai gerokai nutolo nuo originalaus, ir torto „Napoleonas“ skonis tapo neatpažįstamas. Bet K.Norvilaitė visuomet laikosi senosios receptūros. Per metus Kristina šeimai iškepa kone dvidešimt tortų, nes jį labai mėgsta sutuoktinis Petras, jų dešimtmetė dukra Laura.

Moteris neabejojo, kad šį receptą ji turės perduoti savo atžalai, kaip Kristinai jį perdavė šeimos moterys. 

Vaišes ruošia trys moterys

Vaikystėje Kristina su vyresne seserimi Sandrelija prieš didžiąsias metų šventes savo motinai Zitai talkindavo virtuvėje. Todėl seserys tapo puikiomis šeimininkėmis – jos iki šiol šventines vaišes ruošia kartu.

Kūčių dieną abi seserys su šeimomis atvyks į savo mamos namus – trys moterys pasiraitos rankoves ir stos prie viryklės. Viena Kūčioms keps žuvį, o kita Kalėdoms ruoš mėsos vyniotinį, netikrą zuikį, trečia rūpinsis kalėdiniais saldumynais.

Kalėdų rytą pakvips meduoliniais grybukais, sausainiais, keksiukais ir, žinoma, „Napoleono“ tortu. Kristinos mama šį tortą visada pagardina rūgštokos spanguolių uogienės pertepimu, tačiau švenčių metu anūkai pageidauja, kad skanėstas būtų be to.

„Aviečių arba spanguolių uogienės turėtų būti tik vienas sluoksnis – per torto vidurį.

Tačiau dukra ir vyras nemėgsta tos rūgštelės, todėl aš nededu jokios uogienės. Kremas būna saldus – mat į jį beriama nemažai cukraus. Jei būtų spanguolių pertepimas, jaustųsi rūgštumo ir saldumo pusiausvyra“, – pasakojo dėl šeimos narių pageidavimo receptą truputį pakoregavusi K.Norvilaitė.

Pagal senąjį receptą į kremą reikėtų įmušti tris kiaušinių trynius, tačiau Kristina to irgi nedaro.

„Vaikystėje valgėme naminių vištų kiaušinius. Kai mama kepdavo tortą, naudodavo tuos kiaušinius, o dabar būtų šiek tiek baugoka į kremą įplakti pirktinių kiaušinių trynių.

Kadangi tortą valgo ir vaikas, nerizikuočiau, kad po to susirgtų“, – atsargi yra Kristina.

Dailininkė „Napoleono“ tortui patarė naudoti sviestą, o ne riebalų mišinį ar margariną. Jeigu darytumėte atvirkščiai, suprastumėte, kodėl Kristina išsakė tokią pastabą – sviestas kepiniui suteikia daugiau gardumo.

„Vaikas dažniausiai neišlaukia kitos dienos, tad prieš dedant tortą į šaldytuvą nakčiai tenka jį prapjauti tą patį vakarą“, – apie gardumyno įvertinimą pasakojo K.Norvilaitė.

Pasirodo, ir iškart valgomas tortas turi puikų skonį. Bet pagal receptūrą būtų geriau, kad skanėstas pastovėtų šaldytuve, tuomet kremas geriau susigertų į lakštus, persismelktų aromatai.

Palygino tortą su šveicarišku šokoladu

Nors „Napoleono“ tortas – šeimos mėgstamiausias, P.Geniušas šypsodamasis užsiminė, kad jis turi konkurentą. Pianistas atskleidė, kad žmona ruošia labai gardų meduolių tortą, kurio net nereikia kepti. Pirktiniai meduoliai sutrupinami, jų masė pertepama pasaldinta grietine, įvairiais vaisiais, riešutais – ir vyro dėmesys užkariautas.

„Meduolių tortas lyg ir kasdienis, tačiau puikiai tinka ir šventėms. O „Napoleono“ suvalgai gabaliuką ir jautiesi sotus, nes jo skonis labai koncentruotas.

Jaučiuosi kaip paragavęs šveicariško šokolado, kurio pakanka gabalėlio ir nebenori. O meduolių su vaisiais tortą gali visą iškart suvalgyti“, – juokėsi smaližiauti mėgstantis garsus pianistas.

Tortas „Napoleonas“

Jeigu ketinate kepti „Napoleono“ tortą, planuokite tam skirti porą dienų. Pirmiausia reikės nemažai laiko atšaldyti tešlai, po to – pačiam tortui. Šis receptas – pusantro kilogramo „Napoleonui“ iškepti.

Sluoksniuotai tešlai reikės:

5 stiklinių (1 stiklinė – 200 g) miltų (naudokite kepiniams skirtus miltus);

1 stiklinės 30 procentų riebumo grietinės;

400 g sviesto;

žiupsnio druskos – maždaug pusę arbatinio šaukštelio.

Plikytam kremui reikės:

200 g sviesto;

3 stiklinių pieno;

30 g vanilinio cukraus;

1,5 stiklinės cukraus;

0,5 stiklinės miltų;

2 arbatinių šaukštelių tirpios kavos.

Pradėkite ruošti tešlą – po truputį stambia trintuve tarkuokite šaltą sviestą ir „tarkius“ apvoliokite miltuose. Po to vėl dalį patarkuokite ir apvoliokite.

Kai visą sviestą sutarkuosite ir apvoliosite, į tešlą supilkite grietinę, pabarstykite druskos. Išminkykite ir padarykite gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite mažiausiai dviem valandoms į šaldytuvą. Galite tešlą ruošti iš vakaro ir per naktį ją laikyti šaltai.

Kaip ruošti kremą? Pirmiausia puode išlydykite sviestą. Į jį per sietelį sijokite miltus ir maišykite šaukštu.

Tada užkaiskite pieną, suberkite cukrų. Kai pienas užvirs, juo užpilkite sviesto ir miltų mišinį. Šis procesas – subtilus. Jeigu per daug užvirinsite pieną ir supilsite į lydytą sviestą su miltais, miltai gali sušokti į gumulus. Kad taip nenutiktų, stebėkite, kad pienas neužvirtų – nepradėtų lipti per puodo kraštus.

Be to, naudokite tiktai sviestą, o ne kokį kitą panašų pakaitalą, kuris irgi gali kremą paversti kone blynų tešla. Kristina įprastai naudoja „Dvaro“ sviestą ir jai pavyksta puikus kremas.

Kai kremą užplikote karštu pienu, į jį suberkite vanilinį cukrų. Tirpią kavą užpilkite trimis šaukštais karšto virinto vandens – turėtų išeiti kavos koncentratas. Šį mišinį supilkite į kremą ir išmaišykite.

Paruošę kremą palikite jį ataušti kambario temperatūroje. Kremo tirštumas bus panašus į grietinės. Juo lakštus galite tepti kaip norite: storiau ar ploniau. Tai – kiekvienos šeimininkės fantazija.

Pradėkite kepti torto lakštus – iš nurodyto kiekio tešlos turėtų pavykti išeiti dešimt plonai iškočiotų 30 centimetrų skersmens blynų. Jų paviršių subadykite šakute. Tai reikia daryti dėl to, kad pašovus į orkaitę tešla pradės kilti ir paviršius gali pasidaryti kauburiuotas. O subadžius lakštai iškepa lygūs, nematyti net skylučių. Jeigu liktų tešlos, iškepkite žvaigždučių formos sausainių. Jais galėsite papuošti šventinį tortą.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir lakštus kepkite apie 15 minučių. Kai jie pradeda gražiai ruduoti, ištraukite iš orkaitės.

Lakštus atvėsinkite. Tada devynis lakštus sutepkite plikytu kremu. Vieną lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite torto viršų. Apibarstykite kepinį cukraus pudra.

Paruoštą tortą nakčiai palikite šaldytuve, kad kremas įsigertų į lakštus ir skanėstas tarsi subręstų. Kad kepinys neprisigertų kito maisto aromatų, tortą geriausia būtų įdėti į tortinę su dangčiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.