Grilio sezonas jau čia pat: kaip jam pasiruošti?

Pomėgis kepti maistą ant laužo, rodos, senas kaip pasaulis. Tačiau net ir šioje srityje pastebimos naujos tendencijos, įsigali naujos mados. Gilios kepimo ant atviros ugnies tradicijos keičiamos naujomis. Keičiasi ir kepami produktai, ir priemonės.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Vištiena lengvai perima prieskonių ir marinatų skonį.<br>123rf nuotr.
Vištiena lengvai perima prieskonių ir marinatų skonį.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis dažniau kepa nebe šašlykus, o vištieną.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis dažniau kepa nebe šašlykus, o vištieną.<br>123rf nuotr.
Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas patarė, kaip pasiruošti artėjančiam kepimo kepsninėse sezonui.<br>Vytauto Skuodo nuotr.
Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas patarė, kaip pasiruošti artėjančiam kepimo kepsninėse sezonui.<br>Vytauto Skuodo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 30, 2016, 9:01 AM, atnaujinta May 31, 2017, 5:17 AM

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas džiaugiasi, kad ir Lietuvoje įsigali kepimo grilyje kultūra. Į ką atkreipti dėmesį ir kaip pasiruošti artėjančiam kepimo kepsninėse sezonui – pokalbis su J. Kaminsku.

– Kaip teisingai išsirinkti grilį?

– Tai priklauso nuo poreikio, nuo to, kaip dažnai kepate maistą grilyje. Lietuviai dažniausiai renkasi malkomis, anglimis kūrenamus grilius. Po truputį populiarėja ir dujiniai griliai. Jie labai greitai įkaista. Pakaitinus vos porą minučių jau galima kepti maistą. Tačiau šie griliai greitai atšąla.

Visiška naujiena – specialios plokštės, kurios pagamintos iš specialaus metalo ir gerai įkaista nuo žarijų. Ši kepsninė suteikia be galo daug galimybių.

Viena naujesnių priemonių – vadinamosios japoniškos krosnys arba keraminiai griliai. Turbūt tai patys geriausi griliai. Jiems kūrenti naudojamos anglys. Jie ilgai laiko karštį. Šiuose griliuose galima gaminti viską – vištieną, antieną, žuvį, jautieną, daržoves, picas, duoną, vaisius ir net pyragus.

Daug keliaujantiems ir gamtoje iškylaujantiems žmonėms geras pasirinkimas – nedidelės, į krepšį telpančios kepsninės. Turint gerą gartraukį jose galima kepti net ir namų virtuvėje. Jų kūrenimui naudojamos specialios gana ilgai degančios anglies tabletės. Tai bene prieinamiausios kepsninės už nedidelę kainą.

– Kokių šalių gamintojų kepsninių ieškoti norintiems įsigyti kokybišką ir patvarų grilių?

– Kepsninės – kaip ir automobiliai. Vieni brangesni, kiti pigesni, bet visi važiuoja. Tikrai galima įsigyti ir visai neblogų nebrangių kepsninių. Kanada, JAV, Vokietija – šalys, kuriose gaminami griliai yra kokybiški.

Griliai gaminami ir Lietuvoje. Su lietuvių gamintojų kepsninėmis mes važiuojame į Europos ir pasaulio barbekiu čempionatus.

– Ar tiesa, kad pagrindinė grilio priežiūros taisyklė – laikyti jį švarų?

– Tikrai taip. Kepsninę reikia valyti ir prieš kepimą, ir iš karto po jo. Geriausia grilio grotelės ar plokšę su šepečiu išvalyti kol ji dar neatvėsusi. O tada dar viską perbraukti šlapiu skudurėliu. Pasinaudoję kepsnine išpilkite pelenus. Tegul jūsų grilis jau būna paruoštas kitam naudojimui.

Mėsą dėkite tik ant gerai įkaitusių grotelių, prieš tai jas šepetėliu patepę aliejaus ir žolelių mišiniu. Dėl to mėsa prie grotelių neprilips ir nesusiplėšys. Šis patarimas tinka ir kepant ant iešmų.

– Anglys, briketai, malkos – kaip pasirinkti?

– Svarbiausias patarimas – pirkdami kepsninę, atidžiai skaitykite instrukcijas, ką galima naudoti, o ko ne. Dažnai žmonės nusiperka nepigų grilį ir jį sudegina naudodami netinkamas medžiagas kūrenimui. Vienoms kepsninėms tinka tik medžio anglys, kitoms galima naudoti ir malkas. Pastarosios yra pigesnės.

Aš patarčiau naudoti medžio anglį. Ji tinka visoms nedujinio tipo kepsninėms. Norint, kad kepta mėsa įgautų papildomo skonio, galima išbandyti dar vieną naujovę – specialias medines lenteles. Penkiolika minučių prieš kepimą lenteles reikia mirkyti vandenyje, o paskui ant jų galima kepti vištieną, žuvį, raudoną mėsą, daržoves.

Dar viena naujiena – medžio popierius. Jo naudojimas paprastas – ant viršaus sudedami kepami produktai ir popierius surišamas siūlu ar viela. Tokiu būdu ant žarijų kepama mėsa ar daržovės tarsi troškinasi ir nuo medienos įgauna labai įdomų gardų skonį. Rekomenduoju visiems pabandyti.

Degieji skysčai pagreitina kepsninių įkūrenimą, kepimo procesą. Tačiau aš visus raginu atsisakyti cheminių produktų, naudoti specialius uždegimo degtukus ir būti kantresniems. Juk pats kepimo procesas lauke – malonus dalykas.

Kepimas kepsninėse pasaulyje ir yra populiarus, nes suteikia galimybę mėgautis buvimu lauke, gamtoje, kvėpuoti grynu oru, bendrauti su šeimos nariais ar bičiulių kompanija.

– Ką be tradicinių įprastų šašlykų lietuviai pamėgę kepti lauke?

– Įprastas tradicinis šašlykas po truputį užleidžia savo pozicijas. Vis dažniau kepame vištienos, antienos filė, didkepsnius, mėsainius. Lietuvos maisto gamintojai ruošiasi kepsnių sezonui ir kiekvieną kartą pateikia vis naujų įdomių, patogių kepti lauke gaminių. Galima rasti sveikesnių produktų, greičiau pagaminamų, jau pamarinuotų.

Lietuviai dažniausiai grilyje kepa vištieną. Tai labai geras pasirinkimas. Vištienos mėsa yra sveikesnė. Ji lengvai perima prieskonių ir marinatų skonį. Be to, vištiena greičiau kepa. Iš vištienos galima iškepti labai daug įvairių ir skanių patiekalų.

Bene labiausiai mėgstama kepti vištienos sparnelius, filė, kepsnelius. Sparčiai populiarėja ir sparnelių petelių „tulpių“, blauzdos be sąnario naudojimas. Šie dar gana nauji produktai ypač tinka kepti lauke, nes labai greitai iškepa, juos patogu valgyti.

Žmonės vis mieliau renkasi greitai paruošiamus marinuotus vištienos pusgaminius. Jų asortimentas didelis, skonių įvairovė tokia, kad mėgstamus produktus gali rasti kiekvienas.

Sveikas, skanus ir geras pasirinkimas – kepti vištienos krūtinėlę ir daržoves. Pavyzdžiui, dabar ypač mėgstama grilyje kepti karamelizuotus burokėlius. Siūlau pabandyti kepti ir dar ne visai lietuviams įprastą antieną.

Kepant mėsą rekomenduoju naudoti natūralius prieskonius, žoleles. Įvairius sveikus marinatus ar prieskonių mišinius galima lengvai ir greitai pasigaminti patiems. Vištienai tinka ir uogų marinatai. Reikia tik šiek tiek kūrybiškumo ir netingėti.

– Kuo ypatinga kepsninėje lauke kepta mėsa?

– Visų pirma – grilyje iškeptas maistas yra sveikesnis. Juk jis kepamas natūraliai, be jokių papildomų riebalų. Kepdami orkaitėje ar keptuvėje neišgausite ypatingo maisto skonio ir kvapo, kurį jis įgyja kepamas lauke. Be to, lauke ir valgyti, ir kepti maistą yra daug maloniau.

Juk kaip smagu išeiti iš namų, išvažiuoti į gamtą, prie ežero ar į sodybą, užkaisti kepsninę ir pradėti kepti. Pasklinda malonus kvapas ir jums, ir kaimynui. Be to, dažniausiai grilyje kepame su didesne bičiulių kompanija. Tad kol maistas kepa, galima smagiai bendrauti. Ypač karštomis vasaros dienomis kepti grilyje daug maloniau nei orkaitėje namuose.

– Šalyse, kur barbekiu kultūra labai sena ir stipri, kone kiekvienas save gali vadinti grilio meistru. Kepimo įgūdžiai ir paslaptys ten perduodamos iš kartos į kartą. Kaip ir kur galima Lietuvoje pasisemti kepimo kepsninėse paslapčių?

– Ateityje planuojame įrengti studiją, kurioje organizuosime mokymus visiems, kurie domisi kepimo grilyje naujovėmis, įdomiais mėsos kepimo, marinavimo būdais. Barbekiu kepėjų asociacija organizuoja kepimo čepionatus, į kuriuos kviečiami visi besidomintieji grilio kultūra.

Informacijos yra tikrai daug. Reikia tik domėtis. Pastebiu, kad ir Lietuvoje grilio kultūra vis labiau populiarėja. Aš pats meile kepimui grilyje užsikrėčiau dar vaikystėje. Stebėdavau lauke maistą kepantį tėtį ir iš jo mokiausi.

Vėliau įkūriau Barbekiu kepėjų asociaciją ir džiaugiuosi – vis daugiau žmonių tuo domisi. Pastebiu, kad atšilus orams lauke sklinda vis daugiau sklinda skanių dūmelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.