Studentų idėja – bulves derinti su šokoladu

Ar galima suderinti juodojo šokolado ir bulvių skonį? Tikrai taip – nusprendė Kauno kolegijos Maisto technologijų katedros studentai ir Lietuvos gurmanams pasiūlė unikalią šokoladinių saldainių receptūrą.

Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Organizatorių nuotr.<br>Gaminiai su topinambų miltais.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-01 11:03, atnaujinta 2017-05-30 21:52

Sąlyga viena – tokiems saldainiams naudojamos ne tradicinės bulvės, iš kurių verdame cepelinus, tačiau saldžiosios, kitaip vadinamos topinambais.

Kovo 31 dieną prasidėjusioje parodoje „Agrobalt 2016“ išradingas studentų sumanymas apdovanotas aukso medaliu jaunojo maistininko idėjos kategorijoje.

Kurdami eksperimentinį gaminį Kauno kolegijos studentai siekė ne tik atrasti originalų, patrauklų skonių derinį, tačiau kartu sukurti palankų sveikatai desertą. Pasak Kauno kolegijos maisto technologijų katedros vedėjos dr. Ingridos Kraujutienės, topinambų gumbai dažniausiai naudojami ne desertų, tačiau salotų, sriubų gamybai. Iš gumbų gali būti malami miltai, jie kaip maisto papildas dedami į įvairius maisto produktus.

Kadaise šis augalas pradėtas auginti Pietų Amerikoje. Pirmieji topinambus Europoje įvertino anglai ir prancūzai.

„Topinambuose yra daug kalio, inulino, pektino, maistinių skaidulų, mikro- ir makroelementų, aminorūgščių, vitaminų“, – vardijo dr. I.Kraujutienė. Pasak mokslininkės, inulinas yra unikalus polisacharidas, kurio 95 proc. sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme  reguliatorius.  Inulinas stimuliuoja bifido ir pieno rūgšties bakterijas, t. y. mūsų žarnyno gerąją mikroflorą. Mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį.

Kauno kolegijos Technologijų fakulteto studentai parodoje įvertinami nebe pirmą kartą. Prieš porą metų vykusioje parodoje „AgroBalt 2014“ Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto atstovų sukurtas produktas – traški duonelė „Trakšt“ su linų, sėmenų sėklų ir saulėgrąžų branduoliais buvo apdovanotas aukso medaliu ir diplomu.

Greitai pagaminami sveikuoliški sausainėliai

Kauno kolegijos maistininkai siūlo greitai pagaminamų trapių sausainėlių iš topinambų miltų receptą.

I.Kraujutienė pabrėžė, kad topinambų miltai sukaupia drėgmę ir ilgai jos neatiduoda. Mokslininkai tyrimais įrodė, kad sausainiuose kvietinius miltus pakeitus 15, 30, 45, 60 proc. topinambų miltais, jie tampa funkciniu maistu, kuriame yra rekomenduojama paros norma baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų vaikams (7 – 10 metų) ir suaugusiems (19-24 metų).

Tokie sausainiai turi optimalesnę mitybos ir kalorijų vertę, mažesnį glikemijos indeksą. Tai alternatyva sergantiems cukriniu diabetu ar celiakija.

Sausainiams reikės:

320 g sviesto;

2 vnt. kiaušinių;

240 g miltų (550D);

240 g topinambų miltų;

160 g cukraus;

160 g įvairių sėklų mišinio (burnočio, linų sėmenų ir pan.);

žiupsnelio druskos.

Sviestą išsukti su cukrumi, žiupsneliu druskos iki purios masės. Į ją įmušti kiaušinius ir vėl išsukti.

Gerai sumaišyti miltus, topinambų miltus, sėklas ir gautą mišinį įmaišyti į anksčiau paruoštą masę.

Išminkyti tešlą, kočioti 3 mm pločio lakštus ir pjaustyti pageidaujamos formos sausainėlius.

Kepti 230 laipsnių temperatūros (pagal Celsijų) orkaitėje maždaug 5-7 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.