Maskarponės tortą mamai mados žinovė papuošė gyvomis gėlėmis

Mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė (27 m.) pabrėžia – puošiantis savitumas yra didžiausia vertybė. Moteris išskirtinumą mėgsta ir virtuvėje – gamina įsimintino skonio ir puošnius desertus.

M.Palaikytė savo motinai įteiks pavasariškai gaivų tortą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Palaikytė savo motinai įteiks pavasariškai gaivų tortą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gyvomis gėlėmis puoštas tortas – labai subtilu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gyvomis gėlėmis puoštas tortas – labai subtilu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Palaikytė savo motinai įteiks pavasariškai gaivų tortą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Palaikytė savo motinai įteiks pavasariškai gaivų tortą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

2016-04-30 10:26, atnaujinta 2017-05-27 02:55

Vyrų stiliaus namų ir meno erdvės „Trend Wave“ įkūrėja užaugo medikų šeimoje, ryžtingai siekusioje profesinių tikslų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Marija pripažino, kad vaikystėje jai neteko dažnai su mama suktis virtuvėje ir mokytis kulinarijos: „Maisto kulto puoselėtojos buvo ir yra mano močiutės. Tėčio mama įgyvendina neblėstančius eksperimentus, o mamos mama sukūrė nepakeičiamus šeimos receptus, kurie perduodami iš kartos į kartą.“

Šeimos susitikimai neatsiejami nuo vaišių gausos. Tai Marija irgi vadina vertybe.

Net gyvendama Italijoje švenčių proga M.Palaikytė paruošdavo draugams didelį vaišių stalą, ant kurio puikuodavosi lietuviški patiekalai. Juos Marija gamindavo pagal močiutės receptus.

„Maistas susieja žmones“, – įsitikinusi Marija. Mados tendencijų prognozuotoja pabrėžė, kad savo rankomis pagamintas patiekalas yra nuoširdus būdas parodyti žmogui dėmesį.

„Mano pomėgis vaišinti draugus ir artimuosius, matyt, paveldėtas iš mamos ir močiutės“, – sakė Marija, Motinos dienos proga nusprendusi paruošti gaivų desertą ir įteikti savo gimdytojai.

Marijos motina, medicinos mokslų daktarė Žareta Palaikienė turėtų ilgai nepamiršti dovanų gavusi dukters pagamintą skanėstą, mat jis nebus prėsko skonio.

Medikė galėtų stebėtis tiktai vienu – kaip kulinarijos paslapčių iš mamos nesužinojusi jos dukra dabar sugeba ruošti įmantrius desertus?

„Esu kilusi iš stilingos, kultūrą bei meną mėgstančios ir puoselėjančios šeimos. Mano mama išties ypatinga moteris nepamirštamu vardu. Ji – pats tikriausias mano autoritetas, patarėja, įkvėpėja ir artimiausia draugė.

Mus sieja ypatingas ryšys, ir tokius šeimos tarpusavio santykius laikau tikra siekiamybe“, – sakė Marija.

Ar dukra pataria motinai, koks drabužis madingas, o kokio geriau atsisakyti?

Ne, mados tendencijų prognozuotoja savo žinių neperša, nes jos motina – ryški asmenybė, turinti puikų skonį ir jaučianti savitą santykį su mada.

„Žinoma, prireikus ji pasikliauja mano patarimais, bet neretai ir pati pataria man“, – prisipažino Marija.

Net atsiradus menkiausiai progai ji į namus kviečiasi svečių, kurie nelieka alkani ir ištroškę.

Atvirkščiai, visi giria šeimininkės kulinarinį meistriškumą.

„Maisto kultūros žavesį dar labiau sustiprino gyvenimo Florencijoje laikotarpis. Kartais atrodo, kad italai tiesiog gyvena maistu: pietaudami jie jau kalbasi apie tai, ką valgys vakarienei, o dalindamiesi kelionių įspūdžiais pirmiausia aptaria vietos virtuvę ar mitybos įpročius.

Net jų kasdienėje kalboje gausu specialių žodžių, nusakančių atskirus konkretaus paros meto užkandžiavimus ar kavos, kokteilio pertraukėles.

Maisto ruošimas, valgymas jiems yra ir bendravimo priemonė. Tai išties žavinga ir artima mano šeimos filosofijai!“ – paaiškino M.Palaikytė.

Mados žinovę labiausiai žavi konditerija. Desertai Marijai visada atrodė magiškai aistringa sritis. Tad įvairiomis progomis ji ruošia ką nors saldaus. Jos saldėsiai visada puošnūs ir sodraus, įsimintino skonio.

„Jei gaminti – tai aistringai! Tad subtiliai prėsko skonio mano virtuvėje nerasite“, – užtikrino Marija.

Nors M.Palaikytė niekur išskirtinai konditerijos nesimokė, įžvelgė, kad tarp saldumynų gamybos ir mados prognozavimo, kurį studijavo Florencijos „Polimoda“ institute, daug bendra. Abi sritis sieja polėkis ir nuojauta.

Prieš tai Vilniaus universitete ji baigė kultūros istorijos ir antropologijos studijas.

M.Palaikytei išradingumo nestinga: net ir populiarųjį maskarponės tortą ji patiekia kitaip – papuoštą skintomis gėlėmis. „Ir dovana, ir puokštė“, – staigmeną mamai apibūdino Marija.

Maskarponės tortui reikės:

2 pakelių (po 180 g) šokoladinių sausainių;

125 g sviesto;

pusės saujos skrudintų ir smulkintų migdolų riešutų;

indelio sutirštinto pieno;

20 g želatinos;

750 g maskarponės;

200 g plakti skirtos grietinėlės;

dviejų saujų kokosų drožlių.

Sausainius smulkiai sutrupinkite, išlydykite sviestą ir juo užpilkite trupinius. Į mišinį įpilkite pusę indelio sutirštinto pieno, suberkite riešutus. Viską išmaišykite. Torto „padą“ supilkite į formą, paspauskite šaukštu, kad paviršius būtų lygus, ir padėkite į šaldytuvą stingti.

Želatiną ištirpinkite 250 ml stiklinėje virinto šilto vandens. Palikite želatiną atvėsti ir ruoškite sūrio kremą.

Pagal skonį galite gardinti kremą kuo norite: įberti cukraus ar kokosų drožlių. Viršutinę torto dalį geriau ruošti švelnesnę, nes pagrindas būna labai saldus. Todėl cukraus į maskarponę neberkite, bet nepagailėkite poros saujų kokosų drožlių.

Išplakite grietinėlę su cukrumi, jeigu jo dėsite. Į plaktą grietinėlę supilkite želatiną, maskarponę, likusią pusę indelio sutirštinto pieno, kokosų drožles ir masę išplakite plaktuvu. Kremą suverskite ant sausainių pagrindo ir padėkite tortą nakčiai į šaldytuvą. Rytą imkitės dekoravimo vingrybių.

Desertus galite puošti gėlėmis, gerai būtų, kad jos būtų valgomos, pavyzdžiui, nasturtos.

Motinos dienai skirtą maskarponės tortą M.Palaikytė pagardino ir papuošė ant viršaus išdėliojusi aviečių ir šilauogių. Skanėstą ji padabino ir gyvais žiedais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.