Lietuvoje parduodamas šampanas stebina užsieniečius

Ar žinote, kokiu šampanu žmonės mėgavosi prieš 100 metų? Apie gilias šio gėrimo tradicijas ir jų puoselėjimą Jums galėtų papasakoti Jeanas Baptiste'as Geoffroy – nedidelių, tradicinių ir puikiai vertinamų šampano namų vadovas. Jis aistrą vyndarystei perėmė iš savo protėvių ir tikisi perduoti savo vaikams.

Šampano gamybos procesas.<br>„Geoffroy“ nuotr.
Šampano gamybos procesas.<br>„Geoffroy“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Rėzaitė

Dec 7, 2016, 10:10 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:59 PM

Geoffroy šeimos kaip vynuogių augintojų istorija siekia dar XVII amžių. Tačiau tik XX a. penktojo dešimtmečio antroje pusėje Royer Geoffroy ir jo žmona Julienne pradėjo gaminti šampaną savo vardu. Šiandien namus valdo ir tradicijas puoselėja penktos kartos atstovas J.B.Geoffroy.

Dauguma šampano namų stengiasi turėti vynuogių iš kuo daugiau skirtingų kaimelių, o Geoffroy išdidžiai puoselėja ir stengiasi atskleisti vienos vietovės – Cumières vynuogių auginimo aplinką (terroir). Kiek įmanoma daugiausia rankų darbo, tradicinis Coquard spaudimas, atsakingas gamtos puoselėjimas, individualus dėmesys kiekvienam derliui ir vynuogei – visa tai leidžia sukurti išskirtinio, natūralaus ir elegantiško skonio šampaną. Apie namų tradicijas pasakoja jų vadovas J.B.Geoffroy.

– Jums priklauso 14 ha vynuogynų ir visi yra vienoje vietovėje – Cumieres. Kuo ji ypatinga?

– Tai – mažas Premier cru klasifikuojamas kaimelis, esantis tarp Marnos upės ir pietryčių veikiamų nelygių šlaitų.

Mūsų vynuogynai čia išsidėstę net 35 ploteliuose, kurių mikroklimatas leidžia atsiskleisti visoms trims uogų veislėms (auginame 24 proc. 'Chardonnay', 34 proc. 'Pinot Meunier' ir 42 proc. 'Pinot Noir').

Dirvožemis čia labai skirtingas ir turtingas moliu, titnago turinčiomis uolomis ir t.t. Pagrindinis mūsų tikslas – atskleisti geriausias vynuogių ir jų augimo aplinkos (terroir) savybes; labai gerbiame žemę ir saugojame ją ateities kartoms.

– Visai neseniai buvote oficialiai įvertinti: akredituoti aukščiausio 3 lygio gamtos ir aplinkos puoselėjimo sertifikatu – HEV 3 (angl. High Environmental Values). Kuo ypatinga jūsų vynuogynų priežiūra?

– Šis įvertinimas puikiai atspindi mūsų filosofiją. Labai stengiamės išlaikyti natūralią pusiausvyrą, pernelyg nesikišti į natūralius gamtos procesus. Žemę ariame plūgu, „vėdiname“ dirvą, leidžiame augti skirtingų rūšių žolei, tręšiame natūraliu mėšlu, nenaudojame cheminių herbicidų. Paprasčiausiai skiriame dėmesio kiekvienam vynmedžiui.

– Todėl kasmet nurenkate derlių skirtingu metu?

– Taip, kasmet bandome, ragaujame, tikriname uogų sunokimą, saldumą, rūgštumą ir t.t. Tai leidžia būti tikriems, kad vynuoges skiname pačiu tinkamiausiu metu – kai jos geriausiai atsiskleis kiekviename šampano butelyje. Žinoma, dėl kiekvieno plotelio sprendžiame individualiai.

– Kuo ypatingas jūsų šampano gamybos procesas?

– Gamybos procesas, kaip ir auginimo, kupinas pagarbos, kantrybės, dėmesio detalėms. Tik nurinkus vynuoges transportuojame jas į Ajų (vos 20 minučių kelio) ir iš karto spaudžiame sultis.

Naudojame tradicinius Coquard presus. Tai senovinė, artimiausia mūsų protėviams naudota technika, leidžianti atskleisti ir išlaikyti terroir unikalumą. Kalbant techniškai, šio preso dėka sultys nesusiduria su oksidacija, dėl to, mano nuomone, yra geresnės, natūralesnės.

Iš preso į rezervuarus sultys patenka tik dėl gravitacijos – jos lėtai subėga į emaliuotas cisternas, statinaites, statines – parenkame atsižvelgdami į kiekvieno plotelio uogų potencialą, savybes.

– Vengiate ir malolaktinės fermentacijos?

– Taip, dažniausiai. Visa tai darome atsižvelgdami į vynuogių augimo aplinką.

Cumieres kaimelyje derlius nurenkamas bene anksčiausiai regione. Čia uogos turi nemažai cukraus, taip pat specifinio malonaus rūgštumo. Mūsų tikslas – išlaikyti šį natūralų skonių balansą.

Kartais malolaktinė fermentacija daroma siekiant neprarasti rūgštingumo, tačiau ji užbaigiama ne sulfitais, o tiesiog šalčiu. Sprendimas kaskart priimamas individualiai, svarbiausia – natūralumas ir nepriekaištingas skonis.

– Kas kuria ir parenka Geoffroy šampanų stilių?

– Tai – asmeniškai mano skonis. Pats ragauju, kuriu vynų mišinius. Kiekvienas mūsų šampanas brandinamas bent 3-8 metus. Beje, dozažui nenaudoju cukraus – renkuosi natūralų vynuogių sulčių koncentratą, taip man pavyksta sukurti natūralesnį, labiau subalansuotą, lengvą, gaivų ir rafinuotą skonį.

– Papasakokite idėją sukurti dukrų bei žmonos vardo šampanus? Ar šie atspindi jų asmenybes? Beje, kokio amžiaus yra dukros?

– Mūsų šeima gana didelė – turime 5 vaikus. Penkias dukras, kurių kiekviena turi aiškią, stiprią asmenybę; jos visos gimusios Šampanėje, pripratusios prie vynuogynų atmosferos.

Tiesą sakant, idėja sukurti šiuos šampanus gimė žmonai. Ji norėjo atrasti sinergiją tarp dukrų charakterio ir kiekvieno cuvee.

24 metų amžiaus Margaux garbei – „Champagne Volupté“, 19-os Sachai – „Champagne Empreinte“, 15-os Rosalie – „Champagne Rosée de Saignée“, 13-os Colombine garbei „Champagne Expression“ ir 12-os Azalee – „Champagne Millésime Extra Brut“. Žmonos Karine charakterį atskleidžia „Blanc de Rose“ šampanas. Jos visos tuo didžiuojasi!

– „Rose de Saigne“ šampanas – vienas didžiųjų jūsų namų išskirtinumų. Papasakokite apie jį?

– Šio šampano gamybos tradicijos atėjo iš mano senelio. Regione „Rose de Saigne“ – retas, sudaro vos apie 2 procentus visos rose produkcijos. Vynuoges maceruojame valandų valandomis – ši technika leidžia išsiskleisti stipriausiems aromatams!

Mūsų „Rose de Saigne“ – tai 100 proc. 'Pinot Noir' vynuogių, tamsaus atspalvio šampanas su aiškiai juntamais tokių raudonų uogų kaip braškės, avietės, vyšnios aromatais.

Tai – godumo savyje turintis, bet labai gilaus, tikro skonio gėrimas. Jis toks, kad tikrai nebūtų sunku atpažinti net aklos degustacijos metu.

– O kaip sukūrėte „Blanc de Rose“?

– Mums labai patinka eksperimentuoti, atrasti kažką naujo, tad nusprendėme sukurti dar vieną 'Rosé de Saignée“ – unikalų, aiškų stilių turintį šampaną. Taip gimė „Blanc de Rose“.

Pirmą kartą Šampanės regione rose buvo kuriamas maišant maceruotas 'Pinot Noir' ir 'Chardonnay' sultis jau proceso pradžioje (50/50). Rezultatas stulbinantis! Skonį papildo juntami rožių, greipfrutų ir apelsinų žievelės aromatai.

– Per metus pagaminate apie 130 000 butelių šampano. Ar asortimentas kasmet skiriasi?

– Žinoma, kasmet skiriasi vintažinių šampanų rūšys ir kiekiai. Stengiuosi visada sukurti tai, ką tų metų derlius dovanojo geriausio.

– Ant kiekvieno Geoffroy šampano butelio etiketės – išsami informacija apie jo gamybą. Manote, žmonėms svarbu visa tai žinoti?

– Esame šeimos verslas, ne korporacija. Dalis pateikiamos informacijos svarbi tik profesionalams, dalis – kiekvienam mėgėjui.

Mums labai svarbu atsekamumas, skaidrumas; norime parodyti, jog kontroliuojame visą procesą nuo vynmedžių sodinimo iki pačio pardavimo. Visada rašome, kiek kurios vynuogių veislės sulčių; cukraus kiekį; mielių nuosėdų pašalinimo datą... Juk žinodamas visus šiuos parametrus pirkėjas gali išsirinkti labiausiai jam patinkantį skonį!

„Cognac Boutique“ vadovas, gėrimų ekspertas Juozas Kabašinskas – apie „Geoffroy“ šampano namus: „Šie šampano namai – vienas iš mūsų „perliukų“. Atstovaujame jiems daugiau nei 2 metus, per kuriuos „Geoffroy“ ne tik susirado nemažą gerbėjų būrį Lietuvoje, bet ir ne kartą nustebino atvykusius užsieniečius. Ne vienas jų teiravosi, ar mes tikrai atstovaujame šiems namams ir sveikino turint tokią „žvaigždę“.

Iš tiesų, Jeanas Baptiste'as yra neeilinė asmenybė, turinti aiškią filosofiją, argumentus, pasirinkimų paaiškinimus. Kūrėjo filosofija žavi gurmanus.

Žinoma, ne mažiau užburia skoniais, poskoniais ir aromatais ypatingi „Geoffroy“ šampanai. Ypač džiaugiamės, kai pavyksta gauti kažką išskirtinio. Pavyzdžiui, prieš metus rinkai pristatytas „Geoffroy“ šampanas, sukurtas iš labai mažo plotelio (lieux-dits) – Les Hountrants.

Pasaulinei rinkai pagaminti 1002 buteliai šio šampano, o mums pavyko gauti net 12! Beje, šis šampanas pagamintas net iš 5 vynuogių veislių: be populiariųjų 'Chardonnay', 'Pinot Noir' ir 'Pinot Meunier' taip pat naudotos retos 'Arbanne' ir 'Petit Meslier' uogos.

Ne tik mes patys, bet ir kiti Lietuvos gurmanai labai laukia tokių naujovių ir džiaugiasi galimybe paragauti, atrasti naujus aromatus ir ypatingos filosofijos įkvėptus skonius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.