Kurdamas valgomą prakartėlę italas naudojosi tik šaukštu

Daugiau nei trys kilogramai sūrio. Tiek prireikė prakartėlei, kuri vaizduoja ėdžiose gulintį Jėzų, prie jo palinkusią Mariją ir lazda pasirėmusį Juozapą, taip pat karvę, asilą, avį, angelus su sparnais, medžių kamienus.

Prakartėlei sukurti buvo sunaudoti daugiau nei 3 kilogramai sūrio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prakartėlei sukurti buvo sunaudoti daugiau nei 3 kilogramai sūrio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Dec 19, 2016, 6:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:43 PM

Dažnai Rokiškyje viešinčio technologo iš Italijos Angelo Frosio (70 m.) rankose ši scena atgijo vos per pusvalandį. Dar kelias valandas šį meno kūrinį teko mirkyti druskos sūryme.

Be jokio eskizo ir turėdamas vienintelį įrankį – šaukštą A.Frosio sukūrė nuostabią valgomą prakartėlę.

Pradėjęs kompoziciją nuo Marijos veido, vėliau nulipdęs jos rankas, drabužių klostes, A.Frosio energingai minkė stingstančią masę.

Atvėsusi ji pasidaro nepaslanki. Jei figūrėlė nepavyksta, negalima iš tos pačios masės jos perlipdyti.

Juozapo figūra jam taip pat svarbi, nes simbolizuoja gailestingumą ir nuolankumą. A.Frosio tėvas taip pat buvo Juozapas.

„Aš gimiau tą dieną, kai švenčiamas Juozapo vardadienis, todėl man svarbu, kad ši figūra būtų atpažįstama“, – pasakojo svečias iš Italijos.

Prakartėlėje nesunku įžvelgti karvės kontūrus. Ją lipdydamas svečias stengėsi priminti, kad per visą evoliuciją nė vienas žmogus nebūtų likęs gyvas be šio naminio gyvūno.

„Tyrinėdamas pieno ląsteles supratau, kad jos gyvos, turi dvasią. Taip kilo prakartėlės, kaip gyvų ląstelių buveinės, idėja“, – pasakojo A.Frosio.

Dažnai „Rokiškio sūrio“ gamykloje viešintis italas prisipažino, kad brandintas sūris jam padeda išlikti energingam, be to, be sūrio neįsivaizduojama italų virtuvė.

Jo svajonė – kartu su įvairių šalių mokslininkais pradėti klinikines studijas, kurių išvados neleistų abejoti, kad valgydami sūrį žmonės gali išsaugoti sveikatą, net pasveikti nuo vėžio.

Prakartėlei A.Frosio nenaudojo jokių maistinių dažų. Ji buvo lipdoma ant metalinio karkaso. Stingstant kompozicija šiek tiek tamsėjo, darėsi panaši į gipso lipdinius. Iki Trijų karalių ši prakartėlė turės būti suvalgyta.

„Galbūt kas nors užsimanys paragauti angelo, gal Marijos? Visi, kurie prie jos prisilies, įeis pro gailestingumo vartus, nes tai svarbu kiekvienam tikinčiajam“, – sakė italas.

Jo kelias į sūrininkystę nebuvo lengvas. Pasaulyje garsėjantis originaliais sūrių receptais A.Frosio gimė Botajano di Ričengo miestelyje netoli Kremonos septynių vaikų šeimoje, buvo vyriausias, turėjo padėti tėvams užsidirbti duoną.

Pirmą prakartėlę jis sukūrė daugiau nei prieš 60 metų.

Kad sūris gali tapti prakartėle, šią mintį italas puoselėjo ne vienus metus.

„Man pienas – svarbiausia medžiaga gamtoje. Jos sudėtyje daugiau nei 100 sudedamųjų dalių. Pienas – tik skystis, bet suraugintas, pakaitintas jis gali tapti menine forma“, – pasakojo A.Frosio.

Augęs kaime Lombardijos Alpių slėnyje, kur buvo verčiamasi pienininkyste, Angelo įsitikinęs, kad ateinančios kartos pasijustų kur kas laimingesnės, jei nepamirštų savo protėvių tradicijų. Viena jų – gaminti sūrį.

Autobiografinėje apybraižoje „Karvė išsaugos pasaulį“ A.Frosio rašė, kad „sūris – tai pirmasis žmonijos istorijoje sukurtas meno kūrinys“.

2007-aisiais per Kalėdas net 50 milijonų žmonių pasaulyje televizorių ekranuose išvydo A.Frosio, kai CNN nufilmavo, kaip jis iš sūrio kūrė prakartėlę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.