Treneriai Kūčioms ruošia valgį, apie kurį daugelis net negirdėjo

Legendiniai šokių treneriai Jūratė ir Česlovas Norvaišai (81 m.) Kūčių stalo neįsivaizduoja be 12 patiekalų, ruošiamų pagal aukštaitiškus receptus. Per šventes kauniečiai mėgausis kūčiukais, kuriuos mirkys ne tik savo ruoštame aguonų, bet ir kanapių piene.

Per šventes kauniečiai Jūratė ir Česlovas Norvaišai mėgausis kūčiukais, kuriuos mirkys ne tik savo ruoštame aguonų, bet ir kanapių piene.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per šventes kauniečiai Jūratė ir Česlovas Norvaišai mėgausis kūčiukais, kuriuos mirkys ne tik savo ruoštame aguonų, bet ir kanapių piene.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

2016-12-24 09:39, atnaujinta 2018-12-06 19:11

Kaip ir kasmet, šokių treneriai J. ir Č.Norvaišai Kūčių vakarą su šventėms paruoštu maistu ir dovanų krepšiais vyks pas dukterį ir žentą į kaimo sodybą Jonavos rajone, kur susirenka gausus būrys giminaičių, rašo „TV antena“.

„Šįmet prie Kūčių vakarienės ir Kalėdų ryto stalo sėsime ne mažiau kaip 14 žmonių. Smagu, kad per didžiąsias šventes susiburiame artimiausių žmonių rate, kartu laužome kalėdaičius, aptariame prabėgusius metus, vieni kitiems linkime laimės, džiaugsmo, sveikatos.

Po Kalėdų egle randame dovanų, kurias padedame slapčiomis vieni nuo kitų“, – pasakojo J.Norvaišienė.

– Koks būna jūsų Kūčių stalas? Kokie ant jo puikuojasi valgiai?

Jūratė: Stalas bus padengtas balta staltiese, o po ja dėsime šieno.

Tokia tradicija atėjo iš mano tėvų namų, nors sovietmečiu švęsti šią šventę turėjome slapčiomis, nes mano tėvas buvo mokyklos direktorius.

Ant stalo dėsime mažiausiai 12 aukštaitiškų Kūčių patiekalų: bent trijų rūšių silkės – su grybais, marinatu ir keptais svogūnais. Visada per Kūčias verdame burokėlių sriubą su virtiniais, kurie įdaryti grybais. Kepame žuvį, šiek tiek pakepiname pastarnokus, ruošiame salierų ir obuolių salotas, burokėlių mišrainę.

Vietoj įprastos bulvių košės per Kūčias triname virtų salierų šaknis. Tokia košė sveikesnė ir ne tokia kaloringa.

Česlovas: Ant stalo būtinai turi būti imbierinių sausainių ir spanguolių bei avižų kisieliaus.

– Kūčių valgius ruošiate patys ar perkate parduotuvėje?

Jūratė: Perkame tik produktus. Viską ruošiame patys. Į maisto ruošą įsitraukia visi. Mūsų giminėje vyrai taip pat yra puikūs kulinarai. Kone kiekvienas jų paruošia po skanų Kūčių patiekalą.

– Tikriausiai šventė neįsivaizduojama ir be kūčiukų, aguonų pieno?

Česlovas: Kūčiukus visada kepame patys. Tai vienas būtiniausių Kūčių valgių.

Jūratė: Kūčiukus mirkome ne tik aguonų piene, kurį labai mėgstu ir valgau dar ir per Kalėdas. Kūčių vakarą esame įpratę turėti ne vien šio, bet ir kanapių pieno, kurį lietuviai nuo seno vertino.

Jis puikiai tinka ir su kūčiukais, ir su avižų kisieliumi, vietoj padažo prie keptų pastarnokų, įvairių pyragaičių.

– Ar būdami sodyboje tą naktį einate pasiklausyti, ką kalba gyvuliai?

Jūratė: Būtinai. Žinome, kad gyvuliai tarpusavyje kalba apie ateitį. Be to, jie tikriausiai aptaria gautas dovanas. Kūčių vakarą dovanų vežame ne tik žmonėms.

Ypatingo dėmesio sulaukia ir į mūsų namus atklydęs pamestinukas šuo Pifas, kurį visada vežamės kartu, ir sodyboje laikomi gyvūnai: šunys, katės, avys, žirgai, vietnamietiškos kiaulės.

Česlovas: Mylime gyvūnus, todėl šunims vežame po kaulą, katėms po žuvį ar kitą skanėstą, avims – morkų, žirgams – ne tik morkų, bet ir obuolių, kiaulėms – bulvių.

Dovanas gyvūnams išdalijame atvykę, o jų pokalbių klausomės po vidurnakčio.

– Kokius valgius ruošiate Kalėdų rytą?

Jūratė: Per Kalėdas kepame žąsį arba kalakutą, įdarytą obuoliais. Būna įvairių salotų, baltosios mišrainės, kisieliaus.

Kanapių pienas 

Kanapių pieną galite paruošti dviem būdais.

Reikės: 0,5 litro kanapių sėklų, 1 litro virinto vandens, cukraus, vanilinio cukraus.

I būdas

Kanapių sėklas nuplaukite, nusausinkite (galima 3–5 minutes paskrudinti keptuvėje). Kanapes suberkite į grūstuvę ir sugrūskite iki miltų.

Sugrūstas kanapes suberkite į dubenėlį ir užpilkite karštu vandeniu, išmaišykite, supilkite į medžiaginį maišelį ir nuspauskite. Išspaudas dar porą kartų užpilkite vandeniu ir nuspauskite. Paruoštą pieną pasaldinkite cukrumi.

II būdas

Kanapių sėklas užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį (8–10 val.). Nukoškite ir suberkite į trintuvę. Užpilkite vandeniu ir trinkite, kol sėklos pavirs smulkiais grūdeliais, o vanduo įgaus baltą spalvą. Įberkite baltojo, rudojo ar vanilinio cukraus. Dar truputį paplakite ir nukoškite.

Kanapių pienas skanus ir nesaldintas, todėl cukrus nėra būtinas. Kad kanapių pienas nebūtų kartus, svarbu žiūrėti, kad sėklos neatsiduotų pelėsiu. Kanapių sėklos turi būti laikomos vėsioje ir saulės spinduliams nepasiekiamoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.