Italas Kalėdoms ruošia patiekalą, kuriam sugaišta vos 15 minučių

Kulinarijos studijos savininkui Gianui Lucai Demarco (33 m.) šv.Kalėdos – darbų įkarštis. Negana to, kad kulinaras ruošia vaišes didžiosioms šventėms, jis užsimojo pagaminti ir prakartėlę iš makaronų.

Kulinarijos studijos savininko G.L.Demarco prakartėlė iš makaronų nebus valgoma, nes detalės suklijuotos klijais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kulinarijos studijos savininko G.L.Demarco prakartėlė iš makaronų nebus valgoma, nes detalės suklijuotos klijais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

Dec 25, 2016, 4:19 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:51 PM

Nors italas prakartėlę padarė iš makaronų, ji nebus valgoma. Tai – tik stalo puošmena, nors atrodo gardžiai. Juk visos statybinės medžiagos – maisto produktai.

Jų buvo sunaudota nemažai – iš tokio kiekio produktų galima pagaminti keletą patiekalų: spagečių, lazaniją, kukurūzų košę.

Bet ne visada į maistą reikia žiūrėti kaip į valgį, tad Vilniuje gyvenantis Gianas Luca sukūrė Kalėdų stebuklą – pirmąkart padarė iš makaronų tvartelį, kuriame gimė Jėzus.

Išradingas kulinaras prakartėlei sukurti sugaišo tris valandas ir naudojo septynių rūšių makaronus.

Šį prakartėlė gali būti ilgaamžė, nebent šeimininko G.L.Demarco vaikai Benas (2 m.) ir Magda (4 m.) užsimanytų nulaupyti figūras.

Bet greičiausiai jie taip nepasielgs, nes iš Volpjano miesto Turino provincijoje kilęs Gianas Luca su žmona lietuve Egle atžaloms namuose suręs medinę prakartėlę. Ją pora stato kasmet, nes nori, kad vaikai suvoktų Kūčių ir Kalėdų prasmę.

„Per adventą su vaikais įrengti prakartėlę labai svarbu. Jie sužino, kas sudaro šventąją šeimą ir kokia kūdikėlio Jėzaus gimimo istorija. Aišku, vaikai tiki Kalėdų Seneliu, tačiau jiems aiškiname, kad per Kalėdas gimsta Kristus. Tai tikrasis Kalėdų stebuklas“, – tikino G.L.Demarco.

Italas gimtinėje Kūčių naktį dalyvaudavo šv.mišiose – vigilijoje, tačiau sukūręs šeimą Vilniuje šios tradicijos nebetęsia.

Juk į bažnyčią Kalėdų išvakarėse su šeima reikėtų eiti vėlai vakare, o tuo metu poros vaikai jau saldžiai miega. Tad į bažnyčią jie skuba tik Kalėdų rytą.

Grįžusi iš mišių šeima sėda prie vaišių stalo.

„Jeigu švenčių stalą ruošia uošviai, Kūčios ir Kalėdos būna lietuviškos. Jei aš gaminu patiekalus, tradicijos – lietuviškos ir itališkos.

Lietuviškos Kūčios – dvylika patiekalų, tarp kurių būtinai turi būti silkė, o Kalėdoms – kepta antis ar jautienos sprandinė.

Tačiau italai Kūčioms visada valgo makaronus su jūrų gėrybėmis, nes neturi silkių, kaip lietuviai. Supratimas apie Kūčias visur vienodas – kad nevalgytume mėsos, renkamės žuvis ar jūrų gėrybes“, – apie dviejų tradicijų susiliejimą pasakojo G.L.Demarco.

Patiekalas – per 15 minučių

Ant Kalėdų stalo – midijos! Toks būna tradiciškas italų stalas. Lietuvoje kiekviename didesniame prekybos centre jų galima rasti, o kulinaras G.L.Demarco jas kviečia pasigaminti per 15 minučių!

Reikės:

midijų;

baltojo vyno (apie stiklinę);

petražolių;

dviejų česnako skiltelių;

alyvuogių aliejaus.

Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų. Spaustuku sutraiškykite česnaką ir įmeskite jį į keptuvę. Leiskite česnakams paskleisti savo kvapą, truputį, tik vos vos juos pakepindami (tikrai neturi pradėti keisti spalvos!). Suberkite midijas. Laikykite jas keptuvėje tol, kol pačios jos parodo, kad jau paruoštos, – midijos turi atsidaryti. Tai užtruks maždaug 10 minučių.

Kol midijos kaista, smulkiai supjaustykite petražoles. Kartkartėmis midijas reikia pamaišyti – geriausia tiesiog judinant keptuvę. Atsidarius midijoms, supilkite baltąjį vyną. Ant viršaus užberkite petražoles. Viską išmaišykite. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palaikykite dar 5 minutes.

Serviruoti naudokite dvi lėkštes – plokščią ir ant jos dedamą gilią. Į gilią dėkite visas midijas ir iš keptuvės supilkite padažą. Ant lėkštės kraštų išdėliokite ketvirčiais supjaustytą žaliąją citriną. Plokščia lėkštė bus skirta midijų lukštams.

Nesijaudinkite, kad patiekale yra alkoholio, – šias midijas gali valgyti ir vaikai. Alkoholis, gavęs karščio, išgaruoja ir lieka tik švelnus vyno kvapas – būtent šiam tikslui čia vynas ir naudojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.