Dabar midijos yra geriausios. Štai ką galima iš jų paruošti

Dažnai keliaujanti dainininkė Viktorija Vaičaitė (23 m.) ypač mėgsta jūrų gėrybes. Mergina vertina austrių, krevečių, omarų, aštuonkojų skonį, tačiau labiausiai jai patinka midijų patiekalai.

Midijos su daržovėmis.
Midijos su daržovėmis.
Nors prekyvietėse galima rasti išlukštentų ir šaldytų midijų, V.Vaičaitė įsitikinusi, kad skaniausi iš šviežių atvėsintų moliuskų paruošti patiekalai.<br>S.Zinevičiūtės nuotr.
Nors prekyvietėse galima rasti išlukštentų ir šaldytų midijų, V.Vaičaitė įsitikinusi, kad skaniausi iš šviežių atvėsintų moliuskų paruošti patiekalai.<br>S.Zinevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Jan 20, 2017, 3:34 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 8:10 PM

Buvusi grupės „Dolce Vita“ narė, o dabar solinės karjeros siekianti V.Vaičaitė žino, kad įpusėjus žiemai galima mėgautis puikiu midijų skoniu.

„Geriausios midijos Europoje surenkamos iki vasario pabaigos, mat yra gana riebios, todėl skanios. Pavasarį jų skonis prastėja“, – aiškino kaunietė.

Nors prekyvietėse galima rasti išlukštentų ir šaldytų midijų, V.Vaičaitė įsitikinusi, kad skaniausi iš šviežių atvėsintų moliuskų paruošti patiekalai.

– Ką būtina žinoti ruošiant midijas?

– Kaip ir daugelis jūrų gėrybių, šis produktas greitai genda. Todėl šviežias midijas reikia ruošti kuo greičiau.

Kai kurie gurmanai šviežias midijas, kaip ir austres, valgo gyvas, pagardinę citrinų sultimis, bet įprastai šie moliuskai termiškai apdorojami. Aš taip pat labiau mėgstu apdorotas midijas.

Ruošti midijas nėra labai sudėtinga, o jų skonis nuostabus. Labiausiai mėgstu midijas virti su padažu ar aliejumi. Jas taip pat galima rūkyti, troškinti, kepti. Ypač skanios su sviesto padažu.

Gardi ir midijų sriuba. Šie moliuskai puikiai dera su kitomis jūrų gėrybėmis.

Šeimos nariai ir bičiuliai puikiai vertina mano ruoštas salotas ar makaronus, paskanintus midijomis ir tigrinėmis krevetėmis.

– Kokiu patiekalu iš midijų dažniausiai nustebinate namiškius ir svečius?

– Virtomis arba su daržovėmis, prieskoniais ir vynu troškintomis midijomis.

– Ruošdama midijas receptų dairotės internete? O gal jų išgaunate iš virtuvės meistrų keliaudama po svečias šalis?

– Kol kas garsūs pasaulio virėjai man savo paslapčių neatskleidė. Tad dažniausiai receptų ieškau internete, ne vieną perėmiau iš mamos. Man patinka eksperimentuoti, todėl ir pati kuriu receptus.

– Valgant midijas tikriausiai savęs nereikia pernelyg riboti?

– Midijos vertinamos dėl maistinių savybių, ypač baltymų gausos. Net riebiomis vadinamų midijų mėsa nėra kaloringa, neapsunkina skrandžio.

– Daug keliaujate, esate išbandžiusi įvairių šalių virtuvę. Kur ragavote skaniausiai paruoštų midijų?

– Išskirčiau vieną iš Dubajaus restoranų, kuriame ragavau įvairių jūrų gėrybių, tarp jų ir midijų.

Ypač gardžių moliuskų ir kitų gėrybių teko paragauti atostogaujant JAV, Floridoje.

Viename iš amerikietiškų restoranų didelį įspūdį padarė ne tik midijos, bet ir neįtikėtinai skanus omaras. Dažnai pajuokauju, kad kai vėl nuvyksiu į Floridą, pirmas restoranas, kurį aplankysiu, bus tas, kuriame ragavau skaniojo omaro.

– Ar Lietuvoje įmanoma rasti kokybiškų jūrų gėrybių?

– Yra vietų, kur galima nusipirkti šaldytų ar atvėsintų jūrų gėrybių. O jei kalbame apie restoranus, pasiūla nėra ypatinga.

Kol kas man jos skaniausios viename Kauno senamiesčio restorane.

Midijos su daržovėmis

Patiekalui reikės:

600 g šviežių midijų,

gabalėlio aitriosios paprikos,

gabalėlio imbiero,

stiklinės sauso baltojo vyno,

2 skiltelių česnako,

1 svogūno,

1 citrinos sulčių,

1 šaukšto sviesto,

druskos, pipirų, petražolių.

Midijų geldeles šepetėliu švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Moliuskus sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Jį uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad geldelės lengvai atsivertų. Geldeles, kurios neprasivėrė, išmeskite.

Susmulkinkite daržoves ir prieskonius. Pirmiausia keptuvėje su sviestu pakepinkite svogūnus ir česnakus, tada sudėkite papriką ir imbierą. Maždaug po 5 minučių supilkite vyną, pakaitinkite dar apie 5 minutes. Sudėkite midijų geldeles, pagardinkite pipirais ir druska, supilkite citrinų sultis ir dar kelias minutes patroškinkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.