Trys receptai – duoklė Lietuvai

Vieni apie laisvę kuria filmus, kiti dainas, treti – skulptūras. Fotografo Roberto Daskevičiaus ir restorano „Untold Grill Stories“ virtuvės vadovo Jono Jonušo duoklė Vasario 16-ajai – fotosesija „Pagaminta Lietuvoje“.

Rūkyto moliūgo sriuba<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Rūkyto moliūgo sriuba<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Rūkyto moliūgo sriuba
Rūkyto moliūgo sriuba
Keptas upėtakis
Keptas upėtakis
Keptas obuolys su krienų padažu
Keptas obuolys su krienų padažu
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 21, 2017, 11:00 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:18 PM

Joje daugybė lietuviškų akcentų – nuo maisto iki lėkštės, nuo mažiausio kankorėžio iki stalo dekoravimo, nuo žiemiško peizažo iki pajūrio lentų stalo, nes tai, kas tikrai lietuviška, yra be galo gražu.

Rūkyto moliūgo sriuba

Reikės:  

1 vidutinio dydžio moliūgo,

vištienos sultinio,

4 plonų šoninės juostelių,

klevų sirupo,

kardamono,

kvapiųjų pipirų,

druskos.

1. Pirmiausia orkaitėje paruoškite moliūgą – perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, supjaustykite stambiais gabalais ir kepkite, kol gerai suminkštės ir karamelizuosis: apie 30–40 minučių iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2. Sutrinkite iškepusį moliūgą su vištienos sultiniu. Sriubos tirštumą reguliuokite įpildami daugiau ar mažiau sultinio pagal savo skonį. Sriuba turėtų būti kaip tyrė, tirštoka. Pagardinkite prieskoniais – kardamonu, kvapiaisiais pipirais, įberkite druskos.

3. Keptuvėje pakepkite šoninės juosteles, kad ji taptų traški, nusausinkite riebalus servetėle ir pagardinkite jomis sriubą. Dar galite ant šoninės užlašinti klevų sirupo – išeis puikus saldaus ir sūraus skonio derinys.

Keptas upėtakis

Reikės:

2–4 šviežių upėtakių (priklausomai nuo dydžio), 

4 didesnių bulvių,

trupučio sviesto arba aliejaus,

laiškinio svogūno,

čiobrelių šakelių,

kadagių šakelių arba uogų,

druskos.

1. Visą išskrostą upėtakį pabarstykite druska, šiek tiek patepkite sviestu arba aliejumi, ant viršaus dėkite laiškinį svogūną, o į vidų – čiobrelių šakelių, kad kepamas upėtakis įgautų itin skanų aromatą.

Jei kepsite miške, galite nuskinti ir į vidų įdėti kadagio šakelę arba pabarstyti kadagio uogų.

2. Viską suvyniokite į dvigubą foliją ir kepkite žarijose. Į lėkštę patiekite su visa folija.

3. Kepdami upėtakį galite paruošti ir keptų bulvių. Įpjaukite kryžmai bulves su visomis lupenomis, įdėkite truputį sviesto arba įpilkite aliejaus, pabarstykite druska, suvyniokite į foliją ir dėkite į laužą ant žarijų. Svarbu, kad bulvės nekeptų ant tiesioginės ugnies, – kepamos žarijose jos iš vidaus išvirs, o viduje – skaniai apskrus.

Keptas obuolys su krienų padažu

Reikės:

 4 kietesnių obuolių,

obuolių uogienės arba kapotų obuolių su cukrumi,

 grietinėlės,

mažo šaukštelio baltų krienų.

1. Išskobkite obuolio viduriuką ir kepkite ant laužo (suvyniotą į foliją) arba iki 160–180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keptas obuolys karamelizuosis, tačiau neperkepkite, kad nesubliūkštų ir nesukristų į košę.

2. Paruoškite padažą. Obuolių uogienę arba kapotus obuolius su cukrumi sumaišykite su grietinėle santykiu 2:1 (pavyzdžiui, stiklinė uogienės ir pusė stiklinės grietinėlės) ir sudėkite krienus. Viską gerai išmaišykite.

3. Iškeptą obuolį patiekite su padažu. Kitas variantas – obuolį iš karto galite kepti su paruoštu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.