Putojantis vynas per vestuves – kaip nesuklysti renkantis

Tiek filmuose, tiek ir realybėje vestuvių vakaro kulminacija dažniausiai yra sunkiai įsivaizduojama be jaunavedžių torto ir šampano ar kokio kito putojančio vyno. 

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jun 21, 2017, 9:18 AM, atnaujinta Jun 21, 2017, 9:20 AM

Skanauti jaunavedžių tortą užsigeriant putojančiu vynu yra tarytum taisyklė. 

Bet, kaip ir ne bet koks vynas tinka prie saldumynų, taip ir ne visas putojantis vynas dera su tortais. 

Tad kaip gi surasti patį tinkamiausią torto ir gėrimo duetą? Ir apskritai ką reikėtų žinoti, renkantis putojantį vyną vestuvėms? Apie tai kalbėjomės su vynų ir gėrimų ekspertu Gintautu Jašinsku.

Anot pašnekovo, paprotys vestuvinį tortą užsigerti putojančiu vynu atsirado dar XIX amžiuje. Tiesa tuomet ir tortai, ir putojantys vynai buvo kitokio skonio, nei dabar.

Tortai, kuriuos, kaip ir vynus, galėdavo sau leisti nusipirkti toli gražu ne kiekvienas, anuomet nebūdavę ypatingai saldūs. O putojantys vynai – priešingai būdavo gerokai saldesni, negu dabar.

„Ragaujant tokį labai saldų putojantį vyną su vidutinio ar menko saldumo tortu nebūdavo klasikinio gastronominių skonio derinių nesusipratimo, kuomet ryškesnius skonius užgožia mažiau ryškūs. Tad derinys būdavo nuostabus“, – teigė G.Jašinskas. 

Dabar klasikiniai vestuviniai tortai būna labai saldūs, galintys lengvai užgožti putojantį vyną. Todėl renkantis putojantį vyną reikėtų vadovautis pagrindine taisykle – putojantis vynas turi būti saldesnis už tortą ar kitą desertą.

Jeigu mėgstate sausesnius putojančius vynus, rinkitės kuo mažiau saldų tortą – su rūgštele, vaisiais, uogomis, tačiau ne, pavyzdžiui, sviestinius, kreminius ar karamelinius.

Jeigu torte juntamas raudonų uogų skonis, geriausia prie jo derinti rausvą, bet ne sausą putojantį vyną, šampaną ar kremaną.

Ir nors putojantį vyną kiek sudėtingiau priderinti prie desertų, pakankamai nesunku rasti jam tinkančius kitokio maisto derinius.

„Paprastai šampanas dera su tuo, su kuo gali derėti baltas ar sodrus rausvas vynas: su įvairiausiais žuvies, įžanginiais patiekalais bei salotomis. Be to, putojantys vynai puikiai dera ir su ėriena“, – teigė G.Jašinkas.

Ir nepamirškite, kad šampanas arba putojantis vynas dažniau geriamas prieš valgį arba valgio pradžioje, negu pabaigoje.

Rinkdamiesi gėrimus ar valgius žmonės neretai atsižvelgia ir į tai, kas tuo metu yra populiaru. Tad, kokios pastaruoju metu vyrauja putojančių vynų tendencijos?

Vis daugiau dėmesio ir šurmulio sulaukia ir itin sauso skonio putojantys vynai, kurių atsiranda vis daugiau ir daugiau.

„Nepavadinčiau to dominuojančia tendencija. Tai labiau vienas iš mados kraštutinumų, tačiau ypač sausi putojantys vynai, net ir nebūdami didžiausia rinkos dalimi, sulaukia vis daugiau bruzdesio“, – pastebėjo gėrimų ekspertas.  

Taip pat dabar populiaru patiekti šampaną ar putojantį vyną populiaru pateikti su tam tikrais šou elementais.

„Dabar populiaru ne tik atkimšti šampano butelį, bet ir nukirsti kakliuką kardu arba specialiu peiliu“, – sakė G.Jašinskas.

Tačiau, anot pašnekovo, ne visi tokius nestandartinius patiekimo būdus vertina teigiamai. Jeigu kardu kakliuką bandys nukirsti nepatyręs žmogus, gresia ir susižeidimai. Tad verčiau tokius įspūdingus triukus patikėti atlikti profesionalams.

Neretai statomos ir taurių piramidės. 

„Taurių piramidės žanro klasika reikalauja tiek vyną, tiek ir šampaną pilti į viršutinę taurę ir leisti jam tekėti į apačią“, – paaiškino vynų ekspertas.

Nors taip pilstant putojančius vynus nemažai gėrimo patenka ne tik į taures, bet ir išteka per kraštus, taurių piramidės yra tikrai unikalus reginys, kuris iškilmingą akimirką padaro labiau įsiminta ir suteikia šventei daugiau šarmo. Piramidė iš šampano taurių svečiams neabejotinai paliks įspūdį.

Putojančio vyno taurių piramidė paprastai pripildoma vidurnaktį.

Taigi, koks yra putojančio vyno pateikimo etiketas?

G.Jašinskas visų pirma atkreipė dėmesį į tai, kaip gėrimas laikomas. Jis jokiu būdu neturėtų gulėti tiesioginiuose ryškiuose saulės spinduliuose – tai sugadina jo skonines savybes.

Geriausia putojantį laikyti vėsioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve.

Be to, putojantis vynas visada turi būti patiektas kibirėlyje su ledu ir patiektas išlikti šaltas. 

„Tai privaloma visada! Jeigu nėra kibirėlio su ledu, mirkit iš troškulio, bet geriau negerkit to šampano“, – buvo griežtas pašnekovas.

Atkimšti butelį reikia jį laikant paverstą 45 laipsnių kampu. Tada lieka mažesnė tikimybė, kad pliūptelės burbulai ir dalis gėrimo išvarvės. 

„Visi garsūs poškėjimai, kamščio paleidimai į orą, neatsargūs tvirtinimo vielutės nuėmimai, neprilaikant kamščio, nėra saugūs. 

Butelis turi būti paverstas, o jeigu manote, kad kamščio  vielutė spaudžia delną, pridenkite ją rankšluostėliu. Tada atsargiai nusukite kamštį ir išleiskite dujų perteklių kiek įmanoma tyliau, be jokių putojimų, purškimų“, – rekomendavo vynų ekspertas. 

Kokį putojantį vyną pasirinkti vestuvėms, galima visada pasitarti su restoranu, kuriame vyks šventė, arba, jei įmanoma, su someljė.

„Tik, mielieji jaunavedžiai, atsiminkite, kad šitoje šventėje jūs esate svarbiausi ir someljė pasiūlymas turi bet kuriuo atveju patikti jums“, – baigdamas pokalbį patarė G.Jašinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.