Dieviškas troškinys. Nuo šiol visi panašūs patiekalai bus lyginami su juo

Tie, kurie buvo Pietų Portugalijoje, Algarvėje, jei ne ragavo, tai tikrai girdėjo apie ypatingą šio regiono jūrų gėrybių troškinį, gaminamą specialiame variniame puode, vadinamą kataplana.

Kataplana su jūrų gėrybėmis – Pietų Portugalijos virtuvės simbolis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Kataplana su jūrų gėrybėmis – Pietų Portugalijos virtuvės simbolis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Kataplana – varinis moliusko formos indas iš dviejų dalių, sujungtų nedideliais vyriais (kaip durims varstyti), su keturios užspaudžiamomis rankenėlėmis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Kataplana – varinis moliusko formos indas iš dviejų dalių, sujungtų nedideliais vyriais (kaip durims varstyti), su keturios užspaudžiamomis rankenėlėmis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Kataplana su jūrų gėrybėmis – Pietų Portugalijos virtuvės simbolis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Kataplana su jūrų gėrybėmis – Pietų Portugalijos virtuvės simbolis.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Sudėtines dalis pasiruoškite iš anksto.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Sudėtines dalis pasiruoškite iš anksto.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Portugalijos virtuvės pagrindas - jūrų gėrybės ir žuvys, dėl kurių kasdien žvejai išplaukia į vandenyną.<br>T.Bauro, V.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Vykintė Budrytė, LR spec. korespondentė, Portugalija

Jul 7, 2017, 2:53 PM

Šį nepaprasto skonio patiekalą galima lengvai pagaminti ir namuose ar gamtoje paprastame puode.

Kai Portugalijoje paragavau šio tradicinio troškinio, supratau, kad mano skonio receptoriai nuo šiol visus panašius patiekalus lygins su šiuo. Dieviška!

Kataplana – Pietų Portugalijos virtuvės simbolis.

Tai – varinis moliusko formos indas iš dviejų dalių, sujungtų nedideliais vyriais (kaip durims varstyti), su keturios užspaudžiamomis rankenėlėmis.

Pats indas yra labai lengvas. Jį galima dėti į orkaitę, ant viryklės, ant grilio, net ant laužo – jis nė kiek neapdega, neaprūksta.

Portugalai pasakoja, kad kataplana yra viduramžiais jų kraštą okupavusių maurų palikimas. Tačiau yra ir kita teorija – kad šis indas yra Šiaurės Afrikos tradicinio indo „tagine“ atitikmuo.

Abu patiekalai buvo pavadinti pagal indų, kuriame jie gaminami, vardus.

Kad ir kuo tikėsime, kataplana atskleidžia palei Atlanto krantus ir giliau į vandenyną išplaukiančių žuvauti portugalų kasdienybę.

Tai, ką tądien pagauna, žvejai sumeta į varinį indą ir stato ant ugnies. Troškinys numalšina alkį, sušildo, grąžina jėgas.

Dabar kataplaną galima užsisakyti kone kiekviename, netgi mažiausiame portugališkame restorane ar užkandinėje šalies pietuose, ir ne tik.

Tradiciškai portugalai į kataplaną pila alyvuogių aliejaus, įdeda česnakų, svogūnų, sezoninių daržovių ir įvairių jūrų gėrybių, žuvų. Valgo su atskirai paruoštais ryžiais, bulvėmis ar duona.

Dėl ypatingos indo formos ir sandarumo produktai išlaiko savo sultis, o visi skoniai viduje tarsi užrakinami ir susilieja į pasakišką visumą.

Kadangi esu aistringa jūrų gėrybių ir žuvies mėgėja, pirmąkart lankydamasi Portugalijoje nedvejodama įsigijau kataplaną. Nors mažiausia yra skirta dviem žmonėms, jos laisvai užtenka 4 asmenims.

Nuo tada kataplana tapo mano firminiu patiekalu.

Mano draugai jau žino jo skonį ir nekantrauja, kada vėl gaminsiu.

Prisiklausiusi patarimų iš pačių portugalų lūpų, pasiskaičiusi internete ir kaskart gamindama atradau tokį receptą, kuris man labiausiai patinka.

Pavyzdžiui, vietoj konservuotų pupelių dedu savo mėgstamų avinžirnių. Tik proporcijų niekada nesu skaičiavusi – viską dedu iš akies.

Vėl grįžusi iš Portugalijos pagaminau ir, norėdama su jumis pasidalinti, viską surašiau.

Kataplana su jūrų gėrybėmis

4 asmenims reikės:

300 g kalmarų,

200 g aštuonkojo,

300 g lašišų filė,

100 g menkių filė,

500 g krevečių,

3 didelių pomidorų,

2 šaukštų pomidorų tyrės,

1 česnako galvutės,

100 g konservuotų avinžirnių arba pupelių,

50 ml alyvuogių aliejaus,

100 ml sauso baltojo vyno,

žiupsnelio druskos, pipirų, kelių laurų lapų,

maltų ir pjaustytų aitriųjų paprikų (jei mėgstate aštriau).

Pirmiausia pasiruoškite visus produktus, kad turėtumėte po ranka. Mat kai tik pradėsite dėti juos į gaminimo indą, kam nors plauti, pjaustyti ar skusti laiko beveik nebus. Geriausias rezultatas būna tada, kai jūrų gėrybės ir žuvis nebūna pervirusios.

Tad iš anksto išvalykite ir supjaustykite gabalais žuvis, supjaustykite kalmarus, aštuonkojį. Išdarinėkite krevetes. Aš paprastai pusę jų patiekiu su kiautais, kad lėkštėje atrodytų gražiau ir kad būtų galima ilgiau pasimėgauti valgymo procesu.

Užkaiskite kataplaną arba kitokį puodą, skirtą troškinti, ant ugnies ar viryklės. Supilkite aliejų ir sudėkite išspaustas česnako skilteles.

Kai jos šiek tiek apkeps, dėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus, pomidorų tyrę. Po kelių minučių supilkite vyną.

O dabar, suvertę konservuotus avinžirnius, vieną po kito dėkite pasiruoštas žuvis bei jūrų gėrybes: lašišų, menkių gabalus, kalmarus, pjaustytą aštuonkojį. Tik krevetes palikite. Jas sudėsite vėliau, kad nepervirtų ir netaptų tarsi medinės.

Viską pasūdykite, pabarstykite prieskoniais ir puodą uždarykite. Troškinkite apie 15 minučių. Tuomet atidarykite ir sudėkite krevetes. Jei matote, kad per mažai skysčio, pripilkite virinto vandens.

Vėl puodą uždarykite ir 5 minutes pakaitinkite. Tada nuėmę nuo ugnies dar uždengtą troškinį šiek tiek palaikykite, kol padengsite stalą.

Stambiai papjaustykite mėgstamos šviesios šviežios duonos (gali būti itališka čiabata). Imkite ją, merkite į troškinį ir ragaukite. To pirmojo kąsnio skonio niekada nepamiršite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.