Grybus žiemai humoristė ruošia pagal Izraelyje išgirstą receptą

Humoristės ir TV laidų bei renginių vedėjos Violetos Mičiulienės (54 m.) mėgstamiausias laisvalaikio užsiėmimas – grybavimas. Moteris iš grybų moka paruošti įvairiausių patiekalų, tačiau skaniausi jai – su grietine ir svogūnais kepti raudonviršiai.

 V.Mičiulienė – patyrusi grybautoja.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 V.Mičiulienė – patyrusi grybautoja.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 V.Mičiulienė – patyrusi grybautoja.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 V.Mičiulienė – patyrusi grybautoja.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Iveta Skliutaitė („TV antena“)

Aug 11, 2017, 10:14 PM

Subačiuje (Kupiškio r.) gyvenanti V.Mičiulienė aplink esančius miškus puikiai pažįsta nuo pat vaikystės. „Labai myliu mišką. Po jį vaikščioti man patinka bet kuriuo metų laiku. Aišku, kaskart dairausi grybų“, – pasakojo moteris. Ji neseniai internetu parsisiuntė Justino Marcinkevičiaus pasaką „Grybų karas“ – ją pasirengusi išmokti atmintinai.

Humoristę grybauti išmokė tėvas, tačiau nuo pat jaunystės ji tai daryti labiausiai mėgsta viena. Rinkdama grybus moteris po mišką nepavargdama gali vaikščioti net aštuonias valandas.

„Tai man smagus užsiėmimas, joga, meditacija, atsipalaidavimo būdas. Neretai būna, kad net iš kur nors važiuodama į namus sugalvoju sustoti pagrybauti, pasikalbėti su mišku, pagauti lengvą azartą ir grįžti su pilna pintine grybų“, – pasakojo V.Mičiulienė.

– Ar dėl grybų keliatės anksti ryte?

– Esu netipinė grybautoja. Niekada neinu į mišką naktį, kai reikia kelią pasišviesti prožektoriumi, kaip daro daugelis grybus renkančių žmonių, ypač jų pardavėjų.

Man patinka išsimiegoti, papusryčiauti ir tada ramiai išeiti rinkti grybų.

– Tikriausiai pažįstate net rečiausius jūsų miškuose augančius grybus?

– Pažįstu daugybę grybų. Jeigu randu tokį, kurio pavadinimo nežinau, jo niekada nededu į krepšį.

– Kokius grybus jums labiausiai patinka rinkti?

– Smagu rasti baravykų, voveraičių, paberžių, makavykų, ruduokių, kazlėkų, tačiau mėgstamiausi – raudonviršiai. Jie tikri gražuoliai, raudonos iškilusios kepurės matosi iš tolo.

– Esate iš tų, kurie grybingų vietų nė už ką neišduoda? O gal yra priešingai?

– Kai paklausiate žvejo, kur jis pagavo žuvį, turbūt dažniausiai išgirstate atsakymą – upėje arba ežere. Aš taip pat visiems sakau, kad grybų radau miške.

Vietų, kuriose renku grybus, niekada neatskleidžiu – jų nežino net mano artimieji. Tačiau kai savo pamėgtose vietose grybų kurį laiką neaptinku, labai nesisieloju. Mano senelė, kuri taip pat buvo užkietėjusi grybautoja, sakydavo, kad tavo grybų niekas kitas nesurinks, o jeigu jų nėra, reikia turėti kantrybės palaukti, kol išdygs, arba dar akyliau dairytis.

– Kokius patiekalus ruošiate iš grybų?

– Įvairius. Patinka virtiniai su grybais. Net mėsos maltinius mėgstu pagardinti grybais. Dažnai pakepu voveraičių ar baravykų. Bene skaniausi – svieste kepti raudonviršiai, pagardinti grietine, svogūnais, lašinukais, su virtomis karštomis bulvėmis.

Esu mėginusi kepti žvynabudes, tačiau jų skonis nesužavėjo.

– Kaip ruošiate grybus žiemai?

– Man nepatinka konservuoti, rauginti ar sūdyti grybai, todėl juos dažniausiai šaldau arba džiovinu.

Keliaudama po Izraelį iš litvakų išgirdau, jog voveraites reikia nuvalyti, apkepti, kad išskirtų sultis, atvėsinti ir sudėti į šaldiklį. Išbandžiusi šį šaldymo būdą įsitikinau, kad taip grybai išlaiko puikų skonį.

– Ko, be grybų, dar galima rasti jūsų šaldytuve?

– Šiuo metu šaldiklyje daug žuvų: lašišų, menkių, veidrodinių upėtakių. Menkes vandenyne sugavau pati viešėdama Airijoje.

– Kuo paprastai vaišinate svečius?

– Jeigu turiu grybų, jais būtinai pasidaliju su kitais.

Svečiai žino, kad didžiausia tikimybė sulaukti viščiukų petelių, keptų pagal mano ištobulintą receptą. Juos marinuoju su sojų, austrių padažais, medumi, balzaminiu actu ir kukurūzų krakmolu.

– Ar yra patiekalų, kurių neišdrįstumėte paragauti už jokius pinigus?

– Anksčiau maniau, kad tokių yra. Dabar jau nesu tokia kategoriška.

Kartą kaimynai mane pavaišino šaltiena, išvirta iš jų surinktų sraigių. Per vieną renginį nė neįtardama valgiau paršo sėklidžių. Teko ragauti ir varlių šlaunelių.

– O kaip saldumynai? Esate smagurė?

– Pyragai manęs visai nevilioja – nei jų valgau, nei kitiems siūlau, nei kepu.

Vienas skaniausių desertų – varškės sūris su juodaisiais serbentais ir šiek tiek cukraus. Jei laukiu svečių, galiu parduotuvėje pirktus vaflius pertepti uogiene.

Kepti raudonviršiai

Patiekalui reikės: 4–6 raudonviršių, 100 g sviesto, 100 g lašinių, druskos, 1 svogūno, 2–3 šaukštų grietinės.

Grybus nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite juostelėmis ir kepkite svieste. Po kurio laiko suberkite smulkiai pjaustytus lašinius ir svogūnus.

Prieš baigdami kepti pasūdykite, įdėkite grietinės, išmaišykite. Tinka su virtomis karštomis bulvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.