Glaistytas sūrelis – nuo deficitinės prekės iki išskirtinio deserto

Dabar sunku būtų įsivaizduoti parduotuvės pieno produktų skyrių be plataus glaistytų varškės sūrelių pasirinkimo. Tik atsiradę Lietuvoje jie iškart išpopuliarėjo – tapo ta deficitine preke, dėl kurios verta pasistumdyti eilėse. Tikėtina, kad kitais metais glaistytas varškės sūrelis švęs savo 50 metų jubiliejų. Mat seniausi dokumentai, kuriuos pavyko rasti ir kurie liudija apie tokio gaminio atsiradimą, pažymėti 1968 metų data.

 „123rf.com“ nuotr.
 „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2017, 8:00 AM

Vyresni Lietuvos gyventojai pamena, kad naujas produktas iškart sulaukė nepaprasto populiarumo. Kas turėjo galimybę, stengdavosi iš vakaro sužinoti apie į parduotuvę atvežamus sūrelius ir kitą dieną ateidavo prieš jos atidarymą. Jų ne kiekvieną dieną būdavo net garsiosiose specializuotose parduotuvėse, kuriose pirkti galėdavo tik svarbūs funkcionieriai.

Pagaminti glaistytą sūrelį ir dabar nėra labai lengva, o prieš pusę šimtmečio tai buvo iššūkis ir didelis atradimas. Tuo metu gaminti vos kelių skonių sūreliai, populiariausi buvo vaniliniai. Sūreliai namuose reikšdavo mažą šventę, tad vos pasirodę lentynose būdavo kaipmat išperkami. Tai neturėtų stebinti, nes pieno produktus lietuviai mėgo nuo seno.

Glaistytų sūrelių populiarumas išliko iki šių dienų, juk jie gali būti vartojami įvairiose situacijose – ir kai norisi lengvų pusryčių ar užkandžio tarp valgių, ir kai po pietų žūtbūt reikia ko nors skanaus.

Žvelgiant į Europos pieno produktų rinką, glaistyti varškės sūreliai – išskirtinis produktas, itin populiarus Baltijos šalyse, bet pamažu pelnantis ir kitų šalių gyventojų simpatijas. Tiesa, į tolimas šalis pristatyti sūrelius taip, kad nenukentėtų jų kokybė, irgi yra nemenkas iššūkis.

Šiuo metu glaistytų varškės sūrelių lentynos išties plačios. Vartotojai gali rinktis įvairių skonių sūrelius – nuo tradicinių su vanile, įvairiomis uogomis ir vaisiais iki sūrelių su želė gabaliukais, keptais migdolais ar karamele.

Pasitelkdami naujausias technologijas ir meistrų išmonę gamintojai konkuruoja, kas sukurs įdomesnį, originalesnio skonio sūrelį.

Dar vienas svarbus technologinis proveržis glaistytų sūrelių istorijoje įvyko prieš trejetą metų – 2015-aisiais, kai parduotuvių lentynose pasirodė pirmieji ir iki šiol vieninteliai tikru belgišku šokoladu aplieti sūreliai „Pasaka“.

Nors vis dar gajus mitas, kad visi sūreliai yra glaistyti šokoladu, iš tiesų tikru šokoladu aplieti sūreliai pradėti gaminti vos prieš keletą metų ir iki šiol yra daugiau išimtis nei taisyklė.

Daugelis jų vis dar glaistomi kakaviniu glaistu. Šie produktai skiriasi ne tik skoninėmis savybėmis, bet ir sudėtimi. Kakavinio glaisto sudėtyje nerasite pagrindinės šokolado sudėtinės dalies – kakavos sviesto.

Idėja aplieti varškės sūrelį tikru šokoladu kilo gerokai seniau. „Pieno žvaigždžių“ specialistų komanda dirbo ne vienus metus, atliko daugybę bandymų, vartotojų nuomonės tyrimų, konsultavosi su belgiško šokolado gamintojais, kol sukūrė naują technologiją, kaip varškės sūrelį aplieti tikru šokoladu.

Pasiekti, kad specialios grūdinimo procedūros metu kietinamas šokoladas įgautų reikiamų savybių, taptų traškus ir blizgus, išlaikytų skonį, buvo tikras iššūkis. Darbo rezultatas – itin aukštos kokybės varškės sūreliai „Pasaka“, aplieti traškiu, bet burnoje tirpstančiu belgišku šokoladu.

Jie pripažinti ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje. Tikru šokoladu aplieti sūreliai pelnė „Lietuvos metų gaminio 2016“ aukso medalį, Belgijoje sūreliai „Pasaka“ laimėjo „Superior Taste Awards“ apdovanojimą. Šį įvertinimą skyrė visos Europos maisto ekspertai.

Dabar atskirti sūrelį, aplietą šokoladu, nuo padengto kakaviniu glaistu nėra sudėtinga. Jei sūrelis tinkamai laikomas, jo šokolado sluoksnis bus traškus ir lengvai tirps burnoje, o ne minkštas kaip kakavinio glaisto.

Didžiuojasi suvaldę šokolado charakterį

Gžegožas Rogoža, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ generalinis direktorius

„Šokoladas yra labai įnoringas, išlaikyti traškią, blizgančią faktūrą – tikra meistrystė. Ne mažiau įnoringas ir varškės sūrelis, tad procedūra turi būti tokia, kad nenukentėtų abu produktai, – tiek varškės sūrelis, tiek šokoladas. Negaliu atskleisti visų gamybos paslapčių, tačiau mums pavyko. Didžiuojamės, kad išmokome suvaldyti šokolado charakterį ir pritaikyti jį prie varškės masės. Pagaminome pirmąjį varškės sūrelį, aplietą tikru belgišku šokoladu.“

Keisti rinkos įpročius – drąsus žingsnis

Eglė Kvaraciejūtė- Ivanauskienė , AB „Pieno žvaigždės“ rinkodaros projektų vadovė

„Pieno žvaigždės“ niekada nebijojo iššūkių. Idėja aplieti varškės sūrelį tikru belgišku šokoladu ir keisti rinkos įpročius bei nusistovėjusį kokybės standartą buvo tikrai drąsus žingsnis. Sutelkus kūrybines ir technologines pajėgas sukurta „Pasaka“ – desertinių pieno produktų grupė vertinantiems aukščiausią kokybę ir išskirtinį skonį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.