Studentės pyragus ir tortus giria visi, kas jų paragauja

„Mama visuomet gamino labai skaniai. Bet konditerijos gaminti ji nemėgsta. Tai aš šeimoje – toji tortininkė ir pyragininkė. Tai – mano stichija. Žinote, būna, mama sako: „Arba grįžusi kepsi pyragą, arba visai negrįžk namo iš mokslų Kaune, – balsu juokiasi kėdainietė Greta Vaičiurgytė (24), Kauno technikos kolegijos Automobilių techninio eksploatavimo specialybės trečiakursė.

Po paskaitų ir praktinių užsiėmimų garaže G.Vaičiurgytė mielai šeimininkauja virtuvėje.  <br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Po paskaitų ir praktinių užsiėmimų garaže G.Vaičiurgytė mielai šeimininkauja virtuvėje.  <br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Kakavinis tortas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Kakavinis tortas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Saldžiai rūgštus gintarinis varškės pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Saldžiai rūgštus gintarinis varškės pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Morengai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Morengai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (4)

Justina Šveikytė („Rinkos aikštė“)

Jan 8, 2018, 3:46 PM

Iš garažo – į virtuvę

Po paskaitų ir praktinių užsiėmimų garaže G.Vaičiurgytė mielai šeimininkauja virtuvėje. Maisto gaminimo malonumus mergina atrado dar būdama devynerių.

„Jeigu gerai prisimenu, pirmiausia išmokau kepti kotletukus... O jau netrukus kepiau ir pirmąjį savo obuolinį pyragą. Lengviausias buvo, –  šypteli mergina, laisvu laiku nuo mokslų, darbų, kuomet nepluša virtuvėje, dar ir koncertuojanti. – Šiandien pati gaminu viską. Ir mėsą, ir bulvių patiekalus, ir salotas, net naminius sušius. Viską. Ir, žinoma, tortus. 

Man labai patinka sūrus ir aštrus maistas, na o saldėsius dievina mano šeimyna. Taip, kad jeigu ir kepu pyragą ar tortą, juo pasimėgauju minimaliai – tik kad įvertinčiau, ar viskas pavyko, ar kitą kartą kokio ingrediento atsisakyti, o gal priešingai – ko nors pritrūko. Kaip ir minėjau, mama tortų nekepa, tiesiog nemėgsta to daryti. Gali bet ką kitą pagaminti ir puikiai, tik ne saldėsius. O štai močiutė tiesiog dievino pyragų kepimą. Greičiausiai iš jos tą meilę konditerijos gaminiams ir būsiu paveldėjusi.“

Ne kiekvienai duota

G.Vaičiurgytė neabejoja – kiekviena save gerbianti dailiosios lyties atstovė turėtų mokėti gaminti valgyti. 

„Tačiau laikai dabar tokie, kad daug ką gali įsigyti. Tad žmogus galbūt nei noro, nei gebėjimų maisto gaminimui neturi. Galbūt ir ne kiekvienai skirta... O jeigu maistą gamini be meilės jam – patiekalas, kad ir paprasčiausias, bus neskanus, –  tikina Greta. – O gaminant pyragus ir tortus reikia turėti daug kantrybės ir meilės. Kruopščiai išpopinti kiekvieną smulkmeną tiek kepant, tiek puošiant.“

Skaniausi – naminiai

Negali kilti nė diskusijos, kad naminiai gaminiai kur kas gardesni nei pirktiniai – tuo įsitikinusi G.Vaičiurgytė. 

„Aišku, pasitaiko, kad tenka įsigyti konditerijos gaminių, kuomet kur nors skubi arba natūraliai tiesiog užsimanai kažko „valdiško“. Bet dažniausiai šeimos prašymu iškepu naminį tortuką, ypač savaitgaliais. Mano akimis, naminiai gaminiai yra patys geriausi, – juokiasi Automobilių techninio eksploatavimo specialybės studentė. – Man patinka eksperimentuoti virtuvėje, nuolat išbandyti naujų kepinių receptus. 

Internete pasižiūrinėju receptų, pakeičiu sudėtį pagal save – ir kepu. Būna, ir pati prisigalvoju, susikuriu kokį receptą, dedu, kas papuola, na ir, žinokite, tikrai gardūs būna tokie mano eksperimentai.“

Pyragas – puiki dovana

G.Vaičiurgytė ne sykį draugams ir bendramoksliams yra dovanojusi savo kepinius sukaktuvių progomis. 

„Tai juk – puiki dovana. Rankų darbo gaminys yra pati didžiausia dovana, žinant, kiek meilės ir laiko įdedi į kiekvieną savo kūrinį, – šypteli mergina, kurios gaminius be didesnės progos nuolat ragauja ir vertina bičiuliai ir giminaičiai. – Oi, kiek daug maniškių jau degustavo mano konditerijos šedevrus... 

Kol kas blogo žodžio girdėti neteko. Na, kartais mama pabrėžia, kad vienas ar kitas pyragas per saldus, mat ji pati nėra didžiausia saldumynų mėgėja, bet seneliui, dėdei – tortas ir turi būti saldus!“

Muša į dubenį kiaušinį dainą traukdama

Balsu ir vėl užsijuokia G.Vaičiurgytė, paklausta, ar kepdama tortus, pyragus, keksiukus ir morengiukus, šiuos ji palepinanti savo lakštingalos balsu atliekamomis dainomis. 

„Vaje, koks geras klausimas! Kartais, ko gero, uždainuoju. Neatkreipiau dėmesio, matyt, jau nė pati nebepastebiu, kada dainuoju, – trukteli pečiais Greta. – Bet manau, kad su muzika kepami konditerijos gaminiai išties iškepa gardesni. Maistas – gyvas, jis jaučia energiją. Man apskritai skaniausi gaminiai pavyksta, kai juos kepu pailsėjusi ir su gera nuotaika.“

Saldžiai rūgštus gintarinis varškės pyragas

Reikės: 

200 g sausainių, 

100 g sviesto, 

1 indelio kondensuoto pieno, 

400 g varškės, 

indelio konservuotų ananasų, 

indelio konservuotų vyšnių, 

1 kiaušinio.

Gaminimas 

Sausainėlius sutrupiname kuo smulkiau. Sviestą išlydome ir sumaišome su sausainių gabaliukais. Formą, kurioje bus kepamas pyragas, ištepame riebalais.

Formos dugną išklojame sausainių ir sviesto mase. Beriame kubeliais pjaustytus ananasus ir vyšnias.

Varškę sumaišome su kondensuotu pienu ir išplaktu kiaušiniu, gautą masę dedame į kepimo formą, viršuje.

Kepame apie 40–50 min. orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje. Iškepus tortui jo paviršių pagardinti galima ir karamelės padažu.

Tiesa, galima rinktis ir kitokius konservuotus vaisius – abrikosus, mandarinus ar mangus.

Naminiai morengai: kantrybės prireiks, tačiau verta

Kadangi G.Vaičiurgytė kepa tortus, kuriems prireikia tik kiaušinių trynių, ji sugalvojo puikų būdą praktiškai panaudoti ir pastaruosius gamindama naminius morengus.

Reikės: 

5 kiaušinių baltymų, 

370 g cukraus, 

citrinų rūgšties.

Gaminimas 

Baltymai išplakami su cukrumi, beriama citrinų rūgštis. Ant kepimo popieriaus specialia forma suformuojami morengai. Kepti reikia ilgai, nes iš esmės kepimo procesas – tai sausainėlių džiovinimas. Užtrunka apie 3–4 valandas, kepama 70 laipsnių temperatūroje.

Kakavinis tortas, atrastas ant draugų vaišių stalo

„Su šiuo tortuku susipažinau prie šeimos draugų vaišių stalo. Nors pati nesu tamsiųjų tortų megėja, šis mane pakerėjo ir recepto paprašyti netrukau. Na, o dabar jis lanko visas mūsų šeimos šventes“, –  juokiasi G.Vaičiurgytė.

Biskvitui reikės: 

3 kiaušinių, 

200 g cukraus, 

200 g grietinės, 

200 g miltų, 

2 šaukštų kakavos, 

1 šaukštelio sodos.  

Viską išplakti ir supilti į skardelę. Kepti 180 laipsnių temperatūroje 20–30min., stebėti kepant.

Kremui reikės: 

200 g grietinės, 

200 g cukraus, 

2 šaukštų kakavos, 

200 g sviesto.

Gaminimas

Grietinę, cukrų ir kakavą virti 15 min., tada į puodą įdėti sviestą ir dar 5 min. pavirti.

Biskvitą atvėsinti, supjaustyti, kremą atšaldyti ir pertepti biskvito lakštus.

Pyrago viršų galima puošti cukraus pudra ir tirpintu šokoladu. Čia jau – fantazijos reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.