Plaukų stilistas draugus vaišina nekasdieniais patiekalais

Per televiziją vis dažniau grožio patarimus žarstančio ir laidų vedėjus bei dalyvius gražinančio plaukų stilisto Karolio Murausko (33 m.) aistra – maisto ruošimas. Vyrui ypač patinka jūrų gėrybės – jas ruošia pagal keliaujant sužinotus receptus.

 K.Murauskui labiausiai patinka ruošti jūrų gėrybes.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 K.Murauskui labiausiai patinka ruošti jūrų gėrybes.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Murauskas dažnai gražina laidų vedėjus ir dalyvius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Karolis Murauskas dažnai gražina laidų vedėjus ir dalyvius. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„TV antena“

Mar 22, 2018, 1:24 PM

Kaunietis grožio kūrėjas vertina austrių, omarų, aštuonkojų skonį, tačiau labiausiai jam patinka ruošti ir valgyti krevečių bei midijų patiekalus.

„Dažnai keliauju po Ispaniją, Italiją, Prancūziją – ten daugelis žmonių gyvenimo neįsivaizduoja be jūrų gėrybių. Tiesa, šiuos produktus dar labiau pamėgau lankydamasis Balkanų šalyse.

Adrijos ir Jonijos jūrų vandenyse gausu jūrų gėrybių, o Juodkalnijos, Albanijos, Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos virtuvės meistrai moka jas labai skaniai paruošti“, – pasakojo K.Murauskas.

Karoliui patiko iš pirmo žvilgsnio netikėti deriniai. Pavyzdžiui, Kroatijoje jis paragavo krevečių, gardintų brangiausiu pasaulyje prieskoniu šafranu.

Taip pat mėgavosi su labai aštriais pipirais marinuotomis krevetėmis, patiektomis su egzotiniais vaisiais: sultingais mangais, ličiais. O jūrų sraiges Juodkalnijoje valgė virtas žalių pomidorų ir anyžių padaže.

„Kai kurie kavines ir jūrų gėrybių parduotuves turintys Balkanų šalių gyventojai mielai pasidalijo krevečių, midijų ir net jūrų sraigių ruošimo receptais.

Pagal juos jūrų gėrybes ruošiu ir savo virtuvėje“, – sakė K.Murauskas.

– Kaip dažniausiai ruošiate jūrų gėrybes?

– Man patinka eksperimentuoti. Todėl jas kepu keptuvėje, verdu, čirškinu ant žarijų, troškinu, marinuoju, ruošiu užtepėles.

Norėčiau išmokti gerai rūkyti jūrų gėrybes – tokių teko ragauti keliaujant. Tikiuosi, perprasiu ir šį jų ruošimo būdą.

– Lietuva negali pasigirti jūrų gėrybėmis. Ar mūsų parduotuvėse randate kokybiškų produktų?

– Žinoma. Specializuotose parduotuvėse ir net prekybos centruose galima rasti aukštos kokybės jūrų gėrybių, žuvų.

– Ką svarbiausia žinoti ruošiant jūrų gėrybių patiekalus?

– Jūrų gėrybės greitai genda, todėl įsigyjant svarbu įsitikinti, kad yra šviežios. Tai lengviausia nustatyti pasitelkiant uoslę, ypač kai kalbame apie austres, midijas ar šukutes.

Prekyvietėse galima rasti išlukštentų, termiškai apdorotų ir šaldytų midijų ar šukučių – jos ne taip greitai genda, bet man skaniausi iš šviežių atvėsintų moliuskų paruošti patiekalai.

Todėl, tarkime, šviežias midijas reikia ruošti kuo greičiau.

– Kokiu jūrų gėrybių patiekalu dažniausiai nustebinate namiškius ir svečius?

– Vieno neturiu, nes net ir išbandydamas virtuvės meistrų pasiūlytus receptus mėgstu eksperimentuoti.

Šeimos nariai ir bičiuliai puikiai vertina mano keptas tigrines krevetes, su įvairiais vaisiais, makaronus, paskanintus midijomis ir krevetėmis.

Dažnai verdu sriubas. Pastebėjau, kad greičiausiai suvalgoma kroatiška krevečių sriuba su kokosų pienu ir grietinėle, skaninta mangų gabalėliais ir žolelėmis.

Lietuvoje šviežių jūrų sraigių dar neaptikau (knietėjo išmėginti Juodkalnijoje sužinotą žalių pomidorų ir anyžių padažą), todėl nutariau vietoj jų troškinti midijas – valgis buvo išskirtinio skonio.

– Gal turite ypatingą savo sukurtą patiekalą?

– Kartą draugus tikrai nustebinau midijų, krevečių ir rūkytos šoninės sultiniu. Jį patiekiau pagardintą juodaisiais pipirais ir grietinėle.

Skonis buvo puikus, bet svečiai sunkiai atspėjo, iš ko jis išvirtas.

Krevečių sriuba su kokosų pienu

Reikės: 500–600 g karališkųjų krevečių, 250 ml grietinėlės, 250 ml kokosų pieno, 1 mango, druskos, Provanso žolelių mišinio, šakelės šviežių rozmarinų ir krapų, šlakelio citrinų sulčių, 2–3 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 didelių česnakų.

Česnakus susmulkinkite, suberkite į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol maloniai pakvips. Sudėkite krevetes ir pakepinkite, kol jos paraus, tuomet apšlakstykite citrinų sultimis.

Į puodą supilkite grietinėlę, kokosų pieną, sudėkite kubeliais pjaustytą mangą, rozmarinų ir krapų šakeles ir apkeptas krevetes. Virkite 3–5 minutes.

Patiekite su šilta česnakine bandele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.