Daugelio pamėgtas tradicinės silkės receptas keliauja iš kartos į kartą

Labūnavoje gyvenanti Rita Kučiauskienė šeimininkauti mokėsi iš savo mamos. Dukros žodžiais, jos mama tikrų tikriausia šeimininkė buvo, sočiais ir gardžiais patiekalais savo vaikus džiuginusi net ir jiems išėjus gyventi iš tėvų namų.

Labūnaviškė Rita Kučiauskienė, išbandžiusi aibę įvairiausių patiekalų, dar ir dabar nepamiršta senųjų tradicijų, mamos silkės recepto, kurį šeimininkė jau spėjo perduoti ir savo dukrai.<br> D.Borodinaitės nuotr.
Labūnaviškė Rita Kučiauskienė, išbandžiusi aibę įvairiausių patiekalų, dar ir dabar nepamiršta senųjų tradicijų, mamos silkės recepto, kurį šeimininkė jau spėjo perduoti ir savo dukrai.<br> D.Borodinaitės nuotr.
Labūnaviškė Rita Kučiauskienė, išbandžiusi aibę įvairiausių patiekalų, dar ir dabar nepamiršta senųjų tradicijų, mamos silkės recepto, kurį šeimininkė jau spėjo perduoti ir savo dukrai.<br> D.Borodinaitės nuotr.
Labūnaviškė Rita Kučiauskienė, išbandžiusi aibę įvairiausių patiekalų, dar ir dabar nepamiršta senųjų tradicijų, mamos silkės recepto, kurį šeimininkė jau spėjo perduoti ir savo dukrai.<br> D.Borodinaitės nuotr.
 Bananinis pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Bananinis pyragas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Tradicinė silkė.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Tradicinė silkė.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (4)

Džestina Borodinaitė, „Rinkos aikštė“

2018-06-06 18:55

Tikriausiai dėl to ir labūnaviškė, išbandžiusi aibę įvairiausių patiekalų, dar ir dabar nepamiršta senųjų tradicijų, mamos silkės recepto.

Kaip nebūtų keista, bet iš kartos į kartą perduodamą silkės receptą jau išmoko ir Ritos dukra. Tradicijos nenutraukusi ir sukaupta patirtimi besidalijanti su dukra Rita sutiko plačiau papasakoti ne tik apie šeimoje puoselėjamus tradicinius valgius, bet kartu pristatyti ir kitus dažniausiai jos virtuvėje gimstančius patiekalus.

Stengiasi suspėti

Virtuvėje pasisukioti mėgstančiai Ritai nei idėjų, nei noro gaminti kol kas nepritrūksta. Kaip tikina pašnekovė, labiausiai šiuo metu jai stinga tik laiko, kuris, pasak labūnaviškės, su metais lekia vis greičiau.

„Daugiau kaip trisdešimt metų dirbu muzikos mokytoja Labūnavos vaikų darželyje. Taip pat jau dešimt metų esu ir Kėdainių kultūros centro Labūnavos skyriaus vadovė. Kartu su vyru Algiu užauginome du vaikus, subūrėme Labūnavos kaimo kapelą. Veiklos visą gyvenimą išties netrūksta, bet visur suspėju: ir darbe, ir šeimoje, ir net virtuvėje pasisukioti. Nors laiko gaminimui skiriu mažiau nei anksčiau, tačiau virtuvės neapleidžiu“, – apie nepastebimai bėgantį laiką ir savo veiklas gyvenime pasakoja Rita.

Tradicijų nepamiršta

Ir pyragus, ir tortus, ir mėsiškus bei kitokius šeimos pamėgtus patiekalus ruošiančiai labūnaviškei maisto gaminimas tapęs aistra.

Įvairiausių naujovių išbandžiusi Rita neslepia, jog iki šiol dar nėra pamiršusi ir tradicinių iš mamos perimtų patiekalų receptų. Vienas jos ir visos šeimos mėgiamiausių – marinuota silkė.

„Dar ir dabar prisimenu gardžius mamos patiekalus. Kai su šeima nuvažiuodavome jos aplankyti, mama visada pasitikdavo mus su tradicinėmis vaišėmis: bulvių plokštainiu su kiaulės kojomis, kurį kepdavo ir prieš mums atvažiuojant visą naktį laikydavo iškūrentoje krosnyje, bei namine silke, be kurios nė vieno šventinio stalo dabar neįsivaizduoju ir aš pati.

Noriai savo svečius taip paruošta silke vaišina ir mano dukra, kuriai ir pačiai tik tokia silkė mėgiamiausia. Mat ji nelabai mėgsta patiekalų iš silkės ar žuvies, bet šią tradicinę silkę ji valgo su malonumu.

Tai labai paprastas, greitai paruošiamas, bet kartu ir neįprastas silkės receptas. Visi, kas ragavo ir palaipsniui sužinojo būtent tokios silkės receptą, tikina, kad iki tol nėra nieko panašaus girdėję.

Įdomiausia tai, jog taip paruoštą silkę maistiniame indelyje galima išlaikyti net iki mėnesio, todėl šventėms esu pratusi pasiruošti jos iš anksto.

Kas svarbiausia, ilgiau pastovėjusi silkė tampa dar skanesnė: pagal šį receptą ruošiama silkė išeina kieta, saldžiarūgštė skonio“, – apie mėgiamiausią iš mamos perimtą patiekalo receptą pasakoja Rita ir pabrėžia, jog nesvarbu, kad šeimininkės vyras paprasto, tradicinio lietuviško maisto mėgėjas, tačiau šeimoje ragaujami ir kitokie, kiek įmantresni valgiai.

Nudžiugina vaikai

„Dažniausiai eksperimentais mus su vyru nudžiugina sūnus, gyvenantis Anglijoje. Galbūt iš manęs bent iš dalies perėmęs tą pomėgį maisto gaminimui jis irgi nevengia pasisukioti virtuvėje, o kartais skambina ir klausia, kaip pagaminti kokį nors patiekalą taip, kaip aš tai dariau namuose, reiškia nepamiršta mamos virtuvės.

Todėl kai tik nuvažiuojame aplankyti sūnaus su šeima arba kai jie atvyksta pas mus, visada ragaujame jo ypatingųjų patiekalų.

O prigamina visko: paruošia patiekalus su jūros gėrybėmis, ir puikius steikus kepa, ir labai mėgsta palepinti mus įvairiausiais griliniais patiekalais bei skaniais sušiais. Ir ne tik puikiai gamina, bet kartu su žmona pasirūpina viskuo: gražiu stalo padengimu, serviravimu.

Džiugu, jog net ir vyresnioji anūkėlė Estera, kuriai dar tik 8 metai, jau pamėgo sukiotis virtuvėje ir mokosi maisto gaminimo paslapčių iš savo tėvelių, o kai atvyksta į svečius, padeda močiutei ir tešlą kibinams iškočioti, ir kalėdinių meduolių visą kalną prikepti. Šauni pagalbininkė.

Taip pat labai džiaugiuosi ir jaunesniąja dukra, kuri nors ir gyvena Kaune, bet su vyru labai dažni svečiai mūsų namuose ir, aišku, pagrindiniai mūsų pagalbininkai. Be to, dukra atvažiuoja ne tik mūsų aplankyti. Ji čia, Labūnavoje, groja smuiku bei dainuoja mūsų kapeloje.

Pastebėjau, jog ir jai maisto gaminimas tapo nesvetimas. Kol gyveno pas mane, reta viešnia virtuvėje buvo. O va dabar išmoko ir tortus kepti, ir silkę daryti, ir kitokius patiekalus ruošti“, – apie vaikų gaminimo ypatumus kalba Rita.

Renkasi paprastus receptus

Paskutiniu metu labiausiai pyragų ar kitokių gardėsių kepimu susidomėjusi Rita su šypsena veide prisimena laikus, kai prieš didžiąsias metų šventes per naktį iškepdavo net penkiolika ar dvidešimt tortų.

„Pyragus bei tortus kepu nuo pat jaunystės iki šiol. Saldėsių kepimu susidomėjau pirmiausia gal dėl to, jog anksčiau parduotuvėse ar kepyklose tokio didelio pasirinkimo, kokį turime dabar, tikrai nebuvo. Pamenu, buvo laikai, kai tortais aprūpindavau visą Labūnavą.

Dabar, aišku, to nebedarau, bet sau iškepu visada. Kepdama pyragą ar tortą stengiuosi rinktis paprastus, greitus receptus, aišku, atsižvelgdama į tai, ką mėgsta mano šeima, į tai, kuo būtų galima pavaišinti koleges darbe ar atvykusius vaikus.

Mūsų šeimos pamėgtą bananinio pyrago receptą gavau iš vyro brolienės Rūtelės. Šiek tiek patobulinusi receptą dabar turiu nuostabų pyrago variantą. Tačiau net ir puikų receptą atradusi, dažnai jį koreguoju pagal situaciją: jei neturiu bananų, kepu tokį patį su obuoliais – pyragas tas pats, o skonis kitoks.

Tačiau, man asmeniškai, geriausias šio pyrago derinys – su bananais, kriaušėmis ir spanguolėmis“, – apie pomėgį kepti pyragus ar kitokius saldėsius pasakoja šeimininkauti mėgstanti Rita.

Tradiciniu, iš mamos perimtu, silkės bei greitai paruošiamu ypatingo skonio bananų pyragu Rita Kučiauskienė nori pasidalinti ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Tradicinė mamos silkė

Reikės: 800 g natūralios silkės arba silkės filė, 8 šaukštų cukraus pudros, 2 kupinų šaukštelių citrinų rūgšties, 5–6 svogūnų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus. Rita patikina, kad mėgstančios cinamoną šeimininkės, ruošdamos silkę, gali panaudoti ir šio prieskonio šaukštelį.

Gaminimas: svogūnus supjaustyti griežinėliais. Cukraus pudrą sumaišykite su citrinos rūgštele. Cukraus pudros ir citrinos rūgštelės mišinyje apvoliokite visus supjaustytos silkės gabalėlius.

Tada sluoksniuokite: dėkite sluoksnį svogūnų, ant jų sluoksnį silkės, vėl svogūnų, tada silkės ir taip, kol susluoksniuosite visą silkę. Ant susluoksniuotos silkės užpilkite alyvuogių aliejaus. Skanaus!

Bananinis pyragas

Reikės: 4 kiaušinių, 1,5 stiklinės cukraus, 300 g sviesto, 2 kupinų stiklinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, šaukštelio vanilinio cukraus, 3 bananų, kriaušės, saujos spanguolių.

Gaminimas: kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą. Dar šiek tiek paplakite. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius.

Viską gerai išmaišykite. Pyrago tešla turi gautis minkštoka. Galiausiai sudėkite smulkiais gabalėliais pjaustytus bananus, susmulkintą kriaušę ir suberkite spanguoles. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinkite.

Norėdama kiek išskirtinesnio pyrago skonio Rita kepinio viršų apšlaksto iš citrinos sulčių ir cukraus pudros pasiruoštu saldžiarūgščiu glajumi. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.