Kulinaras žino daugiau nei šimtą būdų, kuo paskaninti bulvinius blynus

Aplodismentai, ponai ir ponios, juk kalbame apie bulves! Šias daržoves nacionalinėmis gali pavadinti labai daug tautų – gyvenančių ir šalia, ir už jūrų marių. Juk bulvės yra kilusios iš Amerikos žemyno.

 Bulviniai blynai su kiaušiniu ir lašiša.<br> VMG nuotr.
 Bulviniai blynai su kiaušiniu ir lašiša.<br> VMG nuotr.
 VMG nuotr.
 VMG nuotr.
„Virk akademijos“ projekto mokytojai (iš kairės): E.Monkevič, P.Janušas ir A.Ivanauskas mokys kulinarijos paslapčių.<br> VMG nuotr.
„Virk akademijos“ projekto mokytojai (iš kairės): E.Monkevič, P.Janušas ir A.Ivanauskas mokys kulinarijos paslapčių.<br> VMG nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rima Aukštuolytė, „Lietuvos rytas“

2018-07-17 15:51, atnaujinta 2018-07-17 16:12

Lietuvą bulvės pasiekė tik šiek tiek vėliau, nei jos atkeliavo į Europą, bet iš pradžių jos nebuvo auginamos maistui. Tik nuo XIX amžiaus žaibiškai paplito ir smogė visa jėga taip, kad dabar net cepelinų tauta mus vadina.

Todėl ėmėmės iššūkio jums parodyti dar neatskleistas šių daržovių savybes.

Bandymai su bulviniais blynais 

Kokių tiktai blynų nebūna: tarkuotų smulkiai ar stambiau, mažų, didelių, su pienu ir be jo, su miltais ir be jų, su sūriu, džiūvėsėliais, kitomis daržovėmis.

„Nuo vaikystės prisimenu momentą, kai iš šviežių bulvių kepdavome blynus ir, kabindami grietinę šaukštais, valgydavome. Manau, kad tuo metu ir atsirado noras atrasti kuo daugiau bulvinių blynų receptų.

O dar buvau iš tų vaikų, kurie, pamatę bulvių tešlą, nepraleisdavo progos paišdykauti, pavyzdžiui, įtarkuoti citrinos žievelės ar įmesti šalavijo lapelio.

Po tokių eksperimentų mano receptų kolekcijoje atsirado daugiau nei 100 būdų bulviniams blynams paruošti!“ – patikino Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) idėjinis lyderis ir edukacinio projekto „VirK akademija“ sumanytojas.

Be to, Alfas turi tradiciją, apie kurią žino visi jo draugai, – kasmet per savo gimtadienį patiekti bulvinių blynų.

„Galiu išduoti, kad šią liepą gimtadienio bulvinių blynų receptus įkvėps konkreti šalis, kurioje apie bulvinius blynus niekas nežino“, – juokėsi A.Ivanauskas, 34-ąjį gimtadienį švenčiantis liepos 14-ąją. Gimtadienio bulviniais blynais jis žadėjo pasidalyti savo „Instagram“ paskyroje.

Žinoma, šiais visuotinio sveikatinimosi laikais galima sakyti, kad bulvinius blynus valgyti nesveika, tačiau žinomas kulinaras nepažįsta žmonių, kuriems bulviniai blynai nepatiktų.

Juk nuodėmių yra tokių, kurias kartais verta daryti, nes jos suteikia džiaugsmo. Pavyzdžiui, būtina paragauti šviežių bulvių blynų, kuriais galima pavaišinti ir svečius iš užsienio.

Bulvės pamaitins ir vegetarus 

„Vegetarišku būdu ruošiamos bulvės iš principo nesiskiria nuo visavalgių bulvių patiekalų – tiktai spirgučių dėti jau nevertėtų“, – pajuokavo virtuvės vadovas Paulius Janušas, VMG studijos vadovas ir „VirK akademijos“ projekto mokytojas.

Dažniausiai vegetarai bulves gardina sviestu, sūriu arba kiaušiniais, ypač jei kalbame apie ispanišką tortiliją, kuri gaminama tiesiog iš bulvių, svogūnų ir kiaušinių.

„Bet veganiškai ruošiamų bulvių sviestu jau nepagardinsime – šį produktą reikia keisti kokosų arba geru alyvuogių aliejumi, taip pat tinka rapsų aliejus, jeigu norisi neutralesnio skonio“, – aiškino P.Janušas.

Tiesa, iš bulvių ruošiant vegetariškus patiekalus galima naudoti ir margariną, kuriame nėra gyvulinės kilmės produktų, tačiau ryškaus papildomo skonio jis nesuteiks.

Vienas populiariausių receptų yra „patatas bravas“, atkeliavęs iš Ispanijos.

Šis patiekalas ruošiamas iš keptų bulvių kubelių ir patiekiamas su naminiu pomidorų arba paprikų padažu.

„Norintiems brandinto sūrio skonio ant bulvyčių rekomenduočiau pasigaminti veganišką parmezaną iš anakardžių riešutų, maistinių mielių dribsnių ir žiupsnelio geros druskos“, – patarė virtuvės vadovas.

Naujas projektas padės tobulėti visiems

Edukacinis projektas Virkakademija.lt – tai vaizdo projektas visiems, kurie nori patobulinti savo maisto gaminimo įgūdžius, išmokti gaminti paprastai, greitai ir įveikti visas kulinarines baimes virtuvėje.

Nesvarbu, kur ir su kuo esate, prie projekto „VirK akademija“ platformos galite nemokai jungtis ir tobulėti bet kuriuo metu.

Traškūs bulviniai blynai su lašiša ir kiaušiniu

Reikės (2–3 asmenims):

4–5 vidutinio dydžio miltingų bulvių,

nedidelio gumbelio saliero,

1 nedidelio svogūno,

1 skiltelės česnako,

1 kiaušinio,

1 šaukštelio druskos,

1 šaukštelio džiovintų mairūnų,

aliejaus (kepti),

1–2 šaukštų miltų, jei naudosite labai jaunas bulves,

kiaušinių,

rūkytos arba sūdytos lašišos griežinėlių (patiekti).

Tarkiams paruošti užtruksite apie 20 minučių. Tiek pat laiko skirkite blynams kepti. Bulves sutarkuokite bulvine arba kiek stambesne tarka. Palikite masę 5–7 minutėms, kad nusistovėtų skystis, ir jį nupilkite. Sutarkuokite salierą, svogūną ir česnaką. Sumaišykite kartu su bulvių mase.

Įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir mairūnus, viską išmaišykite. Stipriai įkaitinkite mažą keptuvę, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir dėkite tešlą šaukštu į keptuvę. Kepkite blynus per visą keptuvės dydį įkaitintame aliejuje. Bet pirmiausia pabandykite išsikepti vieną mažą sklindį – jei jis subyra, įmaišykite į tešlą miltų. Vis dėlto be miltų sklindžiai skanesni.

Iškepusius blynelius trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus. Iškepkite kiaušinį taip, kad liktų skystas trynys. Ant blynelio uždėkite šaltai rūkytos lašišos griežinėlį, keptą kiaušinį ir papuoškite žalumynais.

A.Ivanausko patarimai, kaip paskaninti bulvinius blynus

Kepant įdėti šoninės gabaliukų.

Sumaišyti bulvių tarkius su batatais.

Kepant įdėti šalavijų lapelių.

Įtarkuoti obuolį, kuris bulvių tarkiams suteiks papildomo drėgnumo, ir paskaninti keliais žiupsneliais cinamono.

Kepant įdėti rozmarinų šakelių ir smulkių vištienos filė gabalėlių.

Paskaninti tarkius kietuoju sūriu ir česnaku.

Bulvinių blynų padažui galima rinktis:

trintą avokadą su varške, pagardintą citrina, druska ir pipirais;

trintą kastinį su varške ir smulkintomis šviežiomis žolelėmis;

smulkiai kapotus šviežius pomidorus su svogūnais, krapais ir silke;

grūdėtąją varškę su kapotais agurkais ir bazilikais;

varškę, keptus baklažanus ir granatų sėklas;

grietinę, sumaišytą su trupučiu krienų, kapotu virtu liežuviu ir šiek tiek žirnelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.