Pasiruoškite netikėtiems atradimams: tokios arbatos dar neragavote

Spalvingo maisto mada pastaraisiais metais džiugina visą Europą. Šiandien šalia juodų ledų ir žalių pyragų jau galima svečius pavaišinti ir netikėtų spalvų arbata. 

 Spalvotos arbatos.<br> Organizatorių nuotr.
 Spalvotos arbatos.<br> Organizatorių nuotr.
 Arbata su auksu.<br> Organizatorių nuotr.
 Arbata su auksu.<br> Organizatorių nuotr.
 Spalvotos arbatos.<br> Organizatorių nuotr.
 Spalvotos arbatos.<br> Organizatorių nuotr.
 Mėlynoji arbata.<br> Organizatorių nuotr.
 Mėlynoji arbata.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 15, 2018, 10:54 AM, atnaujinta Dec 15, 2018, 10:59 AM

Sekantiems naujausias madas šį sezoną siūloma ir aukso dulkėmis puoštų, ir spalvas keičiančių arbatų. 

Spalvos virtuvėje visuomet buvo svarbios: juk pirmiausia patiekalo paragaujame akimis.

Pastaraisiais metais jaučiamos dvi spalvų maiste tendencijos: pirmoji – kuo egzotiškesnės, maistui neįprastos, stebinančios spalvos, antroji – spalvos, gautos iš natūralių, augalinių dažiklių. 

Auksu puošta arbata patenka į pirmąją kategoriją. Užplikyta arbata žėri ir laužia šviesos spindulius, todėl patartina ją ruošti stikliniame inde. „Atrodys lyg nakties dangus, sutalpintas  į arbatinį“, – poetiškai komentuoja „Skonis ir kvapas“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas. Tokiam efektui išgauti naudojamas specialus konditerinis dažiklis.

Pasak Audriaus, tokios arbatos ypač tinka šventiniam laikotarpiui, kai norisi puošnesnio stalo ar ypatingos kalėdinės dovanos.

Dažnai kaip natūralūs dažikliai naudojami arbatiniai augalai. Raudonosios arbatos – siauralapio raibsteglio (rooibos) lapelių ar kinrožės žiedų – mums pažįstamos nuo seno, prie smaragdo žalumo – pavyzdžiui, mačios arbatos jau beveik spėjome priprasti, o štai mėlynos arbatos tikriausiai dar negėrėte. 

Prieskoninė mėlynoji arbata – visiškai natūralus produktas, kai gėrimas neįprastu spalvų deriniu nudažomas augalais. 

Pasak A.Žilinsko, prieskoninės arbatos – indiška tradicija. Būtent iš ten kilęs juodosios arbatos su pienu ir prieskoniais – „masala chai“ – receptas. Kiekvieni namai turi savo prieskonių mišinį šiai arbatai, o dažnai ir slaptą ingredientą. 

Mėlynosios arbatos slaptuoju ingredientu tampa mėlynosios balnapupės (mėlynojo žirnio) žiedai. Šie Pietryčių Azijos augalai tradiciškai naudojami gėrimams ir maistui suteikti neįprastą mėlyną spalvą. 

Egzotinės prieskoninės arbatos sudedamosios dalys derintos pagal Ajurvedos tradiciją, o mėlynieji žiedai šioje sistemoje pripažįstami kaip priešdepresinė, raminanti priemonė, stiprinanti atmintį ir kitas kognityvines funkcijas, silpninanti streso poveikį.

Ruošdami egzotinę arbatą galite gauti net keturių skirtingų spalvų gėrimus. Užplikyta arbata bus skaisčiai mėlyna, bet jei prieskonius keletą minučių pavirsite, ji ne tik įgaus ryškesnio, aštresnio skonio, bet ir sodresnės, tamsesnės spalvos. Įpilkite į šią arbatą pieno, ir gausite švelnų kūdikiško žydrumo gėrimą.

Įspūdingiausius pokyčius stebėsite į šią arbatą įpylę rūgštelės: įlašinus citrinos sulčių, gėrimas virs violetiniu, o įpylus kinrožės arbatos – skaisčiai raudonu. Ruoškite stikliniame inde, kad galėtumėte mėgautis pamažu kintančia spalva. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.