Savamokslė kulinarė iš Vilniaus sužavėjo gurmanus toli už Lietuvos ribų

Turbūt nedaug pasaulyje yra žmonių, kurie nemėgtų blynų. Kai kurie juos galėtų valgyti nors ir kasdien, nes šių kepinių įvairovė didelė. Blynai, pasirodo, gali būti ir šventinis skanėstas, jeigu iš jų pagaminsite tortą. 

 Augindama vaikus Justina rado puikią veiklos nišą – rašo tinklaraštį lietuvių ir anglų kalbomis, dėl to sulaukė net tarptautinio pripažinimo.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
 Augindama vaikus Justina rado puikią veiklos nišą – rašo tinklaraštį lietuvių ir anglų kalbomis, dėl to sulaukė net tarptautinio pripažinimo.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
Maisto tinklaraštininkė J.Ramanauskienė blynus dažnai kepa pusryčiams, nes jie – mėgstamas šeimos patiekalas.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
Maisto tinklaraštininkė J.Ramanauskienė blynus dažnai kepa pusryčiams, nes jie – mėgstamas šeimos patiekalas.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
Justina blynų tortą praėjusioms Užgavėnėms darė ilgėdamasi vaikystės.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
Justina blynų tortą praėjusioms Užgavėnėms darė ilgėdamasi vaikystės.<br>J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
J.Ramanauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 9:16 PM

Kulinarijos tinklaraštininkė Justina Ramanauskienė (35 m.) blynus dažniausiai kepa savaitgalio pusryčiams, nes jie – mėgstamas šeimos patiekalas, niekada nepabostantis.

O blynų valgymo didžioji pertrauka įprastai būna tik vasarą, kai šiltą rytą norisi lengvesnio ir gaivesnio maisto – vaisių, uogų ar jogurto.

Kaip namiškių apetitą sužadinti blynais? Juos Justina neretai kepa ne tik iš kvietinių, bet ir grikių miltų. Šeimininkė netgi susimala avižų dribsnių ir iš jų ruošia blynų tešlą. Ji kviečių miltus maišo su ryžių.

Pusryčių patiekalas gali būti vis kitoks keičiant ne tik miltus, bet ir kitas sudedamąsias dalis. Didžiausia blynų įvairovė laukia rudenį sunokus daržo ir sodo gėrybėms.

Į blynų tešlą šeimininkė įtarkuoja obuolį, moliūgo ar cukinijos. Net tris rytus galima mėgautis trijų skonių blynais!

Tinklaraščio „Sugar to Dust“ autorė blynams kepti ne visada naudoja kiaušinius – tešloje juos puikiai pakeičia trinti bananai ar tarkuoti obuoliai. Valgydamas neatskirsi, ar į tešlą buvo įmuštas kiaušinis, nes bananiniai ar obuoliniai blynai taip pat būna gelsvi ir nelabai minkšti.

Kad blynai būtų puresni, šeimininkė į tešlą įpila kefyro arba pasukų, kepimo miltelių arba valgomosios sodos. Tik iš mielinės tešlos Justina nėra bandžiusi kepti blynų, nes nemėgsta patiekalų, kuriuose yra mielių.

Dažnai blynus kepanti J.Ramanauskienė jau pajuto, kad kepimo procesas vargina, nes reikia ilgai stovėti prie keptuvės, o kepiniai suvalgomi greitai.

„Ruošimo procesas trunka keturis kartus ilgiau nei laikas, per kurį suvalgai patiekalą. Tai paprastas valgis, kurio nesureikšminu. Juk tai – ne kokia nors įdaryta višta ar antis“, – pasakojo maisto tinklaraštininkė.

Kartais Justinai tenka apgauti abu vaikus, kurie mėgsta pasimaivyti ir sako, kad nevalgo blynų su cukinijomis. Mama patikina, kad tai blynai su obuoliais, ir vaikai juos suvalgo.

Kad cukinijų ar moliūgų blynai nebūtų patižę, šias daržoves sutarkavus stambia tarka reikėtų nusunkti sultis. Tuomet blynus lengviau kepti ir iškepę jie nebūna tokie šlapi.

Žiemą J.Ramanauskienė kepa sunkesniais vadinamus miltinius blynius ar lietinius. Per Užgavėnes dažniausiai taip pat šeimai patiekiama storų miltinių blynų. Juk svarbu, kad jie būtų sotūs ir pavalgius atsirastų jėgų žiemai iš kiemo išvaryti.

Į visų blynų tešlą šeimininkė įberia truputį druskos ir cukraus. Ne veltui tinklaraštis pavadintas „Sugar to Dust“ (lietuviškai – „Cukrus pabarstyti“).

Be to, šeimininkei nesinori, kad patiekalas būtų prėskas.

Blynai turi būti skanūs, bet ir ne per saldūs. Juk jie dažnai valgomi su uogiene. Prie kai kurių blynų tinka grietinė.

Tačiau smaližiai neatsisakytų ir blynų torto su maskarponės kremu bei sūdyta karamele. Tokio skanėsto receptą prieš metus sukūrusi J.Ramanauskienė net pati stebėjosi, kodėl ryžosi išbandyti. Juk blynai – ne biskvitas, todėl pertepus lietinius kremu jie tvirtai nesulimpa, pertepimas nesusigeria.

Pjaustyti ir valgyti šį tortą nėra labai patogu, nes gardžiu kremu sutepti lietiniai nori atsiskirti, net pabėgti iš lėkštės!

Justina tokį tortą pernai Užgavėnėms darė ilgėdamasi vaikystės. Kai būdama paauglė pirmąkart pabandė padaryti blynų tortą ir jis nepavyko, sukūrus šeimą vėl kirbėjo noras atkurti to paties skanėsto receptą ir jį gerai paruošti.

Tortas buvo valgomas, bet daugiau jo nedarysiu ir kitiems nepatarsiu, nebent žmonės yra labai smalsūs ir turi daug kantrybės“, – tikino tinklaraštininkė.

Blynų tortas įspūdingai atrodo nuotraukose, tai – pagyrimas Justinai. Tačiau torto paragavusi šeimininkė daugiau bandymų su blynais ir kremais nedarys.

Jai blynai yra blynai, o tortas – desertas. Vilnietė labiau mėgsta valgyti vieną blyną, o ne daug sluoksnių.

Nors blynų tortai populiarūs Vokietijoje, Skandinavijos šalyse, lietuvė neabejojo, kad tie skanėstai įspūdį daro dėl išskirtinės išvaizdos.

Skonio atžvilgiu blynų tortas su karamele – gardus, bet J.Ramanauskienė patartų lietinius pasigaminti porcijomis su tuo pačiu kremu ir būtų patogiau valgyti nei pjaustyti didžiulį skanėstą.

„Pasitelki fantaziją ir išsikepi įvairiausių blynų. Tai nėra susiję su bandymu gyventi sveikiau ar vaikytis mitybos madų.

Nors mano vyras netoleruoja glitimo, dėl to savo gyvenimo per daug nekeitėme, sugebėjome prisitaikyti.

Kartais iškepu tokių blynų, kokius ir jis galėtų valgyti, bet niekas manęs nespaudžia to daryti. Vaikai maistą, kuriame yra glitimo, toleruoja gerai. Aišku, stengiamės baltų miltų, kaip rekomenduojama, mažiau naudoti“, – patikino buvusi archeologė J.Ramanauskienė, kuriai motinystės atostogos padiktavo idėją rašyti maisto tinklaraštį ir fotografuoti skanėstus.

Tad augindama vaikus moteris rado puikią veiklos nišą – rašo tinklaraštį lietuvių ir anglų kalbomis, dėl to sulaukė net tarptautinio pripažinimo.

J.Ramanauskienės receptai ir nuotraukos buvo pastebėtos Jungtinėse Amerikos Valstijose leidžiamo kulinarijos žurnalo bei vieno britų portalo.

Taip Justina su lietuviška virtuve supažindino gausią amerikiečių ir britų skaitytojų auditoriją. Dabar ji yra kulinarijos vedlė sekėjams ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

„Netikėta, tačiau smagu. Nesiekiau tos sėkmės“, – tikino kukli moteris.

J.Ramanauskienės tinklaraštis atsirado iš šeimos poreikių, o virtuvė tapo jos kūrybos studija, kurioje sukurtais skanėstais lepinami vyras ir du vaikai.

Justinos šeima – trijų sostinių vardus nešiojantys artimieji: sutuoktinis verslininkas Vilnius (42 m.), dukra Sofija (7 m.) ir sūnus Paris (4 m.).

Vilniuje gimęs Vilnius šiuo vardu buvo pavadintas jo motinos dėdės garbei. Kai Justina ir Vilnius susilaukė dukters, Sofijos vardą jai davė dėl gražaus skambesio bei reikšmės. Tai – graikų kalbos žodis, lietuviškai reiškiantis išmintį.

Tik gimus antram vaikui tėvai ieškojo kokią nors sostinę reiškiančio vardo, nes ketino tęsti šeimos vardų tradiciją.

Juk pirmoji atžala, nors ir atsitiktinai, buvo pavadinta taip, kaip vadinama Bulgarijos sostinė.

Tad sūnus gavo Prancūzijos sostinės vardą, rašomą originalo kalba. Be to, Paris – antikinės graikų mitologijos personažas, sukėlęs Trojos karą.

Pasak legendos, dešimt metų trukusį karą sukėlė Spartos karaliaus Menelajo žmonos Helenės, arba Elenos, pagrobimas, o ją pagrobė Paris.

Be to, kai vilniečių šeima ilsėjosi Graikijoje, niekas nesistebėjo išgirdęs lietuvio Pario vardą, nes jis toje šalyje populiarus.

Šis skambus tarptautinis vardas – daugeliui įsimintinas.

Lietinių tortas su maskarponės kremu ir sūdyta karamele

Lietiniams reikės:

375 g maskarponės,

375 ml pieno,

8 kiaušinių,

4 šaukštų cukraus,

šaukštelio druskos,

180 g miltų.

Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ar smulkintuvą kokteiliams ruošti ir gerai išplakite, kol masė taps vientisa. Lietiniams kepti naudokite keptuvę nesvylančiu paviršiumi – nereikės jos tepti riebalais. J.Ramanauskienė naudojo 24 cm skersmens keptuvę. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros ir samčiu pilkite tešlą į keptuvę, tuo pat metu, laikydami keptuvę už rankenos, pavartykite ją, kad tešla tolygiai pasiskirstytų.

Kepkite apie 1–2 minutes, tuomet blyną apverskite mentele, rankomis ar lengvu, bet užtikrintu rankos judesiu švystelėkite blyną į orą virš keptuvės ir apsivertusį ore pagaukite atgal į keptuvę. Taip iškepkite blynus iš visos tešlos. Turėtų išeiti 22 dideli lietiniai. Prieš formuodami tortą blynus palikite kelioms valandoms atvėsti.

Karamelei reikės:

125 g sviesto,

300 g cukraus,

180 ml grietinėlės,

nepilno šaukštelio (maždaug trijų ketvirtadalių) jūros druskos dribsnių.

Iš tiek produktų pagaminsite apie 375 ml karamelės. Suberkite cukrų į nedidelę keptuvę nesvylančiu paviršiumi ir kaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus kraštuose pradės lydytis, šiek tiek pajudinkite keptuvę, kad greičiau lydytųsi likęs cukrus. Sviestą supjaustykite kubeliais. Kai visas cukrus ištirps ir taps tamsaus gintaro (rudai raudonos) spalvos, sudėkite sviestą ir išmaišykite. Maišydami plona srove supilkite grietinėlę. Išmaišykite iki vientisos masės, nukelkite nuo kaitros. Suberkite druską ir išmaišykite. Perpilkite karamelę į švarų didelį dubenį ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Jei norite, kad atvėstų greičiau, į kriauklę įpilkite šalto vandens ir įdėkite ten dubenį su karamele.

Kremui reikės:

300 g maskarponės

250 ml grietinėlės

2/3 karamelės, kurios pasigaminote

Į didelį dubenį suverskite apie 2/3 atvėsusios karamelės, maskarponę ir plakite elektriniu plaktuvu, kol susimaišys. Po to supilkite grietinėlę ir viską išplakite iki vientisos purios masės. Ant didelės serviravimo lėkštės ar padėklo dėkite pirmą lietinį, užtepkite ant jo vieną šaukštą kremo, uždėkite antrą lietinį ir taip sluoksniuokite visą tortą. Visą torto paviršių aptepkite plonu sluoksniu kremo ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Prieš patiekdami šiek tiek pašildykite likusią karamelę ir apliekite ja tortą. Galite pabarstyti ant torto šiek tiek jūros druskos dribsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.