Druskininkų tortų turnyras: tortas „Sūri žuvelė“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Vinciūnaitės tortas „Sūri žuvelė“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2019, 2:11 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Šį tortą pristato Karolina Vinciūnaitė. Gaminti ji pradėjo būdama labai jauna, įkvėpta „Gustavo enciklopedijos“ receptų, o jau kiek paaugusi suprato, jog labiausiai mėgsta kepti tortus ir gaminti įvairius skanėstus. 

Šešerius metus Karolina gyveno užsienyje, kur pasisėmė daug žinių desertų gamybos srityje, nes teko dirbti gerame restorane su puikiu šefu, iš kurio sužinojo daug konditerijos paslapčių ir technikų. Dabar Karolina tortus dažniausiai kepa įvairiomis progomis draugams, taip pat žmonėms, kurie paragavę jos kepinių nori užsisakyti. 

Tortų turnyrui Karolina ruošia ypatingą tortą, kurio pagrindinė dekoracija bus šiokia tokia druskos kristalo imitacija, tam ji pasirinko izomaltą (saldiklį). Pati dekoracija bus žuvies formos, mat jai druska labiausiai asocijuojasi su jūra ir jos povandeniniu gyvenimu. 

Torto vidus irgi atitiks druskos tematiką, jame puikiai išryškės kavos skonis, kurį papildys druska. Pagrindinis skonio akcentas nukreipiamas į kavą, po to seks kedro riešutų, rozmarinų jūros druskos karamelė, kuri puikiai reprezentuoja Druskininkų miestą. Tortas bus iš dviejų rūšių biskvitų: vienas - sodraus juodojo šokolado skonio, antras - purus vanilinis biskvitas, kuris viską suvienys ir palengvins torto skonį. 

Tortas „Sūri žuvelė“

Reikės 

Pirmajam šokoladiniam biskvitui: 

60 g kakavos,

100 g tamsaus rudojo cukraus,

250 ml verdančio vandens,

125 g sviesto,

150 g baltojo cukraus,

225 g miltų,

0,5 a. š. kepimo miltelių,

0,5 a. š. sodos,

2 a. š. vanilės ekstrakto,

2 kiaušinių,

gero žiupsnio druskos.

Antrajam vaniliniam biskvitui:

6 kiaušinių,

0,5 puodelio cukraus,

1 v. š. vanilės pastos,

1 puodelio miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

0,5 a. š. sodos.

Kavos skonio šokoladiniam pertepimui:

65 ml kavos pagal skonį, 

15 g rudojo cukraus,

85 g sviesto,

150 g juodojo šokolado.

Kavos skonio šokoladiniam pertepimui:

65 ml kavos pagal skonį ,

15 g rudojo cukraus,

85 g sviesto,

150 g juodojo šokolado.

Kedro riešutų ir rozmarino karamelei:

150 g baltojo cukraus,

1 v. š. sviesto,

150 g kedro riešutų,

2 šviežio rozmarino šakelių,

kelių žiupsnelių jūros druskos kristalų.

Pagrindiniam kavos skonio kremui:

400 ml riebios grietinėlės 35 proc. riebumo,

5 kiaušinių trynių, 

120 g cukraus,

350 g maskarponės sūrio,

120 ml kavos pagal skonį,

4 želatinos lapelių.

Pagrindiniam kavos skonio kremui:

400 ml riebios grietinėlės 35 proc. riebumo,

5 kiaušinių trynių,

120 g cukraus,

350 g maskarponės sūrio,

120 ml kavos pagal skonį,

4 želatinos lapelių.

Tortui sulaistyti:

1 v. š. sutirštinto pieno,

1v.š. šokoladinio sirupo,

1 puodelio vandens.

Baltojo šokolado kremui papuošti: 

120 ml vandens,

30 g baltojo cukraus,

150 g sviesto,

300 g baltojo šokolado.

Kaip gaminti

Kepame šokoladinį biskvitą. Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, paruošiame dvi 20 centimetrų skersmens kepimo formas, formų šonus patepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi, kepimo formos kraštus pabarstome ruduoju cukrumi. Sumaišome kakavą, tamsųjį cukrų ir verdantį vandenį, leidžiame patirpti cukrui ir šiek tiek masei atvėsti. Iki purumo išplakame baltąjį cukrų su sviestu. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, soda ir druska. Į cukraus ir sviesto masę įdedame vanilės, įmušame vieną kiaušinį ir beriame vieną šaukštą miltų masės, masei suvienodėjus, įmušame antrąjį kiaušinį ir beriame vieną šaukštą miltų masės, miltų masę suberiame po vieną šaukštą, kol masė bus vientisa. Ją maišome su kakavos, rudojo cukraus ir vandens mišiniu. Kepame 30 minučių, išjungiame orkaitę, leidžiame biskvitams pabūti orkaitėje apie 10 minučių, išėmę iš orkaitės dar 10 minučių paliekame kepimo formoje, išimtus biskvitus paliekame pinai atvėsti. 

Iškepame vanilinį biskvitą. Kiaušiniai turėtų būti kambario temperatūros. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, paruošiame dvi 20 centimetrų skersmens kepimo formas, jų dugną išklojame kepimo popieriumi. Atskiriame trynius nuo baltymų. Į trynius dedame vanilės pastą, plakame apie 10 minučių, kol masė pabals ir padvigubės. Baltymus plakame su cukrumi, cukrų beriame po šaukštą, masė bus paruošta kuomet blizgės ir apvertus indą iš jo neiškris. Miltus sumaišome su soda ir kepimo milteliais, persijojame 3-4 kartus. Šiek tiek baltymų dedame į trynių masę, atsargiai sumaišome, sudedame likusius baltymus, viską atsargiai maišome, kol masė taps blizgi ir šiek tiek gelsva, pridedame miltų, juos įsijodami maišome bandydami tešlos nepermaišyti. Kepame 10-12 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, leidžiame atvėsti  orkaitėje apie 20 minučių, išėmę iš kepimo formos paliekame pilnai atvėsti. 

Paruošiame šokoladinį kavos pertepimą. Kavą pilame į nedidelį puodą, beriame cukrų ir sudedame sviestą, kaitiname ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps. Smulkiai sukapojame šokoladą. Kavos masę pilame ant šokolado, maišome, kol ji taps vientisa ir blizgi, leidžiame visiškai atvėsti, nuolat pamaišydami, bet į šaldytuvą nededame. 

Ruošiame kedro riešutų ir rozmarinų karamelę. Cukrų pilame į storadugnę keptuvę, tolygiai paskirstome ir leidžiame ištirpti ant vidutinės ugnies. Cukraus neliečiame ir nemaišome, kol jis pilnai ištirpsta, tampa tamsios auksinės spalvos. Nuplėšiame rozmarino lapelius nuo šakelių ir smulkiai sukapojame. Pasiruošiame 2 kepimo popierius, juos patepdame neutraliu aliejumi. Į paruoštą karamelę beriame kedro riešutus, rozmariną ir druską, maišant pilame masę ant kepimo popieriaus, ant viršaus uždedame kitą popierių ir kočėlu kočiojame, kol masė išsilygins, taps tolygi ir gan plona. Ją atvėsiname ir kočėlu sudaužome į smulkius gabalėlius. 

Paruošiame pagrindinį kavos skonio kremą. Želatinos lapelius užpilame šaltu vandeniu ir leidžiame išbrinkti. Išplakame 350 ml šaltos grietinėlės iki standumo. Trynius, cukrų ir kavą dedame į indą, statome ant puodo su karštu vandeniu, tikriname, kad dugnas neliestų vandens, masę palengva maišome kol ji pasiekia 65-75 laipsnių karštį, masę intensyviai plakame, kol pabąla, atvėsta ir padvigubėja. Pakaitiname likusią 50 ml grietinėlę ir sudedame želatiną, prieš tai nuspaudžiame nuo jos vandenį ir ištirpiname. Maskarponės sūrį maišome su ištirpusia želatina ir atsargiai sumaišome su trynių mase, įmaišome plaktą grietinėlę. 

Surenkame tortą. Nupjauname atvėsusių biskvitų paviršių, kad būtų lygus. Sulaistymui skirtus ingredientus sumaišome. Imame šokoladinį biskvitą, jį šiek tiek sulaistome, tepame šokoladinį kavos kremą, barstome karamelę, tepame kavos kremą, dedame vanilinį biskvitą ir viską pakartojame iki tol, kol tortas bus surinktas. Torto kraštus ir viršų patepame likusiu kavos kremu. Statome į šaldytuvą ir šaldome per naktį. 

Paruošiame baltojo šokolado kremą papuošimui. Vandenį, cukrų ir sviestą kaitiname, kol cukrus ir sviestas ištirps. Sukapojame baltąjį šokoladą. Karštą masę pilame ant šokolado, maišome, kol viskas ištirpsta, masė tampa tolygi ir blizgi, pilnai atvėsiname, atvėsus intensyviai plakame, kol masė taps puri. Masę galima nudažyti norimomis spalvomis. Pagaminame dekoracijas. Izomaltą sumaišome su vandeniu santykiu 4:1, kaitiname iki 172 laipsnių karčio, galime nudažyti, skaldyti, trupinti, tik nededame į šaldytuvą, nes dekoracijos praras blizgumą. 

Karolinos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie torto „Sūri žuvelė”. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.