Druskininkų tortų turnyras: lašišų ir jūros gėrybių tortas

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

Lašiša želatinoje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Lašiša želatinoje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo moksleivių gaminiai.<br>Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 22, 2019, 7:05 AM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. 

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Šį nesaldų ir puikiai šiųmetinę Tortų turnyro druskos temą atspindintį tortą pristato Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialas. Šis mokymo centras turnyre dalyvauja kaip jungtinis mokinių ir mokytojų kolektyvas. 

Druskininkuose veikianti mokslo įstaiga turnyre nusprendė dalyvauti visa grupe. Tortą jie kartu gamins šventės išvakarėse, todėl nuotraukose dalijasi savo mokinių sukurtų tortų įvairove. 

Lašišų ir jūros gėrybių tortas

Reikės

Tortui: 

0,100 kg želatinos, 

0,200 kg žuvies sultinio,

0,700 kg lašišų filė,

0,700 kg menkių filė,

0,250 kg jūros gėrybių,

0,150 kg prancūziškų morkyčių,

0,680 kg petražolių,

0,100 kg citrinų,

0,080 kg žirnelių,

0,080 kg kukurūzų,

druskos,

maltų juodųjų pipirų, 

cukraus,

prieskonių.

Gaminame tortą

Šaldytą lašišos filė atitirpiname iki 2-6 laipsnių temperatūros, nuvalome odą, išimame ašakas, nuplauname po tekančiu vandeniu, nusausiname vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu. Prancūziškas morkytes supjaustome ovalo formos ir verdame pasūdytame vandenyje apie 25 minutes, kol suminkštės, iki vidinės 85 laipsnių temperatūros.

Žalumynus ir daržoves nuplauname po tekančiu vandeniu, nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Petražolių lapelius susmulkiname.  Lašišos ir menkės filė pjaustome gabalėliais ir marinuojame su druska, maltais juodaisiais pipirais, žuvies prieskoniais ir gariname apie 25 minutes iki vidinės 85 laipsnių temperatūros. Visus ingredientus sluoksniuojame ir užpilame želatinos bei žuvies sultinio tirpalu. Atvėsiname 2-6 laipsnių temperatūroje. Suvalgome per 24 valandas nuo pagaminimo. 

Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos Mokymo centro Druskininkų filialo torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio lašišų ir jūros gėrybių torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.