Dienos pietūs Kaune: nuo ypatingų koldūnų iki burnoje tirpstančios žuvies

Lietuvoje įsikūrusių užsienio virtuvių restoranų atstovai sako, kad lietuviai gana noriai ragauja egzotiškus patiekalus. Kai kuriems tautiečiams jie tapo tokie įprasti, kad valgo juos kasdien dienos pietums. 

 Chinkaliai.<br> 123rf nuotr.
 Chinkaliai.<br> 123rf nuotr.
Dienos pietums kauniečiai pamėgo ir chinkalius, ir chačapurius, ir grilyje keptą skumbrę.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
Dienos pietums kauniečiai pamėgo ir chinkalius, ir chačapurius, ir grilyje keptą skumbrę.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
 Kalamakio iešmeliai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kalamakio iešmeliai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Žuvis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Žuvis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Chačapuris.<br> 123rf nuotr.
 Chačapuris.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 11:24 AM, atnaujinta Nov 14, 2019, 3:20 PM

Tiesa, kai kuriuos kitų šalių patiekalus teko daugiau ar mažiau pakeisti, kad taptų priimtinesni vietiniam skoniui.

Originaliai patiekti šašlykai neprigijo

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūręs restoranas „Khinkalnya“ siūlo įvairius kartveliškus (gruziniškus) patiekalus. Įdomu tai, kad mažiau žinomus patiekalus, tokius, kaip chačapuriai ar chinkaliai, lietuviai priima ir ragauja tokius, kokie jie patiekiami ir Sakartvele.

Tuo metu šašlykai jau yra seniai žinomi Lietuvoje, tad lietuviai juos ir kartveliškame restorane nori valgyti taip, kaip yra įpratę, o ne taip, kaip jie valgomi Sakartvele.

„Pirminė mūsų idėja buvo parodyti autentišką, gruzinišką virtuvę, kuo labiau atkartoti originalius receptus. Tačiau lietuvaičiai kai kurių originalių receptų ne tik nepriėmė, bet ir dėl jų labai piktinosi. 

Daugiausia aistrų sulaukęs patiekalas – šašlykai. Pagal kartvelišką tradiciją jie patiekiami kartu su marinuotais svogūnais, ir viskas. Jokių ryžių, duonos, bulvių ar daržovių. Tiesiog mėsos gabaliukai ir su prieskoniais marinuoti svogūnai. 

Lygiai taip pat buvo patiekiamas ir kitas tradicinis patiekalas – liulia kebabas. Dabar jau prisitaikėme prie lietuvių skonių ir šašlyką bei liulia kebabą patiekiame su ryžiais, taip pat pasiūlome ir papildomai įsigyti raugintų daržovių“, – pasakojo „Khinkalnya Georgian Restaurant“ vadovė Laura Obuchavičė.

Kauniečiams patiko kartveliškai paruošta žuvis

Pasak jos, kai kuriuos kitus patiekalus taip pat reikėjo šiek tiek pritaikyti prie lietuviams labiau įprasto skonio.

„Atsižvelgdami į lankytojų pageidavimus naudojame mažiau druskos (kartveliška virtuvė – labiau sūri nei aštri), tradicinė kartvelų sriuba – charčio, pas mus taip pat patiekiama šiek tiek švelnesnės versijos nei Sakartvele“, – sakė pašnekovė.

Ji teigė, kad maždaug ketvirtadalis klientų sugrįžta į restoraną nuolat. Daugiausia dėl to, kad tokių patiekalų negali rasti niekur kitur.

„Ištikimiausi klientai labiausiai vertina mūsų chinkalius. Tai dideli tradiciniai kartveliški koldūnai, pripildyti sultinio ir įdarais iš mėsos su žolelėmis ar sūrio. Labai vertinama ir grilyje kepta skumbrė. 

Klientai sako, jog Kaune sunku rasti skaniai pagamintos žuvies, o mūsų skumbrė – švelni ir tirpstanti burnoje. Populiarūs ir jau minėti šašlykai, aštri, soti charčio, aromatingi troškiniai ar garsieji chačapuriai – rytietiškos duonos kepiniai su sūriu. 

Tiesa, turime tokių klientų, kurie atvyksta pas mus būtent dėl tradicinių gėrimų –  kartveliško vyno, tradicinio brendžio ar kartveliškos degtinės čačios“, – lankytojų įpročius vardijo L.Obuchavičė.

Bengališka vištiena – kasdien

Kad egzotiškų šalių maistas lietuviams gali tapti visiškai įprastas, rodo ne tik į Lietuvą atėjusi, prie lietuviško skonio prisitaikiusi ir čia gana plačiai prigijusi kiniška virtuvė. 

Jau minėtame prekybos miestelyje veikia ir labai populiarus restoranėlis, kauniečiams siūlantis Lietuvoje dar labai nedaug žinomus bengališkus patiekalus. Tačiau jogurte su bengališkais prieskoniais marinuotą vištieną daugelis klientų valgo dienos pietums. 

Kadangi restoranėlis nedidelis – kasdien daugybė porcijų išnešama į netoliese esančius įmonių biurus ir parduotuves. Bet kad patiekalai taptų tokie populiarūs, reikėjo nemažai padirbėti pritaikant juos lietuvių skoniui.

Vištiena gaminama visiškai tokia pati, kaip ir pačiame Bangladeše. Tačiau šalia patiekiamos gruzdintos bulvytės ir specialiai paruoštos lietuviams puikiai pažįstamos daržovės – smulkiai pjaustytos morkos, kopūstai, agurkai.

Lietuviams patiko ir graikiškas iešmelis

Panašiu principu darbuojasi ir Kaune įsikūręs graikiškos virtuvės užeiga „Kalamakis“. Čia galima gauti graikiškų salotų, kebabą primenančios pitos, tačiau pagrindinis patiekalas – lietuviams dar mažai žinomas kalamakis. 

Tai nedideliais gabalėliais supjaustyta ir ant iešmelio suverta mėsa kepama ant įkaitintų lavos akmenų, pagardinama specialiais prieskoniais ir patiekiama su lygiai taip pat pakeptais daržovių iešmeliais, tradiciniu graikišku dzadzikio („tzatziki“) padažu ir keptomis bulvytėmis arba graikiška duona.

Nors Lietuvoje tai buvo mažai žinomas patiekalas, lankytojai greitai jį pamėgo, daugelis klientų ėmė rinktis jį dienos pietums.

Užeigos savininkė Aurelija Stiklakienė įsitikinusi, kad tokį pripažinimą lėmė autentiški receptai ir kruopščiai atrenkami švieži produktai bei tiesiai iš Graikijos gaunami prieskoniai.

„Geriausias komplimentas – kai pagiria kartais čia užsukantys patys graikai ar Graikijoje patiekalo ragavę lietuviai ir pasako, kad čia gal net geriau nei pačioje Graikijoje“, – džiaugėsi A.Stiklakienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.