Ant stalo vis dažniau karaliauja žuvis

Norite gyventi ilgai ir nesirgti? Vienas raktų į ilgą gyvenimą – žuvis. Japonijoje ar prie Viduržemio jūros gyvenantys žmonės valgo daugiau žuvies, todėl rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, džiaugiasi stipresniu imunitetu ir ilgesne gyvenimo trukme.

 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
 „Norfos“ žuvies skyriuose – platus asortimentas.
Daugiau nuotraukų (3)

Toma Aleksėjūnaitė

Feb 29, 2020, 10:15 AM

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žuvies valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Didžiausia jos nauda – natūraliai žuvyje esančios omega-3 riebalų rūgštys, kurių mūsų organizmas negamina, todėl turime gauti su maistu.

Šios rūgštys saugo nuo uždegimo, todėl mažina įvairių ligų grėsmę, jos būtinos gerai širdies ir kraujotakos, smegenų veiklai palaikyti.

Kaip rodo tyrimai, reguliariai valgant žuvį senatvėje galima išvengti problemų dėl atminties ir demencijos. Taip pat žuvis – puikus baltymų, riebalų ir mineralinių medžiagų, tokių kaip cinkas ar selenas, šaltinis.

Tačiau užsukti į žuvies skyrių parduotuvėje kai kuriuos stabdo įsitikinimas, kad žuvis – brangus produktas.

Iš tiesų nauda organizmui nepriklauso nuo žuvies brangumo – net ir silkė, kurią taip mėgsta lietuviai, ar skumbrė – labai vertingos žuvys. O įsigyti lietuviškuose ūkiuose užaugintų karpių tikrai gali bet kas.

Tai paliudijo ir „Norfos“ parduotuvių tinklą valdančios „Rivonos“ kulinarijos ir žuvies padalinių technologė Jūratė Abračinskienė.

„Mūsų žuvų skyriuose populiariausi lietuvių augintojų užauginti karpiai. „Norfos“ prekybos tinkle dažnai skelbiamos akcijos, kurių metu karpių galima įsigyti pigiau. Be to, karpiai parduodami jau išskrosti – tai gerokai palengvina jų paruošimą namuose. Galbūt dėl to karpių mūsų tinkle parduodama daugiausia“, – pabrėžė J.Abračinskienė.

„Rivonos“ žuvies padalinyje Kėdainiuose per 2019 metus „Norfos“ tinklui buvo pagaminta daugiau nei 1210 tonų įvairių žuvų. Rūkytų – 177 tonos, sūdytų – 290, šviežių – 742. „Tikrai galiu teigti, kad lietuviai vis labiau atranda ir žuvį“, – patikino „Rivonos“ technologė.

„Norfos“ šviežios žuvies skyriuose – platus asortimentas: karpiai, lašišos, upėtakiai, sterkai, menkės, lydekos, silkės ir dar gausybė įvairiausių vietinių ar iš toliau atvežtų žuvų – nuo paprastų ir pigių iki prabangių ir gurmanų itin vertinamų. Tad čia sau tinkamiausią ras kiekvienas.

Kelią į „Norfos“ žuvies skyrius atrado ir stintų mėgėjai – kai prasideda šių agurkais kvepiančių žuvelių sezonas, nereikia vykti į pamarį ar pajūrį norint jų įsigyti.Pasak technologės, stintos į tinklo parduotuves atkeliauja iš Lietuvos žvejų, kurie žūklauja pajūryje, Kuršių mariose.

„Stintų sezonas trunka nuo sausio iki kovo – jis priklauso ir nuo oro, vandens temperatūros“, – pasakojo J.Abračinskienė. Pasak jos, žiemą stintų artimiausiose „Norfos“ parduotuvėse gali rasti pirkėjai visoje Lietuvoje.

Ne mažiau nei šviežios mėgstamos sūdytos ar marinuotos žuvys, kurias taip pat ruošia „Rivonos“ technologai. Vienos labiausiai pirkėjų pamėgtų – sūdytos Atlanto silkės su galvomis. Jų pardavimas nuolat auga.

„Per mėnesį šių silkių pagaminame daugiau nei 20 tonų, o šventiniu laikotarpiu jų paklausa išauga kone tris kartus – pagaminame beveik 60 tonų. Sūdytos Atlanto silkės su galvomis ilgai neužsiguli – pirkėjai kaipmat jas išgraibsto“, – pažymėjo technologė.

Pirkėjų mėgstama ir sūdyta silkių filė, sūdytos silkės be galvų, pagal senovinį receptą sūdomos „Senolės“ silkės. „Bajoriškos“ silkės – neseniai pasirodžiusi ir palankaus pirkėjų įvertinimo sulaukusi dar viena sūdytų silkių rūšis.

„Nuolat stebime ir tikriname silkių kokybę, atsirenkame iš kelių gamintojų pačias geriausias, – pasakojo technologė. – Silkės atšildomos specialioje patalpoje, nuplaunamos, dvi paras laikomos 20 proc. druskos tirpale, po to perplaunamos, paruošiamas naujas druskos tirpalas, perpus silpnesnis už pirmąjį, ir laikoma 48 valandas. Per tą laiką silkės visiškai įsisūrėja. Tada fasuojama, sveriama, užpilama paruoštu marinatu, supakuojama ir išvežama į sandėlius. Sandėliuose žuvys neužsibūna ir mažiau nei po paros atsiduria prekybos tinklo parduotuvėje“, – apie silkių kelią iki pirkėjų papasakojo J.Abračinskienė.

Technologė pastebėjo dar vieną tendenciją – pastaruoju metu pirkėjai itin pamėgo marinuotas skumbres. Šios riebios žuvys – ne tik skanios, bet ir labai naudingos.

O koks lietuvio stalas be rūkytos žuvies? „Rivonos“ meistrai pasirūpino ir šių žuvų mėgėjais.

Karšiai, strimelės, upėtakiai, skumbrės, jūriniai ešeriai, lašišos, lydekos ir kitos žuvys – asortimentas toks platus, kad sunku išsirinkti.

J.Abračinskienė papasakojo, kaip žuvys ruošiamos ir rūkomos. Pirmiausia jos atšildomos, išdorojamos, išplaunamos ir sūdomos 20 proc. druskos tirpale nuo 4 iki 48 valandų. Šis procesas gali užtrukti – nelygu žuvų rūšis ir dydis.

„Siekiame aukščiausios kokybės ir norime būti geriausi, todėl esame tik už natūralų rūkymą, kuris žuvims suteikia puikių skoninių savybių. Rūkymui naudojame tik alksnių drožles“, – patikino technologė.

Žuvys rūkomos dviem būdais – karštuoju ir šaltuoju. Rūkymo procesas užtrunka nuo 1 iki 8 valandų – priklauso nuo žuvų rūšies. Tarkim, nedidelės strimelės rūkomos 1 valandą 45 laipsnių temperatūroje. Šaltasis rūkymas gali užtrukti iki 8 valandų.

Kadangi žuvys rūkomos žemesnėje – 26–28 laipsnių temperatūroje, pats procesas užtrunka gerokai ilgiau. Išrūkytos žuvys atvėsinamos, susveriamos, supakuojamos ir išvežamos į sandėlius.

Sandėliuose žuvys neužsibūna ir mažiau nei po paros atsiduria prekybos tinklo parduotuvėse.

Tad pirkdami „Norfoje“ visuomet būsite ramūs: jūsų stalą pasieks šviežiausios žuvys.

Orkaitėje keptas karpis

Reikės:

1 karpio

1 citrinos

2 svogūnų

2–3 česnako skiltelių

2–3 v. š. grietinės

druskos

juodųjų pipirų

alyvuogių aliejaus

Karpį išskroskite, nuvalykite, pašalinkite žvynus ir nuplaukite. Skersais pjūviais įpjaukite šonus, apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis. Grietinę sumaišykite su traiškytomis česnako skiltelėmis, druska, pipirais, 1 v. š. citrinos sulčių ir išmaišykite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Kepimo skardą ištepkite aliejumi, išklokite svogūnų griežinėliais, ant jų dėkite karpį. Aptepkite grietinės padažu, į pjūvius įkiškite po pusę citrinos griežinėlio. Uždenkite folija ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Praėjus šiam laikui nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių, kol karpis apskrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.