Sriubą išties galima išvirti iš kirvio: muziejininkė atskleidė, kaip ir kodėl ją ruošia

Per karantiną muziejų durys lankytojams užrakintos. Bet viduje ir toliau vyksta intriguojantys dalykai, pavyzdžiui, laboratorijoje kunkuliuoja puodas ir verda sriuba iš kirvio. Pasirodo, tai vyksta ne tik pasakose. Ir viską išvysti galima neiškėlus kojos iš namų.

Metaliniai radiniai virinami puode, todėl muziejininkai juokauja, kad verda kirvio sriubą.<br>L.Kalninio (panskliautas.lt) nuotr.
Metaliniai radiniai virinami puode, todėl muziejininkai juokauja, kad verda kirvio sriubą.<br>L.Kalninio (panskliautas.lt) nuotr.
O.Čepinskienė grąžtuku nuo metalinių radinių nuvalo rūdis. Dulkės lieka dėžės viduje.<br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
O.Čepinskienė grąžtuku nuo metalinių radinių nuvalo rūdis. Dulkės lieka dėžės viduje.<br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Dešinėje indas, primenantis troškintuvą. Bet neapsigaukite, tai Rozenbergo drėgmės kamera.<br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Dešinėje indas, primenantis troškintuvą. Bet neapsigaukite, tai Rozenbergo drėgmės kamera.<br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Restauratorė O.Čepinskienė pasidalijo savo virtuvės – laboratorijos paslaptimis. <br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Restauratorė O.Čepinskienė pasidalijo savo virtuvės – laboratorijos paslaptimis. <br> A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Rušėnienė, „Panevėžio kraštas“, panskliautas.lt

May 3, 2020, 4:12 PM

Tvirtovės durys užrakintos

Tikrame puode net pasišokinėdamas burbuliuoja vanduo, o jame verda nedideli kirvukai. Tokia tad Biržų krašto muziejininkų dietinė sriuba – be bulvių, be morkų ir be makaronų. Net ir praėjus karantinui, ji niekuo nebus pagardinama.

Kirvio sriuba – visai ne pramanas, o „Sėlos“ muziejaus realybė.

Kaip ji ruošiama ir verdama, nufilmavo ir muziejaus feisbuko paskyroje šmaikščiai parodė direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergienė.

Net muziejininkė nesugebėjo į vidų patekti pro pagrindines tvirtovės arsenalo duris, nes per koronaviruso pandemiją jos užrakintos. Tad ką bekalbėti apie lankytojus!

Užtat filmuotas procesas – visiems prieinamas ir neprailgstantis.

Verda kelias savaites

„Daugelis iš jūsų manote, kad kirvio sriuba verdama tik pasakose. Bet tai vyksta ir muziejaus restauravimo ir konservavimo laboratorijoje. O ten dirba žmogus gražiu retu vardu – Olvena“, – taip muziejininkė pristato restauratorę O.Čepinskienę.

Restauratorė paaiškina, kad puodas kaičiamas kiekvieną rytą aštuntą valandą. Išjungiamas tik pasibaigus darbo dienai.

„Kiek gi laiko virsite šį patiekalą?“ – rimtu veidu teiraujasi E.Lansbergienė.

Restauratorė atsako, kad gal dvi savaites. Po to kirvukus patikrins, apžiūrės ir įvertins, ar dar reikia toliau virti.

„Gali prireikti dar dviejų savaičių, kol bus švarūs ir patys pasakys, kad jau išvirti“, – šmaikštauja ir O.Čepinskienė.

Bet vanduo turi būti distiliuotas ir kasdien keičiamas.

Ne troškintuvas, o drėgmės kamera

Dar O.Čepinskienė rodo šeimininkių virtuvėje naudojamą troškintuvą. Paaiškina, kad jis atrodo kaip troškintuvas, bet iš tiesų tai Rozenbergo drėgmės kamera.

Į ją deda jau virtus metalinius daiktus ir laiko apie parą. Jei nematyti jokių dėmelių, įvairių spalvų lašelių, vadinasi, šis darbas baigtas.

Restauratorė paaiškina, kam reikia metalinius daiktus virinti.

„Metale yra druskų, ji skatina koroziją. Bet druska tirpsta vandenyje“, – mokina ji.

Iki patekdami į puodą daiktai būna smarkiai aprūdiję.

Rūdis O.Čepinskienė valo grąžtu, primenančiu odontologo įrankį. Ji tai daro pro skyles įkišusi rankas į dėžę peršviečiamu langu.

Garsas net nuotoliniu būdu – ne iš maloniausių.

Jei tektų grąžtu darbuotis čia pat, prie stalo, per dulkes vargu ar kas matytųsi. O toji dėžė dulkes sutraukia.

„Šildosi“ kelias valandas

Na, o išvirtus metalinius daiktus, kaip dera stropiai šeimininkei, O.Čepinskienė užkonservuoja.

Tam ji vėl kaičia dubenį, tik dabar – su vaško lydiniu. Į jį sumerkia radinius.

140 laipsnių temperatūroje jie „šildosi“ maždaug tris keturias valandas.

Tuomet restauratorė juos ištraukia, nuvalo vaško likučius. Bet kitu – skystu vašku padengia, kad būtų malonu laikyti rankoje.

Konservuoti daiktai keliauja į ekspoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.