Pavasario švenčių stalui – skanėstai iš kulinarų ir konditerininkų rankų

Velykos ne vienam lietuviui žymi tikrą pavasario pradžią, tad šiai šventei ruošiamasi ne mažiau atsakingai nei Kalėdoms.

 Velykinis keksas.
 Velykinis keksas.
 Salotos su vištiena ir pupelėmis.
 Salotos su vištiena ir pupelėmis.
 Netikras vištienos zuikis su džiovintais pomidorais.
 Netikras vištienos zuikis su džiovintais pomidorais.
 Morkų salotos su sezamais.
 Morkų salotos su sezamais.
 Salotos su lašiša.
 Salotos su lašiša.
 Vištienos suktinukas.
 Vištienos suktinukas.
 Škotiški kiaušiniai.
 Škotiški kiaušiniai.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 4, 2020, 8:42 AM, atnaujinta Apr 6, 2020, 5:39 PM

Gražiausia pavasario šventė neapsieina be margučių, įvairių mišrainių ar salotų ir, žinoma, mėsos. Po ilgo pasninko laikotarpio daugelis būna jos pasiilgę, tad šeimininkės stalus nukrauna įvairiausiais jos gaminiais – keptais ar virtais vyniotiniais, slėgtainiais, kumpiais, netikrais zuikiais.

Toli gražu ne kiekvienas mėgsta ar gali ilgam užsidaryti virtuvėje, kad šventėms paruoštų daug patiekalų, – šiais laikais galima pasikliauti profesionalais. Juk nusipirkti gardžių, įdomių ir šventiškų patiekalų galima ir parduotuvėje.

Kaip pažymėjo prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves valdančios „Rivonos“ kulinarijos ir žuvies padalinių technologė Jūratė Abračinskienė, per šventes populiarumo nepraranda amžina švenčių klasika – „Lietuviškos“ salotos. Mėgstamos ir kitos mišrainės – burokėlių, ryžių su krabais.

Ieškantiems ko nors naujo kulinarijos meistrai pasiūlė netikrą vištienos zuikį su saulėje džiovintais pomidorais. Natūralus, kaip namuose keptas zuikis, pasak J.Abračinskienės, jau spėjo pelnyti pirkėjų palankumą.

Kita sezono naujovė – skrudintos daržovių lazdelės. Tešloje keptas įvairias daržoves skanu valgyti tiek šaltas, tiek ir pašildytas.

„Pavasarį žmonėms dažniau norisi salotų, todėl atnaujinome lapinių salotų asortimentą. Vienos populiariausių – „Cezario“ salotos. Gaminome jas ir anksčiau, tik šiek tiek pakeitėme – į salotas dedame putpelių kiaušinių, jas pagardiname lengvesniu salotų padažu vietoj anksčiau naudoto majonezinio. Šios salotos su vištiena ir saldžiarūgščiu padažu taip pat jau pelnė populiarumą. Pirkėjams patinka ne tik jų skonis, bet ir tai, kad salotos parduodamos indeliuose porcijomis“, – pasakojo kulinarė.

Populiarios ir klasikinės „Graikiškos“ salotos su sūriu, paprikomis, šviežiais pomidoriukais, saldžiarūgščiu padažu. Norintys kiek sotesnių salotų renkasi „Meksikietiškas“ su pupelėmis, vištiena, konservuotais kukurūzais, pomidoriukais ir aštresniu padažu.

Dar viena pavasariška kulinarų naujiena – lietiniai su vištiena ir špinatais. Jų tešla ruošiama su špinatais, todėl šie lietiniai ne tik labai gardūs, bet ir turėtų patikti sveikuoliams.

Paįvairinti švenčių stalą siūloma ir gardžiu užkandžiu – marinuotomis alyvuogėmis. „Alyvuogių atsivežame iš Ispanijos ir patys jas marinuojame. Juodąsias ir žaliąsias marinuotas alyvuoges jau įvertino ir pamėgo gurmanai – daugelis be jų nebeįsivaizduoja švenčių stalo“, – pasakojo J.Abračinskienė.

„Rivonos“ mažųjų kulinarijos cechelių vadovė Marina Taraškevičienė pastebėjo, kad, be „Lietuviškų“ salotų, prieš šventes visad perkamas kulninės vyniotinis. „Tad ir salotų, ir vyniotinių švenčių stalui tikrai turėsime“, – patikino kulinarė.

26 „Norfos“ parduotuvėse veikiantys cecheliai Velykų stalui siūlo ir šventiškai atrodančią keptą nugarinę su abrikosais. O norintys karštojo patiekalo nenusivils vištienos suktinukais su marinuotais agurkais.

„Kaip visada, siūlome ir jau pirkėjų pamėgtą vištienos vyniotinį su abrikosais ir slyvomis, šaltienos, salotų. Šiuo metu salotos labiausiai perkamos, tad prieš šventes pasiūlėme trijų rūšių: su vištiena ir pupelėmis, morkų salotas su sezamais ir salotas su lašiša“, – naujoves pristatė M.Taraškevičienė.

Kad pirkėjams nereikėtų sukti galvos dėl šventinio karštojo patiekalo, „Norfos“ prekybos tinklas jau keletą metų siūlo įsigyti arba šaldytų, arba marinuotų, arba parduotuvėse konvekcinėse krosnyse iškeptų ančių. Tad susikurti šventę ir pasimėgauti šia ypač skania mėsa gali visi: ir tie, kurie geba patys užmarinuoti antį ir ją išsikepti, ir tie, kurie neturi laiko ar nemoka jos paruošti, ir tie, kurie nori iškart pasimėgauti žinovų pagamintu skaniu patiekalu.

Parduotas didelis kiekis marinuotų ir iškeptų ančių tik patvirtina faktą, kad pirkėjai puikiai įvertino prekybos tinklo pasiūlymą – medaus ir imbiero marinate marinuotas antis. Įsigiję žinovų paruoštą paukštį pirkėjai visada gali būti ramūs dėl puikaus rezultato.

Prieš šventes neliko pamiršti ir smaližiai. Kaip pasakojo „Rivonos“ Konditerijos skyriaus technologė Ieva Bagackienė, saldžiam stalui konditerininkai šiemet pasiūlė ypatingą velykinį keksą – tikrą stalo karalių.

„Margučių formos saldainiais puoštas keksas kepamas pagal mūsų meistrų sukurtą receptūrą – ypatingo skonio jam suteikia cukatos, razinos ir bananinis šokoladinis glaistas. 500 g keksas skirtas šeimai – jo pakaks 4–6 žmonėms pasivaišinti. Šis keksas ne tik skanus, bet ir traukiantis akį, ryškus geltonas, švytintis, tad tikrai papuoš švenčių stalą“, – kalbėjo I.Bagackienė.

Į šį keksą nededama greitai gendančių produktų, tad jo galiojimo terminas – 10–14 dienų.

Smaližiams turėtų patikti ir kitos naujovės: šokoladinis tortas, kuriame juodasis šokoladas puikiai dera su juodaisiais serbentais, taip pat karamelinis vyniotinis su traškučiais ir šokoladiniu glaistu.

„Per šventes pirkėjai „Norfos“ parduotuvėse visada perka mūsų keptus tortus ar keksus. O vieni populiariausių – „Kuršėnų“ vyniotinis ir vaisinis pyragas. Tad šių skanėstų tikrai nepritrūks“, – pažadėjo konditerininkė.

Škotiški kiaušiniai

Reikės:

  •  7 didelių kiaušinių
  • 450 g smulkintos mėsos
  • 2 ryšelių svogūnų laiškų
  • 2 susmulkintų česnako skiltelių
  • 1 v. š. garstyčių
  • druskos
  • pipirų
  • miltų
  • maltų džiūvėsėlių
  • aliejaus kepti

Išvirkite 5 kiaušinius. Virkite šešias minutes. Išimkite kiaušinius ir iškart panardinkite į šaltą vandenį atvėsti. Tai apsaugos juos nuo tolesnio virimo – trynys liks minkštas.

Sumaišykite faršą su kapotais svogūnų laiškais, česnakais, garstyčiomis, druska ir pipirais.

Nulupkite atvėsintus kiaušinius ir apvoliokite miltuose.

Faršą padalinkite į penkias dalis, padarykite paplotėlius ir apsukite jais kiaušinius. Išplakite likusius du kiaušinius. Kukulius apvoliokite miltuose, kiaušinių plakinyje ir džiūvėsėliuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite kiaušinius, kol paruduos iš visų pusių.

Perkelkite apkeptus kukulius į kepimo skardą ir pakepkite dar 5 minutes iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.