Tortų karalienė artimuosius per Jonines lepino nekeptu braškių tortu

Vilnietė Jurgita Skridulienė (30 m.) negaili nei laiko, nei pinigų, nei vyro dovanotų gėlių dėl savo pomėgio, kuris ją užkelia iki pat debesų. Moteris save vadina tortų gaminimo maniake, kuri negali užmigti laukdama kepinių ragautojų įvertinimo.

Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Savo saldžius kūrinius J.Skridulienė puošia gyvomis gėlėmis.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mini tortas „Šokoladiniai zebro dryžiai“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mini tortas „Šokoladiniai zebro dryžiai“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 24, 2020, 6:45 PM

Joninėms Jurgita gamino nekeptą braškių ir bazilikų tortą. Bazilikai kepiniams ir kremams suteikia ne tik ryškią spalvą, bet ir gurmanišką skonį. O jei dar su žaliųjų citrinų sultimis – tai pasaka!

Prieš pusantrų metų į tortų gaminimą pasinėrusi Jurgita mėgaujasi kaskart pati atradusi ką nors nauja. O pastaruoju metu jaučiasi gerokai patobulėjusi šioje srityje.

Trejų metų dukrą Patriciją su sutuoktiniu Gintaru auginančios moters virtuvė karantino metu buvo virtusi restoranu su skirtingais dienos valgiaraščiais.

Erdvę su vyru pasidalydavo per pusę. Jis ruošdavo rimtus patiekalus, pavyzdžiui, žuvį pagal Jamie Oliverį, o Jurgita rūpindavosi desertais, užkandžiais su namuose vyro kepta duona. Taip sukdamiesi sutuoktiniai net pradėjo svajoti apie jaukų šeimos restoranėlį, kokie būna Italijoje.

Įdomiausia, kad Jurgitos profesija visai nėra susijusi su kulinarija. Baigusi lietuvių kalbos ir reklamos studijas ji kurį laiką dirbo pagal specialybę, vėliau administracinį, vadybinį darbą, tačiau vis pastebėdavo, kad techninę dalį atlikdavo automatiškai, o gavusi kūrybinę užduotį daug labiau įsijausdavo.

Išėjusi motinystės atostogų, turėdama daugiau laiko vis ėmė mąstyti, kokioje srityje norėtų dirbti ateityje, kas ją labiau džiugintų. Akimirką net apėmė neviltis, kad neturi svajonių srities, tad pagalvojo apie tai, kad reikės išbandyti ką nors nauja.

Kai artėjo antras vaiko gimtadienis, Jurgita panoro iškepti tortą. Nors iki tol saldumynų negamino, virtuvėje elgtis visada mokėjo. O labiausiai džiaugdavosi, kai patiekalai pavykdavo.

„Aš nesu iš tų, kurie eina per gyvenimą iškėlę galvą, neretai pritrūkstu pasitikėjimo. Užtat virtuvėje visai kas kita, jaučiuosi jaukiai, žinanti, ką darau.

Ypač kai sulaukiu pagyrimų, kurie skatina dar daugiau gaminti. Tuo labiau kad mūsų šeima ir artimieji esame skanaus maisto mėgėjai“, – paaiškino Jurgita.

Ir kuo toliau, tuo darosi vis išrankesni. Mėgsta ieškoti kokybiško maisto restoranuose, yra pamėgę Italiją dėl maisto kultūros. Be to, Jurgita vis labiau ėmė kreipti dėmesį į produktų kokybę, parduotuvėje analizuoti gaminių sudėtį.

Taigi pagalvojo: kadangi vaiko gimtadienis, turiu pasitempti ir iškepti ką nors ypatinga. „Žinoma, tada nieko gero man nepavyko“, – prisiminė moteris. Tačiau rankų ji nenuleido. Kaip tik tuo metu draugė pasigyrė atradusi nuostabų tortą. Jo paragavusi Jurgita irgi nusprendė tokį iškepti.

Ir plušo prie recepto pusę metų, bandė įvairias uogas, keitė sudėtį, kad tešla kuo geriau iškiltų. Nepasidavė, kol pagaliau pavyko atrasti norimą skonį – kad nebūtų per saldus, kad užtektų rūgštelės.

„Tada iš šalies į save pažiūrėjusi net išsigandau – lyg maniakė“, – nusijuokė moteris. Bet buvo laiminga tarsi atradusi tobulybę.

Per bandymų pusmetį dar suprato, kad jai labai svarbi maisto išvaizda, ir su užsidegimu pamėgo puošti tortus.

Kai užmiega vaikas, vyras, Jurgita nueina vos ne vidurnaktį į virtuvę, pasiima iškeptą tortą ir ima puošti. Galvoje jau turi iš anksto sugalvotą idėją, ant stalo paruoštas medžiagas. Ir gali keletą valandų tupinėti aplink tortą vis dailindama puošmenas.

„Ir nerūpi, kad būsiu nepakankamai išsimiegojusi, kad vaikas gali naktį nubusti. Tai neapsakomos džiaugsmo akimirkos. Atsigulu jausdama, kaip širdis spurda. Tokio pasitenkinimo ką nors darydama niekada anksčiau nesu jautusi“, – pasakojo iki širdies gelmių ją pakerėjusią veiklą atradusi Jurgita.

Artimieji net ėmė jaudintis, kad ji aukoja poilsį, tačiau Jurgita sparčiai tobulina įgūdžius. Nors tortus kepa tik draugų ratui ir sulaukia daugybės komplimentų, Jurgita prisipažino, kad vis dar kartais pritrūkta pasitikėjimo savimi.

Daug kas klausinėja, ar neketina Jurgita kurti verslo. „Suprantu, kad tai galėtų būti kitas žingsnis. Bet aš jo bijau, nes manau, kad galiu prarasti tą tikrąjį džiaugsmą. Dabar variklis yra idėjos. Aš jas susapnuoju, jomis gyvenu. Net pamirštu skaičiuoti, kiek tai kainuos“, – neslėpė J.Skridulienė.

Ji ėmė linkti į sveikuoliškų tortų gamybą. Gryninti receptus, kad kuo mažiau graužtų sąžinė valgant desertą. Keitė, ieškojo, taikė produktus ir visiškai pasinėrė į veganiškų, žaliavalgiškų tortų gamybą.

Tada suprato, kad dalis žmonių turi nuostatas, esą tokie tortai neskanūs. Ji nori tai paneigti! Ir džiaugiasi, kad po truputį pavyksta.

„Sulaukiau draugės žinutės, kuri su artimaisiais valgė mano pagamintą sveikuolišką tortą ir taip patiko, kad nė neketina grįžti prie tradicinių.

Mane tai dar labiau įkvėpė keisti žmonių nuomonę. Desertai gali būti skanūs ir be cukraus, dar ir maistingi, ypač jei naudojami kokybiški produktai. Jau atskiriu, kad riešutai nevienodi ir nuo jų kokybės daug kas gali priklausyti. Kiekviena smulkmena turi įtakos“, – įsitikinusi J.Skridulienė.

Jai negaila laiko kurti, ieškoti naujovių. Jurgita savamokslė ir techninę gamybos dalį šlifuoja daug bandydama. Žinoma, turi susipirkusi būtiniausius įrankius, specialius prietaisus, formeles.

Patikusius receptus pakeičia sveikuoliškais ir bando, kol pavyksta.

Po nesėkmės supratusi klaidą vėl bando ne po kiek laiko, o kitą dieną. Turi knygelę, į kurią rašosi pastabas, visus atradimus.

„Gerai, kad vyras į mane panašus – lygiai taip pat pasineria į mėgstamą veiklą. Būna, vaikas – pas močiutę, aš gaminu tortus, o vyras kitame kambaryje gamina baldus.

Bet jis vis tiek į mane nustebęs žiūri, kai vakarieniaujame ir aš užsižiūriu į vieną tašką. Jis klausia: kas atsitiko?! Sakau: apie receptą galvoju.

Pašokusi nuo kėdės imu į savo knygelę užsirašinėti, tada vėl sėdu prie stalo“, – su šypsena pasakojo Jurgita.

Valentino dienos proga vyro padovanotas gėles ji tą patį vakarą sukarpė ir sudėjo ant torto.

Atradusi savo veiklą Jurgita suprato, kad laimės jausmas gyvenime nepriklauso nuo padėties visuomenėje, nuo pasiekimų darbe, nebūtina daryti žygdarbių, versti kalnų, užtenka atrasti tai, kas pačiam suteikia tokį pojūtį. Tai gali būti bet kas.

Pasibaigus motinystės atostogoms Jurgita susirado naują darbą tarptautinėje personalo atrankos agentūroje. Ir tokį, kuris netrukdytų jos pomėgiui.

Tačiau iškart naujame darbe pasklido žinia apie Jurgitos tortus ir visi ėmė prašyti. Vyro gimtadienis – tortas. Draugų šventė – reikia torto. Ir Jurgita pastebėjo, kad pastaruoju metu vis mažiau laiko lieka eksperimentuoti savo malonumui. Tad kartais specialiai tam skiria laiko.

„Kai gamindama tortą įdedu visą save, kartais jaučiausi nustekenta. Bet kai kas nors įvertina, širdis tiesiog apsąla“, – patirtimi dalijosi J.Skridulienė.

Jurgita atlyginimą išleidžia savo pomėgiui, bet, žinoma, svarsto, kaip mėgstamą veiklą paversti darbu. Tik turbūt konditerijos verslui dar neatėjo laikas.

Moteris mano turinti dar daug ko išmokti, nebijoti suklysti, planuoja baigti konditerijos mokslus ir įgyti daugiau pasitikėjimo savimi.

Tortas „Braškinė vasara“

Pagrindui reikės:

  • 170 g pistacijų (nekepintų ir nesūdytų)
  • 180 g „Medjoul“ datulių, išbrinkintų, be kauliukų ir odelių (brinkinti apie 220 g)

Kremo sluoksniui reikės:

  • 300 g išbrinkintų anakardžių
  • 200 ml trintų braškių
  • 150 ml kokosų aliejaus, pašildyto iki skystos masės
  • 90 ml agavų sirupo
  • žiupsnelio druskos

Želės sluoksniui reikės (nebūtinai):

  • 200 ml trintų braškių
  • 20 ml agavų sirupo
  • 30 ml šalto vandens (želatinai)
  • 1 a. š. (su kaupu) želatinos arba 2,5 g agaro miltelių

Produktai apskaičiuoti 18 cm skersmens torto formai.

Riešutus sumalkite elektriniu smulkintuvu (S formos peiliuku) iki trupinių – nepermalkite, kad neišsiskirtų per daug aliejaus. Tuomet sudėkite datules ir dar kartą permalkite, kol gausite vientisą karamelinę masę. Gautą masę sukrėskite į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir dėkite į šaldytuvą.

Visus kremo masės produktus sudėkite į smulkintuvą ir sumalkite iki vientisos masės. Malkite iš lėto, kad masė neužkaistų. Kremą užpilkite ant paruošto pagrindo ir dėkite atgal į šaldytuvą.

Paruoškite braškių želė. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti. Želatinai išbrinkus ištirpinkite ją virš garų vonelės – neleiskite želatinai užvirti. Ištirpintą šiek tiek atvėsinkite ir nuolat maišydami iš lėto pilkite į braškių tyrės ir agavų sirupo mišinį. Jei norite veganiško želė varianto, naudokite agaro miltelius – jų prireiks apie 2,5 gramo. Ruoškite pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės.

Paruoštą želę užpilkite ant kremo ir dėkite į šaldymo kamerą 8–10 valandoms sustingti. Prieš patiekdami tortą apie 2 valandas palaikykite šaldytuve, kad jis atitirptų ir įgautų minkštą tekstūrą. Puoškite, kaip širdis geidžia: šviežiomis uogomis, gėlėmis ar kitais vasariškais atributais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.