Firminis pyragas su uogomis jau daug metų karaliauja ant šeimos stalo

Vyke, gali atsivežti tą savo uogų pyragą! Prisipažinsiu, toks tarsi savaime suprantamas artimųjų ir draugų prašymas mane kaskart labiau džiugina, nei papildomai įpareigoja. Juolab kad vasarą kartais net nėra kur uogų dėti. Tad dedu į salotas, į dėžutę automobilyje, į šaldiklį, lauktuvių.

Straipsnio autorė V.Budrytė vasarą kasdien ką nors gamina iš uogų.<br>T.Bauro ir asmeninio albumo nuotr.
Straipsnio autorė V.Budrytė vasarą kasdien ką nors gamina iš uogų.<br>T.Bauro ir asmeninio albumo nuotr.
 L.Barauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 L.Barauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Straipsnio autorė V.Budrytė vasarą kasdien ką nors gamina iš uogų.<br>T.Bauro nuotr.
Straipsnio autorė V.Budrytė vasarą kasdien ką nors gamina iš uogų.<br>T.Bauro nuotr.
Uogų keksiukai
Uogų keksiukai
Braškės.<br>D.Umbraso nuotr.
Braškės.<br>D.Umbraso nuotr.
Vykės uogų pyragas
Vykės uogų pyragas
Vykės uogų pyragas
Vykės uogų pyragas
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 21, 2020, 1:33 PM

Anksčiau rašiau apie priklausomybę nuo avinžirnių, o dabar turbūt panašiai jaučiuosi kalbėdama ir apie uogas. Beje, kaip tik neseniai savo skonio receptoriams pritaikiau avinžirnių, juodųjų serbentų, šviežių agurkų ir trumpai paraugintų agurkų salotas su sezamų pasta bei citrinpipiriais.

Vientisą skonį nulemia lipnus, viską jungiantis padažas, ir agurkų pjaustymo būdas – juos pjaustau plonomis juostelėmis įrankiu, panašiu į tą, kuriuo skutamos bulvės, tik su dantukais.

Žodžiu, turbūt nebuvo nė dienos nuo vasaros pradžios, kad mes su sūnumi nebūtume valgę bent jau saujos uogų.

Čia, aišku, ir pasisekė. Pavyzdžiui, pas tėvus trešnė jau namą praaugo ir kasmet uogų tik daugėja, o dar mama priaugina ir priuogauja. Ačiū jai už tai! O kai šaldytuve uogos baigiasi, tądien kažko tarsi pritrūksta, – iškart lekiu į turgų.

Visa laimė, uogų padauginti beveik neįmanoma taip, kad jos pakenktų sveikatai. Nebent valgysite vien uogas ir daugiau nieko arba turite padidėjusį skrandžio rūgštingumą. Tada savo uogas reikėtų atsirinkti, bet tai jau kita tema.

Apie polinkį į uogas pasipasakojau gydytojai dietologei Linai Barauskienei. Ji nuramino, kad jos dera prie visko, prie ko tik pačiam žmogui tinka, – ir prie mėsos, ir prie žuvies, ir kitų patiekalų. Na, ne vien tik kaip papuošalas.

Visos uogos labai naudingos – ir jei yra galimybė, jų reikia valgyti kasdien. Jos priskiriamos vaisių ir daržovių maisto grupei, o produktų iš šios grupės reikėtų kasdien suvartoti mažiausiai po 5 porcijas. Pavyzdžiui, tris porcijas daržovių ir dvi vaisių.

O pavasarį ir vasarą, kai Lietuvoje uogų turime pakankamai daug ir įvairių, galima drąsiai valgyti daugiau.

Seniai iš lūpų į lūpas ir po internetą keliauja toks teiginys: užtenka vasarą suvalgyti stiklinę žemuogių ir naudingomis medžiagomis organizmas bus aprūpintas visiems metams. Tai aš jį L.Barauskienės dėka norėčiau paneigti.

„Šis pasakymas nėra teisingas, nes mes negalime prisivalgyti maisto produktų, turinčių vertingųjų medžiagų, ilgam laikui – organizmas jų nekaupia, jis jas naudoja. Kad gautume visko, ko reikia, turime valgyti subalansuotą racioną kasdien.

O organizmas iš maisto pasiima viską, ko jam reikia. Tad jeigu iš tikrųjų mityba tinkamai subalansuota, jokių maisto papildų žmogui vartoti nereikia. Iš maisto organizmas kur kas geriau pasisavina medžiagas nei iš sintetinių papildų“, – paaiškino gydytoja L.Barauskienė.

Taigi uogas reikia valgyti čia ir dabar. Skirtingose uogose yra įvairus kiekis vitaminų. Yra A, E, B grupės, C vitaminų, folio rūgšties, geležies, magnio, cinko, kalio, mangano.

Taip pat šviežios uogos yra vertingos dėl skaidulų. Jose yra fitomedžiagų – polifenolių, antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo senėjimo ir nuo oksidacinių procesų, veikiančių mus iš išorės: užterštumo, mūsų pačių žalingų įpročių. Be to, uogos slopina ir uždegimo procesą.

„Vis dėlto termiškai apdorojus, pavyzdžiui, pakaitinus, vitaminai prarandami. Užtat šaldyti – labai geras konservavimo būdas, nes maistinės medžiagos lieka.

Rekomenduotina tai padaryti dabar. Ir kai žiemą šviežių savų uogų neturėsime, bus puikus raciono papildymas“, – apie uogų naudą pasakojo L.Barauskienė.

Uogos uogomis. O kur desertas? Čia taip pusiau juokais primena man sūnus. O kadangi mėgstu virtuvėje eksperimentuoti, uogas ir ten dažnai naudoju kilniam tikslui – ką tik iš bėgimo treniruotės grįžusiam paaugliui nustebinti. Dažniausiai pyragais, keksais, sausainiais.

Kadangi jis alergiškas pienui ir kiaušiniams, visus pamatytus receptus keičiu veganiškais. Norite tikėkite, norite – ne, bet skonis mažai kuo keičiasi, o kartais pavyksta dar skaniau.

Vienas pyragas su uogomis, kurio recepto skiautę iš kažkokio žurnalo laikau jau turbūt daugiau nei 10-metį, seniai jau yra mano firminis.

Tiesa, originaliai jis kepamas su kefyru ir sviestu, tačiau aš jo sudėtį ilgai keičiau, bandžiau įvairius sudedamųjų dalių pakaitalus, kol išėjo tiesiog tirpstantis burnoje.

Aišku, skonio reikalas, bet prie šios tešlos labiausiai gal tinka braškės. Dar trešnės, slyvos, avietės, kitos uogos. Šiaip su visomis skanu.

Nesakykite, kad neperspėjau, bet visą skardą pyrago suvalgome daug greičiau, nei gali atrodyti pažvelgus į pyrago dydį.

Vykės uogų pyragas

Tešlai reikės:

  • 500 ml tirštos kokosų masės arba tiek pat veganiško nesaldaus kokosų jogurto, o jei kepsite ne veganišką pyrago variantą, naudokite tiek pat kefyro
  • 1 puodelio kokosų palmių žiedų cukraus
  • 3 puodelių speltų miltų
  • 1 šaukštelio sodos arba tiek pat kepimo miltelių
  • 200 g veganiško sviesto, o jei kepsite ne veganišką pyrago variantą, naudokite įprastą sviestą
  • 1 pakelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

  • 5–6 puodelių trešnių (arba kitokių uogų, kokias mėgstate)
  • pusės citrinos sulčių
  • keleto šaukštų cukraus pudros
  • šaukšto bulvių krakmolo

Iš šių produktų iškepsite pyragą per visą orkaitės skardą. Tad jei valgytojų yra mažiau, viską dalykite per pusę.

Pirmiausia puode ištirpinkite sviestą ir palikite šiek tiek atvėsti. Tuomet įjunkite orkaitę ir palikite įkaisti iki 190 laipsnių.

Pasiruoškite nemažą dubenį. Į jį pilkite kokosų masę arba kefyrą ir įmaišykite sodą. Maišant turėtų kažkiek suputoti. Tada berkite cukrų bei vanilinį cukrų ir iš lėto maišykite. Aš tai darau maišytuvu ne itin dideliu greičiu.

Tuomet kaskart maišydami berkite reikiamą kiekį miltų ir galiausiai supilkite pasiruoštą tirpintą sviestą. Tešla turėtų išeiti pakankamai standi, tokia, kad paėmus jos šaukštą tešloje liktų duobelė, o nuo šaukšto nevarvėtų (primintų didelį kiekį klijų). Tešla paruošta! Dėkite trumpam į šalį.

Kitame dubenyje pasiruoškite uogas. Jei naudosite didesnes, tokias kaip braškės, trešnės, vyšnios arba slyvos, jas supjaustykite (žinoma, iš slyvų, trešnių, vyšnių išimkite kauliukus).

Citrinų sultyse išmaišykite bulvių krakmolą ir staigiai supilkite ant uogų. Jis naudojamas tam, kad kepimo metu iš uogų išsiskyręs skystis sustingtų ir nesugadintų pyrago. Šiaip citrinų sulčių galite ir nenaudoti, jei renkatės labai rūgščias uogas. Kadangi aš šįkart rinkausi trešnes, norėjau intensyvesnio saldžiarūgščio skonio. Galiausiai ant uogų berkite cukrų ir viską išmaišykite. Įdaras paruoštas!

Į skardą klokite sviestinį popierių. Ant jo pilkite tešlą, šaukštu tolygiai paskirstykite, o ant viršaus dėkite uogas, kraštuose palikę po kelių centimetrų tešlos kraštelį be uogų. Turėtų atrodyti tarsi ketinate kepti storapadę uogų picą.

Štai ir viskas. Dėkite į orkaitę, kepkite apie 25 minutes ir tada patikrinkite dantų krapštuku, ar prie jo tešla nebelimpa. Pyragą valgykite atvėsusį. Tiesa, jis kitą dieną ne mažiau skanus!

Uogų keksiukai

Jiems reikės tokių pat produktų, kaip ir pyragui. Tačiau čia galite labiau improvizuoti.

Pavyzdžiui, aš atskiriu tešlą per pusę ir į vieną dalį įdedu kelis šaukštus kakavos, be to, naudoju skirtingas kriaušes. Galima užberti riešutų drožlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.